Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? (/thread-jak-wgrac-skrypt-php-na-strone-w-html-u)

Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - _Cinek_ - 10-08-2010

Witam tak jak w temacie. Nie wiem jak wgrac gotowy skrypt php na strone zrobioną w html'u. Obojętnie jaki, niech będzie np zegra taki jak w załączniku.
Naprzykład w to miejsce pod nagłówkiem Witamy na naszej stronie

Kod:
    <div class="ng">Witamy na naszej stronie</div>

</div>        
        <div class="right">

<div class="mng2">Losowe zdjÄĆcie</div>

Dlatego obojętnie bo potem jak ktos juz mi wytłumaczy to bede wiedziec. Smile
Pozdrawiam

PS: od razu mowie ze szukałem u wujka google ;p i nawet cos znalazlem ale nie rozumiem Sad

RE: Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - Kartofelek - 10-08-2010

1) Poćwicz jeszcze korzystanie z google, bo przy webmasterce to podstawa. Najłatwiej było pewnie wpisać "php kurs" albo po prostu "php".
2) skrypt w html wstawiasz tak:

<div class="ng">Witamy na naszej stronie</div>

<?php

....tutaj wklejasz skrypt bez <? i ?> na poczatku i koncu (zalezy jak jest w tym twoim pliku)

?>

</div>

RE: Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - _Cinek_ - 10-08-2010

Tylko ze właśnie czytalem w kursie i wiem e mozna wkleic tak:
Kod:
1. <? (treść skryptu) ?>
2. <?php (treść skryptu) ?>
3. <script language="php"> (treść skryptu) </script>
4. <% (treść skryptu) %> (od wersji 3.0.4)

Tylko własnie cos mi nie wychodzi i dlatego pytam ;/

wkleiłem skrypt na stronke jak mowiles, i wczesnie j tez tak robilem to wyskakuje tylko
Kod:
"; } } return $html_result; } $date = txt2digits(date("d-m-Y")); $time = txt2digits(date("H:i:s")); // En: End PHP Code // Fr: Fin code PHP ?>

Jak by ktos mogł to niech wklei to z załącznika i pokaze, to zobacze co zle robie ;/

RE: Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - Kartofelek - 10-08-2010

Zle.Każdy z tych powyżej możesz stosować, ale to zależy od ustawień serwera.
Najczęściej spotykanym jest <?php lub skrócona wersja <? i tego się trzymaj.

W gruncie rzeczy w tym momencie wykonałeś sobie strzał w kolano. Bo skoro nie wiesz, czemu ci się pojawił ten tekst, to nie przeczytałeś NIC o php (jeżeli jednak czytałeś, to poczytaj raz jeszcze).

Kod php nie wykonał ci się, bo pewnie nie masz tego pliku na serwerze (czy lokalnym czy zdalnym) stąd ci go nie wykonuje. Może też wrzuciłeś go w .html, a nie twój serwer nie wie, że tam też może być php? Trzeba by ustawić konfigurację. A najlepiej po prostu zainteresuj się "Vertrigo Serv" (lokalny serwer).
Bez lektury przynajmniej podstaw php, nie ma sensu tworzyć stron. Nie dlatego, że się nie da. Po prostu nawet jak coś stworzysz na farta, to będzie to potworek. Bez sensu.

RE: Jak wgrać skrypt php na strone w HTML'u? - _Cinek_ - 10-08-2010

Dzięki działa, przyczyna był index.html zamiast .php
+1 dla cb ;D

Temat do zamknięcia