![]() |
Podświetlanie linków [CSS] - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Podświetlanie linków [CSS] (/thread-pod%C5%9Bwietlanie-linkow-css) |
Podświetlanie linków [CSS] - czilis - 05-04-2010 Siema, właśnie robię swoją pierwsza stronę i mam pytanie odnośnie tych linków. Wiem że można zmienić ich kolor (podkreślenie, tlo), ale to się tyczy całego dokumentu, mi chodzi o to aby tylko w 1 miejscu zmieniały kolor na czarny, a reszta żeby była na biało. Nigdzie nie mogę znaleźć na to odpowiedzi, mam nadzieje ze mi pomożecie ![]() RE: Podświetlanie linków [CSS] - KowR - 06-04-2010 Kod: <a class="czarny" href="">Czarny tekst</a> To w XHTML, a w CSS: Kod: a.czarny { RE: Podświetlanie linków [CSS] - czilis - 06-04-2010 I to będę musiał do każdego linku po kolei wrzucać tak ? Czy da się masowo ? RE: Podświetlanie linków [CSS] - Pedro84 - 06-04-2010 Możesz tak, aczkolwiek lepszym rozwiązaniem jest grupowanie selektorów, unikanie tworzenia niepotrzebnych klas i stylowanie ich (jeśli są podobne). Np... Masz div o id="content". Drugi div to id="article". Chcesz, żeby linki w obu podświetlały się na czerwono, po najechaniu myszą, to robisz coś takiego: Kod: div#content a:hover, div#article a:hover { color:#ff5000; } RE: Podświetlanie linków [CSS] - czilis - 06-04-2010 Dzięki wielkie, działa pięknie ![]() Cytat:div#content a:hover, div#article a:hover { color:#ff5000; } Zawsze trzeba dawać "div#nazwa" ? Bo ja normalnie robiłem #nazwa {}. W każdym razie dzięki za pomoc. RE: Podświetlanie linków [CSS] - KowR - 06-04-2010 Cytat:Możesz tak, aczkolwiek lepszym rozwiązaniem jest grupowanie selektorówtaaa... Ale i tak nie uniknie klas (class) jeżeli w jednym divie mają być różne formatowania bo bez sensu jest tworzenie samego pustego diva z jednym napisem ![]() RE: Podświetlanie linków [CSS] - Pedro84 - 06-04-2010 (06-04-2010, 02:04)KowR napisał(a):Cytat:Możesz tak, aczkolwiek lepszym rozwiązaniem jest grupowanie selektorówtaaa... Ale i tak nie uniknie klas (class) jeżeli w jednym divie mają być różne formatowania bo bez sensu jest tworzenie samego pustego diva z jednym napisem O unikaniu klas nie mówię, tu masz rację. Oczywiście nie mówię o tworzeniu divów, ale korzystaniu ze struktury (a poza tym, grupowanie selektorów jest b. ważne). RE: Podświetlanie linków [CSS] - czilis - 06-04-2010 Żeby nie zaczynać nowego wątku zadam pytanie tutaj. Jak zrobić żeby naokoło mojego logo (które jest hiperłączem) nie było białego obramowania (taki kolor zdefiniowany jest dla linków). Dodam że border mam wyłączony. RE: Podświetlanie linków [CSS] - Pedro84 - 06-04-2010 Kod: outline:none RE: Podświetlanie linków [CSS] - czilis - 06-04-2010 (06-04-2010, 19:58)Pedro84 napisał(a): Szukałem na google nie mogłem tego znaleźć, a jak dodałem to do kodu css, dalej tak samo :/ Teraz mam Kod: #zdjecie { Kod: img {outline: none;} |