Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych)
+--- Wątek: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? (/thread-php-mysql-zliczanie-rekordow)

[PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - edix92 - 04-05-2010

Witam, dziś przeszukałem sporo stron z google (słowa kluczowe: zliczanie rekordów w bazie php itp) i nic ciekawego nie znalazłem.

Chodzi mi o to, przyjmując, że mam
baze account a w niej tabele account i chciałbym zliczyć ile dokładnie jest wpisów do niej, macie jakiś ciekawy skrypt tego typu? Piszę od razu konta są numerowane ale nie od 1 do xxx

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - Dhofca - 04-05-2010

Poczytaj o: mysql_num_rows($wynikZapytania);

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - luc3k - 14-06-2010

(04-05-2010, 05:34)Dhofca napisał(a): Poczytaj o: mysql_num_rows($wynikZapytania);

tutaj sie z Toba kolego nie zgodze. mysql_num_rows jest bardzo podatny na ataki sql incjetion.

Ja bym zrobil takTongue przyklad:
Kod PHP:
$q mysql_query("SELECT COUNT(*) AS ile FROM account"); 

$q mysql_fetch_array($q); // w zmiennej $q mamy teraz liczbe rekorkow dla danego zapytania (ile wynikow)

teraz npjesli chcesz porownac to:

if(
$q['ile'] == 0) {

echo(
'bazie nie ma zadnego uzytkownika');

}

?>

heheh mam humor i dlatego taki przykład. Pozdro!

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - aleksanderek - 17-06-2010

Cytat:tutaj sie z Toba kolego nie zgodze. mysql_num_rows jest bardzo podatny na ataki sql incjetion.

sql injection (incjetion nie znam) - gdzieś dzwony biją ale nie wiesz gdzie. Co to znaczy "bardzo podatny"?

Funkcja mysql_query też jest podatna, i co? Nie należy jej używać?

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - Pedro84 - 17-06-2010

(14-06-2010, 18:55)luc3k napisał(a): tutaj sie z Toba kolego nie zgodze. mysql_num_rows jest bardzo podatny na ataki sql incjetion.
CO? Już Ci w jednym temacie napisałem, powtórzę tutaj: skończ ze swoimi pseudo radami, bo nie masz pojęcia ani o PHP, ani o MYSQL...

Gdzieś przeczytałeś termin (z pisownią już gorzej) i wydaje Ci się, że wiesz co to. Masz rację, wydaje Ci się.

Wiesz w ogóle co to jest SQL Injection? Wiesz do czego służy mysql_num_rows?

@autor: W zapytaniu możesz także użyć COUNT(field).

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - luc3k - 17-06-2010

hahahahahaahahahahahahaaaahahahahahahahahahah xD null xD

RE: [PHP&MySQL] Zliczanie rekordów? - CapaciousCore - 18-06-2010

Nie no hit Big Grin Specjalnie sie zarejestrowalem, zeby pojechac n00bowi po ambicji.

Cytat:mysql_num_rows jest bardzo podatny na ataki sql incjetion
No to doprawdy ciekawa teoria tylko szkoda ze funkcja mysql_num_rows operuje na typie resource, ktore zostalo zwrocone z zapytania. Samo zapytanie nie posiada zadnych danych uzywanych z zewnatrz wiec nie ma opcji aby dokonac SQL Injection no ale coz...

Ponadto proponuje uzywanie mysql_fetch_assoc zamiast mysql_fetch_array (patrz wynik var_dumpa dla "$row'a") i najwazniejsze nie uzywajcie COUNT(*) bo zaciupiecie baze danych. Znajomosc uzywania google klania sie.

Takich troli siejacych dezinformacje to bym banowal na starcie.