![]() |
Pozycjonowanie menu na szablonie. - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Pozycjonowanie menu na szablonie. (/thread-pozycjonowanie-menu-na-szablonie) Strony:
1
2
|
Pozycjonowanie menu na szablonie. - Xaoo - 10-06-2010 Witam. Chciałbym umieścić swoje menu wewnątrz szablonu. Mam tylko pewny problem. Jeżeli staram się przesunąć tylko menu na dół to przesuwa mi się razem ze tłem. Co jest nie tak? CSS Kod: #main { HTML Kod: <div id="main"> RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - KeeL - 10-06-2010 Cześć, a próbowałeś dodać z-index ? RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Zikerek - 10-06-2010 Moze sprecyzuj, z tlem menu Ci sie przesuwa (menu.png?) czy cale tlo strony Ci sie przesuwa? Jezeli chcesz ustawic menu (tekst) w pozycji relatywnej do tla menu to dodajesz do CSS'a ul#menu li a { I TUTAJ SOBIE POZYCJONUJESZ LINKI } Jezeli o to Ci chodzilo ; > @Edit Albo tak jak kolega pode mna napisal : p RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Dhofca - 10-06-2010 Bo przesuwasz pewnie element o id = "menu", a tam masz wrzucone background. Zrób sobie div'a i dopiero w nim umieść listę (ul). W css do tego diva wrzuć to co masz teraz w #menu, a menu przesuwaj tak: Kod: #menu ul{ RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Xaoo - 10-06-2010 Można prosić o jakieś jaśniejsze wytłumaczenie bo nie robiłem diva do menu [jesli o to chodzi] więc nie bardzo łapie o co chodzi. Tutaj dla ułatwienia sprawy pokaże wam jak to wygląda: Bez przesuwania menu. ![]() Przesuwanie SAMEGO menu o 10px. ![]() RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Zikerek - 10-06-2010 Kod: <div id="main"> I wtedy masz: Kod: #main { Nie sprawdzalem, powinno byc dobrze. Chodzi o to, ze miales element o ID menu, ktory byl Twoim UL (lista, czyli Twoimi odnosnikami) i mial background(tlo), wiec przesuwajac UL tlo szlo razem z UL, bo do niego bylo przypisane. RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Xaoo - 11-06-2010 Dobra. Udało mi się je ustawić w ten sposób: Kod: #menu { Tylko teraz mam problem z zrobieniem odnośników dla obrazków menu. Jak je zrobić? Mam tak w HTML i według mnie powinny się wyświetlić a ich nie ma:/ Kod: <div id="main"> RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Dhofca - 11-06-2010 Nie img scr, a img src. ![]() RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Xaoo - 11-06-2010 o boże ;D Taki mały prawie nie zauważalny błąd w pisowni;/ Znacie jakiś program, który automatycznie podkreśla błąd ![]() EDIT: Dobra.. Teraz następne pytanie ![]() Chciałbym mieć menu poziome i pionowe. ---------------------------------------------------- Napisałem sobie osobny selektor: Kod: ul#menu_pionowe { RE: Pozycjonowanie menu na szablonie. - Dhofca - 12-06-2010 Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale czy nie wystarczy dodać margin-bottom: xx px; do ul#menu_pionowe? Co do podkreślania błędów. Podkreślania chyba nie ma, ale jest kolorowanie składni na przykład w Notepad++. Jeżeli zrobisz błąd to nie pokoloruje jakiegoś znacznika na odpowiedni kolor i zorientujesz się, że coś jest nie tak. ![]() |