![]() |
Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Prowadzenie serwisu i promocja (https://www.webmastertalk.pl/forum-prowadzenie-serwisu-i-promocja) +--- Dział: Hosting, serwery wirtualne (https://www.webmastertalk.pl/forum-hosting-serwery-wirtualne) +--- Wątek: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s (/thread-obciazenie-serwera-na-laczu-100mb-s) Strony:
1
2
|
Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Poju - 27-12-2007 Chciałbym się dowiedzieć jakie obciążenie może utrzymać serwer stojącu na łączu 100mb/s i czy w polsce jest gdzieś oferowana taka prędkość internetu na światłowodach? Jakie obciążenie wytrzyma serwer na łączu 6mb/s? Czy można połączyć kilka serwerów dydykowanych? RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Marcin - 28-12-2007 Masz na myśli ile będzie można przez to przepchać danych miesięcznie (transfer)? Co do kwestii łączenia kilku dedyków (czy innych maszyn) to można tak zrobić, aczkolwiek nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem. Może opisz dokładniej co chcesz uzyskać, do czego Ci to potrzebne. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Poju - 28-12-2007 Chodzi mi o to jaką ilość osób może na stronie w jednej chwili utrzymać serwer dydykowany na łączu 100mb/s, a jaką na łączu 6mb/s ? RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Radek - 28-12-2007 Poju napisał(a):Chodzi mi o to jaką ilość osób może na stronie w jednej chwili utrzymać serwer dydykowany na łączu 100mb/s, a jaką na łączu 6mb/s ? To już jest zależne od wielu innych czynników, chociażby od tego jak wygląda struktura Twojej strony, jaki system zaimplementowałeś. Wiadome jest, że jeżeli wrzucisz na serwer system, który bardzo obciąża bazę danych to może wystarczyć nawet kilkadziesiąt jednoczesnych połączeń do bazy żeby posadzić serwer. Tego się nie da ocenić od ręki, trzeba przeprowadzić symulacje i testy poszczególnych warstw aplikacji, dobrać odpowiednio oprogramowanie - czasami na przestrzeni kilku miesięcy dobiera się odpowiednie rozwiązania, ten proces trwa. U mnie przykładowo w ciągu godziny do bazy danych zadawane jest średnio 80 tysięcy zapytań, co daje ponad 20 zapytań na sekundę. To nie jest dużo a mimo to, że aplikacja jest wydajna średnie obciążenie bazy wynosi 18%. Baza rozrosła sie do 341MB przez 3 miesiące. Tak więc prędkość łącza nie jest najważniejsza, jeżeli dedyk ma 100Mbps wcale to nie oznacza, że serwis będzie świetnie pracował, stabilność regulują czynniki, które wymieniłem wcześniej. Podejrzewam, że można znaleźć w sieci symulacje aplikacji na wybranych platformach. Pozdrawiam. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Marcin - 29-12-2007 Lepiej bym tego nie ujął niż Radek. Odpowiedź dodatkowo poparta przykładem więc popieram w całej rozciągłości. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Poju - 29-12-2007 A czy forum phpbb przemo o uniq 600 odwiedzin, utrzymało by się na serwerze na łączu 2mb/s? "neostrada, krasnal" RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Styku - 29-12-2007 Jak chcesz to robić w domu, bo tak wnioskuję, to zainstaluj sobie jakiegoś linuxa i stawiaj na apachu. Krasnal jest dobry do testowania, ale żeby stawiać na nim forum, które ma funkcjonować? Wiedzy do tego nie potrzebujesz, bo teraz jakieś ubuntu czy mandriva wszystko zrobi za Ciebie, a chodzić będzie lepiej. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Lionel - 29-12-2007 Poju napisał(a):A czy forum phpbb przemo o uniq 600 odwiedzin, utrzymało by się na serwerze na łączu 2mb/s? Na razie masz 600 unikalnych, ale w przyszłości jak się postarasz przybędzie użytkowników i odwiedzających forum. Nie wiem czy jest sens robić serwer na swoim domowym sprzęcie. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Poju - 29-12-2007 Lionel napisał(a):Nie wiem czy jest sens robić serwer na swoim domowym sprzęcie. Dla samej idei szkolenia się. I dążenia do doskonałości. RE: Obciążenie serwera na łączu 100mb/s - Lionel - 29-12-2007 Można założyć dla testów, bo większego sensu nie ma żeby zrobić jakieś popularne forum, ale to jest tylko moje zdanie. |