![]() |
pomoc ze skryptem - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: pomoc ze skryptem (/thread-pomoc-ze-skryptem) |
pomoc ze skryptem - lesnynt - 18-07-2010 Witm znalazłem w sieci skrypt coś w rodzaju banera tekstowego i mam z nim mały problem Skrypt: <script type="text/javascript"> var tRotator = new Array('TEKST KTÓRY SIĘ POKAZUJE)'); var iRotator = "rotator";//id elementu var vRotator=0; function fRotator(){ document.getElementById(iRotator).innerText=tRotator[vRotator]; vRotator++; if(vRotator>=tRotator.length)vRotator=0;setTimeout("fRotator()",2000) } window.onload=function(){fRotator();} </script> <style type="text/css"> #rotator { display:inline; width:760px; text-align:center; background-color:white; padding: 5px 10px; font:bold 10px verdana; color:black; text-decoration:none;} </style> oraz do wklejenia w body : <a href="index.html" id="rotator"></a> Problem polega na tym że chce aby tło jakie tam jest ustawione czyli na 760px w kolorze białym było widoczne cały czas. Obecnie jest tak że tło dostosowuje się do długości napisu który sobie tam wpisze. Czyli jeżeli napis będzie składał się z dwóch słów to tło wyświetla się tylko o długości potrzebnej do pokazania tego tekstu pomimo iż jest ustawione na 760px Jak moge to ustawić aby tło było stałe o rozmiarze 760 px?? z góry dziękuje za pomoc RE: pomoc ze skryptem - kancik - 18-07-2010 widzisz. nie da sie raczej linka tak dlugiego zrobic znaczy szerokiego. wstaw w to w diva. tego linka ![]() Kod PHP: <div id="rotator"> ![]() RE: pomoc ze skryptem - lesnynt - 18-07-2010 To może tak a posiada ktos skrypt który by zastępował coś w rodzajju funkcji frame w html (ta nie jest dobrze obsługiwana przez przeglądarki) Chodzi i aby na białym tle o długości 760 px był wyswietlany tekst ale nie z prawej do lewej tylko aby jak w tym skrypcie RE: pomoc ze skryptem - kancik - 18-07-2010 co do powyszego mojego posstu to mozna jeszcze margin ustawic w linku zamiast tego diva . znaczy sie 380px dla lewej i 380 dla prawej a co tej ramki . hm mozna zastapic to w js ale no nie wiem czy dobrze radze. sprobuje napisac to na szybko Kod PHP: <html> ![]() to udało mi sie na szybko wymyśleć. jak coś to przepraszam RE: pomoc ze skryptem - lesnynt - 20-07-2010 Witam poniżej skopiowałem cześć kodu z gotowego skryptu chodzi mi o to że potrzebuje ustawić aby czcionka była koloru bialego statnardowo w tym skrypcie jest czcionka koloru czarnego. Próbowałem już kilka sposobów ale jakoś html nie działa w tym przypadku. Z javy jestem totalnie "ciemny" więc prosze o pomoc. Ewentualnie byłbym wdzięczny jeżeli ktoś jeszcze napisze jak pogrubić czcionke oraz zmienić ten kolor czcionki na biały document.write('<marquee bgcolor="silver"width="600" height="20">paweł ............... <'+'/marquee>'); RE: pomoc ze skryptem - kancik - 22-07-2010 (20-07-2010, 16:04)lesnynt napisał(a): Witam poniżej skopiowałem cześć kodu z gotowego skryptu chodzi mi o to że potrzebuje ustawić aby czcionka była koloru bialego statnardowo w tym skrypcie jest czcionka koloru czarnego. Próbowałem już kilka sposobów ale jakoś html nie działa w tym przypadku. Z javy jestem totalnie "ciemny" więc prosze o pomoc. Ewentualnie byłbym wdzięczny jeżeli ktoś jeszcze napisze jak pogrubić czcionke oraz zmienić ten kolor czcionki na biały hm no to jeśli takich rzeczy nie wiesz to poczuytaj kurs html !! pogrubia się czcionke poprostu Kod PHP: <b>grubo mi </b> Kod PHP: <span style='color:#ffffff;'> biały </span> RE: pomoc ze skryptem - Dhofca - 23-07-2010 Nie <b>, a <strong>. |