![]() |
iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki (/thread-iframe-i-javascript-problem-z-wy%C5%9Bwietlaniem-sie-calej-ramki) |
iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - charis - 23-03-2010 RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - Kartofelek - 23-03-2010 Coda.css linijka 17 - do usunięcia. Zaistaluj sobie do firefoxa dodatek FireBug - w prawym dolnym rogu bedziesz mial robaczka, za pomocą ktorego bedziesz sobie badal kod itp. Dodatkowo bedziesz musial zmienić tło body, bo ta twoja stopka jest w nim narysowana ![]() RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - charis - 24-03-2010 RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - Kartofelek - 24-03-2010 Style.css linijka 199 - dopisać: background:#ededed; border-top:1px solid #ccc; padding:10px; To przykladowy styl. Jezeli chcesz miec idealne tlo z tej twojej stopki w tle strony, to wytnij kawalek tego obrazka a potem dopisz go do 199 linijki tak: #footer { background:url(kawalek.gif) repeat-x; height:Ypx; /*tutaj poda wysokosc tego kawalka */ } tyle tylko, że to ci nie rozciągnie stopki na boki. Aby to zrobić, będziesz musiał ją przesunąć w kodzie. Wytnij wiec jej kod z wrapper2 i daj go wlasnie za tym wraperem. Dodatkowo musisz wtedy zmienic 204 linijke w style.css: #footer p { width:960px; margin:5px auto; } który wycentruje ci tekst w rozciagnietej stopce. Ah i zmien to tlo by nie bylo tej pseudo stopki ![]() RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - charis - 24-03-2010 Zrobiłem, faktycznie zaczęło działać, ale przyznam, pewnie coś namieszałem, bo nie mogę ustawić drugiej części tego co napisałeś: Cytat:Aby to zrobić, będziesz musiał ją przesunąć w kodzie. Wytnij wiec jej kod z wrapper2 i daj go wlasnie za tym wraperem. Dodatkowo musisz wtedy zmienic 204 linijke w style.css: Stopkę jako jpg wstawiłem, pięknie wyświetla, ale faktycznie tekst nie jest wycentrowany i na bokach biało. Najpierw próbowałem zrobić tą kwestię z wrapperem2, ale nie znam się tak dobrze, stąd moje pytanie: Mam ten wrapper2 wyciąć ze style.css? i po prostu nic nie zmieniając przesunąć na dół, do footera? Dla mnie wrapper 2 w style to: #wrapper2 { width: 960px; margin: 0 auto; overflow: hidden; Cytat:i daj go wlasnie za tym wraperem. tym wrapperem co ustawiłem stropkę z wyciętym obrazkiem? Wstyd przyznać, ale nie wiem za jakim właśnie wrapperem. Tą 204 linijkę zmieniam, ale nic się nie dzieje. Ona wygląda tak: #footer p{ color: #333333; odpowiada za kolor, podmieniam go tym co napisałeś i nic nie robi. Pewnie nieźle namieszałem, co zrobiłem nie tak? ps. pseudo stopkę wyrzuciłem. RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - Kartofelek - 24-03-2010 Patrzac firebugiem w kod strony (html) widze, ze footer jest zagnierzdzony w div wrapper2. Wytnij wiec tego footera z tego wrappera2 i daj jego kod tuz za wrapperem2 ![]() <div id="wraper2"> ..... <div id="footer">........</div> </div> zamien na <div id="wraper2"> ..... </div> <div id="footer">........</div> W kodzie masz cos takiego: <!-- end of wrapper --> - wlasnie za tym wstaw wyciety kod footera <div id="footer">..tresc footera..</div> Style.css linijka 204: #footer p { margin:5px auto; width:960px; } zapomnialem sie ![]() dodaj jeszcze do tego jeszcze jeden styl: text-align:center; Ciezko tak pisaz z podawaniem linijek, bo wystarczy ze cos zmienisz i to nie bedzie aktualne. RE: iFrame i javaScript - problem z wyświetlaniem się całej ramki - charis - 25-03-2010 Pięknie! Zadziałało. ![]() Wszystko zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś i działa, jedynie nie wyrównuje góra dół, tylko stopka będąca teraz na środku idzie całkowicie ku górze, to gdzieś do poprawienia w style css? Mam jeszcze jedną prośbę, przyznam, że przy ilości pomocy jaką od Ciebie uzyskałem, aż głupio prosić, ale chodzi mi o to: czy jest możliwe, aby cały ten footer zmieniał się w zależności od wielkości podstrony? Tak aby np. na "home" był footer (stopka i szary pasek) wyżej, zupełnie u góry przy tekście głównym, a na podstronie "Wyniki OFE" schodził całkowicie na dół. To byłoby idealnie, ale nie wiem, czy to jest trudna kwestia? |