Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
SWF pobierajacy dane z zewnątrz - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Grafika, Flash, multimedia (https://www.webmastertalk.pl/forum-grafika-flash-multimedia)
+--- Wątek: SWF pobierajacy dane z zewnątrz (/thread-swf-pobierajacy-dane-z-zewnatrz)

Strony: 1 2

SWF pobierajacy dane z zewnątrz - developer - 12-04-2010

Witam. Obecnie tworzę pewien projekt we Flashu i napotkałem problem a mianowicie muszę zaimportować do mojego pliku '.fla' dokument '.swf'. Problem polega na tym że normalny '.swf' importuje się metodą loadMovie, lecz ten swf którego chcę użyć pobiera jeszcze zewnętrzne dane z katalogów. Niestety nie jestem twórcą dołączanego swf'a więc nie mam dostępu do kodu źródłowego. Oczywiście swf działa poprawnie jako niezależny plik. cała (niezmieniona) struktura katalogów w których znajdują się zdjęcia jest w folderze głównym. Pomysł miałem taki: stworzyć pustego movieClipa, dodać do niego swf'a poprzez loadMovie. Gdy tak zrobiłem wyświetla się jakby samo tło bez tych zdjeć które pobiera z katalogów. Próbowałem również wrzucić te zdjecia do library w głównym pliku fla ale to nie przyniosło skutków. Gdyby ktoś wiedział jak dołączyć tego swf'a żeby cały smigał to proszę o pomoc.

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - ery - 12-04-2010

Może jest problem z adresacją w plikach wewnątrz swf, pytanie czy obydwa swf są w tym samym katalogu.

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - developer - 12-04-2010

(12-04-2010, 16:22)ery napisał(a): Może jest problem z adresacją w plikach wewnątrz swf, pytanie czy obydwa swf są w tym samym katalogu.

swf sprawiający problemy znajduje się w podfolderze katalogu głównego w którym znajduje się projekt. wczytuwałem go tak clip.loadMovie("podkatalog/swfek.swf");

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - ery - 13-04-2010

Myślę że tu będzie problem ponieważ.

Główny swf ładuje drugi swf z podfolderu, a ładowany swf ma adresacje do plików np. /katalog/jakis_plik

Gdy ten swf załadujesz do głównego swf to zmieniasz adresacje, bo swf ładowany szuka folderu /katalog/jakis_plik w folderze głównym. A ty masz zapewne /podkatalog/katalog/jakis_plik

Zmień te ułożenie folderów i daj znać czy pomogło.

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - developer - 13-04-2010

zrobiłem tak: skopiowałem tego swf'a do głównego katalogu wraz z danymi które on potrzebuje (konkretnie to plik xml oraz katalog ze zdjeciami), odpaliłem go w tym katalogu dla testu czy mam wszytsko czego chce, działa. Próbowałem załadować do fla poprze clip.loadMovie("player.swf") i jest tak jak było przed czyli samo tyło bez zewnętrznych danych. W skrócie, nie pomogło Sad

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - ery - 13-04-2010

Musi to działać, metoda ładowania którą wykorzystujesz jest jak najbardziej prawidłowa. Może te dwa swf (główny i ładowany) są w różnym AS. Jeśli tak to nie zadziała.

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - developer - 13-04-2010

hmmmmmmm tego nie wiem bo nie mam obecnie pliku fla tego SWF'a który nie śmiga, ale to słuszna i prawdopodobna uwaga. Ja mam napisane to w AS 2.0 (ten mój plik) ale ten ładowany możliwe ze jest w AS 3.0. Czyli nie widzisz innej przyczyny w takim zachowaniu (skoro wyeliminowaliśmy problemy ze ścieżką)?

Poprawny SWF (odpalany na zwnątrz bez dołączania)

.jpg   plik1.JPG (Rozmiar: 10.21 KB / Pobrań: 5)

Po załaczeniu

.jpg   plik2.JPG (Rozmiar: 6.35 KB / Pobrań: 4)
a jeszzce w ramach tego postu, może mógłbyś mi pomóc jeszcze w innej sprawie, a konkretnie: mam własnoręcznie zrobionego buttona który skłąda się z pola tekstowego i grafiki w tle. Tekst jest Static (bo jak mam dynamik to się pojawia taki kursor jak w polach tesktowych wiec to odpada) . Chcę teraz po pliknieciu zrobić aby kolor tła buttona sie zmienił oraz aby tekst był innego koloru. Robiłem tak:

Kod:
mojKolor = new Color(mojMovieClip);
mojKolor.setRGB(0xff9933);

No i to zrobiło że cały button zmienił kolor na dany. Jak tutaj sie odnieśc do tła i do tekstu bo cos kurde nie wiem, a wydaje sie proste. Przypomnę tylko ze to musi byc w AS 2.0 bo AS 3.0 nie znam Sad

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - ery - 14-04-2010

Poczytaj sobie o akcjach butona:
http://www.flashzone.pl/item/2423/Guzik-reagujacy-na-zdarzenia-onPress-onRelease-onRollOver-onRollOut/

Po kliknięciu będzie to tak:

Kod:
mojMovieClip.onRelease = function() {
    mojKolor = new Color(mojMovieClip);
    mojKolor.setRGB(0xff9933);
};

a jeśli chcesz oddzielny kolor dla tła i dla fonta, to muszą to być oddzielne mc.

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - developer - 14-04-2010

No faktycznie ten ładowany plik jest w AS 3.0 napisany Sad Zrobiłem dekompilacje tego i porostu wymiękam. Nie da się jakoś dołączyć tego SWF napisanego w AS 3.0 do pliku napisanego w AS 2.0. Musze to jakoś dołączyć bo nie idze tego przerobić na AS 2.0 gdyż jest to konkretnie ponad 500 lini Sad Może jednak się jakoś to da ogarnąć ???

RE: SWF pobierajacy dane z zewnątrz - ery - 14-04-2010

Raczej tego nie przeskoczysz, i nie ma takiego sposobu - bynajmniej jest mi nie znany.

Można by to otworzyć w nowym oknie lub można po eksperymentować i spróbować otworzyć to nad Flashem w lightbox za pomocą js.

Jeśli chcesz powalczyć z tym drugim sposobem to tu masz gotową funkcję do otwierania plików swf w lightbox:
http://www.artviper.net/website-tools/bumpbox-lightbox.php