Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Problem z wyświetlaniem strony IE. - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: Problem z wyświetlaniem strony IE. (/thread-problem-z-wy%C5%9Bwietlaniem-strony-ie)

Strony: 1 2

Problem z wyświetlaniem strony IE. - Xaoo - 12-06-2010

Witam. Mam następujący problem. Pierwszy raz gdy wrzuciłem na serwer to wszystko to strona wyglądała kiepsko. Wszystko było gdzie indziej gdzie chciałem. Poustawiałem według strony [wygląd w necie] i jakoś to wygląda w FF. W IE strona wygląda nieco inaczej.. Porozrzucane jest menu i tekst.. co z tym zrobić? Strona:
www.xaoo-graphic.cba.pl

RE: Problem z wyświetlaniem strony IE. - Engine - 12-06-2010

A ja to bym na to spojrzał z drugiej stron, może to FF źle wyświetla Twoją stronę a IE dobrze. Na nieszczęście początkujących FF potrafi poprawić ich błędy.

position:absolute; - prawie wszędzie to złe rozwiązanie stąd te problemy, zwłaszcza przy tak prostym układzie strony.

RE: Problem z wyświetlaniem strony IE. - Xaoo - 13-06-2010

FF wyświetla dobrze, bo kumple sprawdzali. Jeżeli nie dam position:absolute to nie ustawie grafiki tam gdzie chcę bo już próbowałem na wiele sposobów.

RE: Problem z wyświetlaniem strony IE. - Engine - 13-06-2010

Cytat:FF wyświetla dobrze, bo kumple sprawdzali.
Widać nie załapałeś.

Jeśli w IE7 źle się wyświetla to zapewne też i w FF2, i w początkowych wersjach FF3 (nie mówię u o najnowszej wersji FF bo tu działa poprawnie)

A co do position:absolute - to widać za mało próbowałeś. Kombinuj dalej bo zapewne to jest przyczyną.

Próbowałem. Mam ten problem co opisałem w temacie niżej. Zamiast samego menu rusza mi całe tło strony. Dopiero po wpisaniu do ul#menu position:absolute; menu ustawiło się wewnątrz i mogłem je spokojnie przesuwać :/

RE: Problem z wyświetlaniem strony IE. - Pedro84 - 13-06-2010

Ambitne podejście do kodowania...

Weź to normalnie w jakiś kontener i nie pozycjonuj absolutnie, bo widać, że musisz potrenować.

W której wersji IE Ci wywala?

IE 7.0.5..
Jeśli o ten kontener to co w nim powinno być na przykład wpisane? Wiem, że muszę potrenować bo to pierwsza stronka ;]

(13-06-2010, 05:12)Xaoo napisał(a): IE 7.0.5..
Jeśli o ten kontener to co w nim powinno być na przykład wpisane? Wiem, że muszę potrenować bo to pierwsza stronka ;]

Najczęsciej się go centruje, ustala mu szerokość, etc. Porozglądaj się jak to jest zrobione na innych stronach, bo tak jak Ty zrobiłeś to się nie robi Smile

hmm. Czyli teraz jak mam do napisów:
Kod:
POZYCJA NAPISU
.text_stats {    
    position:absolute;
    left:200px;
    top:400px;
    width:200px;
    height:100px;}
Kod:
<div class="text_stats">
    <h3>TEXT</h3></div>

To muszę napisać coś takiego?
Kod:
.kontener {
width:500px;
marrgin-left: XXXpx;| czy może użyć margin: auto auto auto auto?
margin-top:XXXpx;  |
position:relative <- lub bez tego?
Kod:
POŁOŻENIE

.text_stats {
    margin-left:200px;
    margin-top:400px;
    width:200px;
    height:100px;
    padding:0px;}

Kod:
div id="main" class="kontener">
div class="text_tytul">
<h1>TEXT</h1></div>

Nie, nie.

Kontener służy do środkowania (zagnieżdżania) całej struktury. Powinien być tylko jeden. Możesz go wycentrować za pomocą margin:0 auto;

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, "po kiego" umieszczasz nagłówki pierwszego stopnia w jakichś divach?