![]() |
Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd (/thread-formularz-z-dwoma-pytaniami-gdzie-jest-blad) Strony:
1
2
|
Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - wyborowagold - 11-08-2010 Cześć kamraci, ![]() ![]() czy możecie mi pomóc? Po stronie serwera mam coś takiego Kod PHP: <?PHP służy mi to do odbierania na mail odpowiedzi z formularza, a że jestem początkującym budowniczym nie mającym bladego pojęcia o co chodzi, na razie udaje mi się odbierać jedną odpowiedź....ale podpowiedziano mi już, że jeśli chce dostawać odpowiedzi z dwóch zapytań, muszę zmodyfikować kod do takiej postaci Kod PHP: <div> Czy dobrze go zapisałem? Mail niestety przychodzi pusty... dlaczego? Czy mam również zmodyfikować skrypt php? co mam z tym zrobić? Kod PHP: 1. [1] => array('content' => 'Tak/Nie'), Z prośby mojej i łaski Twojej ![]() RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - swinia - 11-08-2010 Ja bym to zrobił tak: Najpierw przypisał bym do zmiennych dane z formularza Kod PHP: $q1content = $_POST['q1content']; Kod PHP: $content = "Pytanie 1:$q1content Pytanie 2:$q2content"; Kod PHP: mail($adresat, 'List ze strony', $content, $header) Ale ja tez nie jestem mistrzem w tym fachu, także może ktoś mnie poprawi RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - Engine - 12-08-2010 Cytat:Czy dobrze go zapisałem? Mail niestety przychodzi pusty... przychodzi Ci pusty bo nie złożyłeś wiadomości: Kod PHP: $content = $_POST['content']; powinieneś pobierać dane z formularza np: Kod PHP: $content = "Pytanie 1: ". $_POST["pytanie_1"] ; -------------------- W polach name pozmieniaj nazwy bo nie wiem czy te przejdą: Kod: <input name="q[1][content]" type="radio" value="Tak" />Tak<br /> Kod: <input name="pytanie_1" type="radio" value="Tak" />Tak<br /> RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - wyborowagold - 12-08-2010 robię to po waszemu i jest prawie dobrze, piszę prawie, bo nie wiem co wpisać do funkcji mail, natomiast w takiej postaci jak podaje niżej, na skrzynkę przychodzi odp. Pytanie 1: Pytanie 2: (czyli ewidentnie brakuje odpowiedzi) Kod PHP: <?PHP czy to wina tego, że nie dodałem kodu do funkcji mail? Kod PHP: if (mail($adresat, 'List ze strony', $content, $header)) Pozdrawiam ![]() RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - Engine - 12-08-2010 Kod PHP: $content = "<!DOCTYPE HTML PUBLIC \"-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN\"> Kod PHP: $header = "From: ktoś@serwer.pl \nContent-Type:"; Trochę wyleciałem dalej niż to co ty podałeś. Info: pytanie_1 - TAK, pytanie_2 - NIE, pytanie_3 - TAK, pytanie_4 - NIE RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - wyborowagold - 13-08-2010 ![]() Kod PHP: <?PHP działa... RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - wyborowagold - 13-08-2010 moje pytanie jest następujące: Czy mogę łatwo rozbudowywać ten działający skrypt o nowe różne pytania? Bo nie mogę go rozbudować, jak na przykład dodać teraz jeszcze jedno pytanie? Dodam, że sposób, który podaje poniżej jest nieefektywny: ![]() Kod PHP: <?PHP dodam, że skrypt jest po stronie serwera, a na stronie mam HTML Kod PHP: <div> Pozdrawiam wytrwałych ![]() RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - Engine - 13-08-2010 Tam gdzie składasz wiadomość czyli w $content dopisujesz kolejne pytanie. Wszystkie pola wyboru, pola tekstowe, itd. które ma wypełnić w formularzu użytkownik, muszą zostać uwzględnione w $content przy składaniu wiadomości. RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - wyborowagold - 13-08-2010 skoro działa z dwoma to powinien działać i z trzema, ale nie działa ![]() Kod PHP: <?PHP RE: Formularz z dwoma pytaniami - gdzie jest błąd - Engine - 14-08-2010 Nie podoba mi się Twoje składanie wiadomości. Nie mówię, że jest złe ale nie jest tak jak ja bym to zrobił. Ja bym to złożył w formie HTML i w UTF-8. Kod PHP: $content = "<!DOCTYPE HTML PUBLIC \"-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN\"> Kod PHP: $header = "From: ktoś@serwer.pl \nContent-Type:"; -------------------- Ty wysyłasz to w formie txt i w iso-8859-2. Jeśli to nie pomoże to może zrobiłeś gdzieś literówkę. |