Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
[CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii (/thread-css-kapry%C5%9Bne-divy-nie-chca-byc-w-1-linii)

[CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Folmi - 03-04-2010

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Pedro84 - 03-04-2010

Rozwiązanie:

1. Tworzysz sobie wrapper (stała szerokość, centrujesz)
2. W tym wrapperze (kontener, nazwij jak chcesz) header, czyli to strony
3. Dwie kolumny, sidebar oraz content (nadajesz im float left.
4. Zwróć uwagę na szerokości, marginesy i paddingi.

Pozdrawiam

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Folmi - 04-04-2010

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Pedro84 - 04-04-2010

Nie ma za co.

Zacznę od końca Smile

Mam nadzieję, ze zdajesz sobie sprawę, że Twoja strona jest całkowicie bezużyteczna dla kogoś bez js (włączając w to boty wyszukiwarek!).

Generalnie, polecałbym nie używać skryptu, z którego aktualnie korzystasz. Zainteresuj się, np. jQuery. Wtedy możesz zrobić coś takiego...
W menu, podajesz normalne linki, np. onas.php. Za pomocą jQ maskujesz linki i ładujesz dynamicznie treść.

Plusy:
* Strona bardziej użyteczna (wyrabiasz sobie dzięki temu dobre nawyki)
* Strona będzie w pełni zindeksowana, każda zawartość
* Nie stosujesz niesemantycznych wartości atrybutów (np. href="javascript:ajaxpage('iwd2_hints.php',%20'content');")

Minusy:
* trochę więcej roboty Smile

Moim zdaniem, warto spróbować.

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Folmi - 04-04-2010

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Pedro84 - 04-04-2010

Wiesz jak ja bym to zrobił?

Więc:
* podajesz normalne linki, np. href="index.php"
* za pomocą jQuery maskujesz je (funkcją click, pamiętaj o return false)
* w funkcji click dla każdego linku ustawiasz sobie co i gdzie załadować and...voila!

Możesz także zrobić tablicę i dla każdego jej elementu zrobic cos podobnego, ale ja wolę manualne rozwiązania.

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Folmi - 09-05-2010

Zrobiłem tak:

Funkcja wykorzystująca jQuery, otwierająca dynamicznie strony w wybranych divach:
Kod:
<script type="text/javascript">
    function Link(div, tar)
    {
    $(div).load(tar, function()
            {
            $(div).find('a');
            });
    }
</script>

Odwołanie do niej przy linku:
Kod:
    <dt> <a onclick="Link('#content', 'plik.php'); return false;" href="plik.php"> TEST JQUERY </a></dt>

Działa na Operze, FF, Chrome.
Nie działa na IE 8 i u mojego brata na linuksie (FF) - traktuje plik.php jako plik do ściągnięcia a nie podstronę do wyświetlenia.

RE: [CSS] Kapryśne divy - nie chcą być w 1 linii - Pedro84 - 09-05-2010

Po co stosujesz onlclick? Przecież frameworki javascript tworzy się po to, aby tego uniknąć. Poczytaj o click().