Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Problem z flash menu - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Grafika, Flash, multimedia (https://www.webmastertalk.pl/forum-grafika-flash-multimedia)
+--- Wątek: Problem z flash menu (/thread-problem-z-flash-menu)

Strony: 1 2 3

Problem z flash menu - Zikerek - 05-06-2010

Witam, probowalem zrobic menu we flash wedlug tutoriala:

http://www.flashfridge.com/tutorial.asp?ID=34&P=1

Problem mam nastepujacy:

Moje menu zamiast reagowac na najechanie na button dziala bez przerwy, zapetlone. Porownywalem je ze zrodlem dolaczonym do tutoriala i nie ma tam roznic (poza oczywistymi zwiazanymi z animacja, ktora zrobilem inna).

Jezeli potrzebne jest cos jeszcze to prosze pisac ; )

Z gory dziekuje.

RE: Problem z flash menu - Engine - 05-06-2010

Czy robisz to w AS2 czy AS3, bo zapewne w AS3 i dlatego nie działa.

RE: Problem z flash menu - Zikerek - 06-06-2010

Robie to w AS2, dlatego dziwi mnie fakt, ze praktycznie cala struktura menu jest taka sama, kod jest podobny (zmienione sa tylko nazwy movie clip'ow) i nic :x

RE: Problem z flash menu - Zikerek - 09-06-2010

hmm, moze ktos bylby mi w stanie pomoc? Jakies inne tutoriale podsunac? Chodzi mi o jednopoziomowe menu, moze byc rowniez wczytywane ze struktury XML, obojetnie, ktore po najechaniu na pozycje rozwija sie w dol, a na tej czesci, ktora sie rozwinela pojawia krotki opis tej pozycji. Niby proste, animacje potrafie sobie wykonac bez problemu, ale niestety menu nie dziala, jakbym go nie zrobil.

RE: Problem z flash menu - Pedro84 - 09-06-2010

(09-06-2010, 17:03)Zikerek napisał(a): hmm, moze ktos bylby mi w stanie pomoc? Jakies inne tutoriale podsunac? Chodzi mi o jednopoziomowe menu, moze byc rowniez wczytywane ze struktury XML, obojetnie, ktore po najechaniu na pozycje rozwija sie w dol, a na tej czesci, ktora sie rozwinela pojawia krotki opis tej pozycji. Niby proste, animacje potrafie sobie wykonac bez problemu, ale niestety menu nie dziala, jakbym go nie zrobil.

Taka mała uwaga. Robienie menu (jak i w ogóle stron) na flashu to pomyłka, skrajna. Zainteresuj się lepiej JAvascriptem (np. frameworkiem jQuery) i animacjami.

RE: Problem z flash menu - Zikerek - 09-06-2010

(09-06-2010, 21:50)Pedro84 napisał(a):
(09-06-2010, 17:03)Zikerek napisał(a): hmm, moze ktos bylby mi w stanie pomoc? Jakies inne tutoriale podsunac? Chodzi mi o jednopoziomowe menu, moze byc rowniez wczytywane ze struktury XML, obojetnie, ktore po najechaniu na pozycje rozwija sie w dol, a na tej czesci, ktora sie rozwinela pojawia krotki opis tej pozycji. Niby proste, animacje potrafie sobie wykonac bez problemu, ale niestety menu nie dziala, jakbym go nie zrobil.

Taka mała uwaga. Robienie menu (jak i w ogóle stron) na flashu to pomyłka, skrajna. Zainteresuj się lepiej JAvascriptem (np. frameworkiem jQuery) i animacjami.

Zdaje sobie z tego sprawe, natomiast potrzebuje to 'na szybko', a obawiam sie ze zrobienie tego w jQuery zajmie mi duzo wiecej czasu.

Chodzi mi o osiagniecie podobnego efektu do tego:

http://osc4.template-help.com/wt_28600/index.html

ciezko byloby to zrobic raczej w jQuery(?) :>

Jezeli ktos bylby chetny pomoc to prosze o PW, jakos sie na pewno dogadamy.

RE: Problem z flash menu - Pedro84 - 10-06-2010

(09-06-2010, 22:16)Zikerek napisał(a):
(09-06-2010, 21:50)Pedro84 napisał(a):

Zdaje sobie z tego sprawe, natomiast potrzebuje to 'na szybko', a obawiam sie ze zrobienie tego w jQuery zajmie mi duzo wiecej czasu.

Chodzi mi o osiagniecie podobnego efektu do tego:

http://osc4.template-help.com/wt_28600/index.html

ciezko byloby to zrobic raczej w jQuery(?) :>

Jezeli ktos bylby chetny pomoc to prosze o PW, jakos sie na pewno dogadamy.

Ciężko? No fakt, troszkę pracy to jest, głównie z dostosowaniem całości animacji, ustawieniem akcji, ale to na pewno lepsze rozwiązanie niżli Flash.

RE: Problem z flash menu - Engine - 10-06-2010

Cytat:Taka mała uwaga. Robienie menu (jak i w ogóle stron) na flashu to pomyłka, skrajna.

Chyba się nie znasz na Flashu.

------------------

Zapodaj fla tylko jeśli używasz CS4 to użyj opcji "zapisz jako" i wybierz do starszych wersji.

RE: Problem z flash menu - Pedro84 - 10-06-2010

(10-06-2010, 14:48)Engine napisał(a):
Cytat:Taka mała uwaga. Robienie menu (jak i w ogóle stron) na flashu to pomyłka, skrajna.

Chyba się nie znasz na Flashu.

------------------

Zapodaj fla tylko jeśli używasz CS4 to użyj opcji "zapisz jako" i wybierz do starszych wersji.

Nie, nie twierdzę, że się znam, ale za to znam się na uzyteczności i dostępności, i to całkiem nieźle.

@Dhoca, lepiej tego bym sam nie ujął. Dodam tylko, że ludzie zapominają, że flash został stworzony... do prezentacji, gier, etc.

RE: Problem z flash menu - Dhofca - 10-06-2010

Cytat:Chyba się nie znasz na Flashu.

Ja również uważam, że flash to porażka. Używanie flasha do robienia stron internetowych to jak koszenie przydomowego trawnika kombajnem, zamiast kosiarką. Ludzie lecą na 'wypasione efekciory', zapomina się o jakiejkolwiek używalności i użytkownikach ze starszym sprzętem. Tym bardziej, że podobne efekty można uzyskać w jQuery.

Przepraszam za OT.