![]() |
<br></br> vs <br /> - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: <br></br> vs <br /> (/thread-br-br-vs-br) |
<br></br> vs <br /> - survi91 - 19-02-2010 Witam, Więc mój nauczyciel nie dał mi pktów za to że napisałem <br></br> w kodzie zamiast <br /> pomimo iż kod działał :-) Poszedłem do niego i powiedziałem że przecież jest poprawnie skoro działa, a on mi powiedział że tak się nie powinno pisać kodu że to jest jakiś błąd i powiedział mi że jak mu powiem dlaczego tak niemożna pisać kodu -<br></br> to mi przyzna te pkty. Tak że potrzebuje waszej pomocy ![]() RE: <br></br> vs <br /> - dziamber - 19-02-2010 Bo każdy pojedynczy znacznik musi też miec zamknięcie. Akapit zamykasz tak </p> ponieważ ma znacznik otwierający, a ponieważ <br/> go nie ma to traktujemy go jak otwierający i zamykający w jednym. RE: <br></br> vs <br /> - survi91 - 19-02-2010 (19-02-2010, 20:02)dziamber napisał(a): Bo każdy pojedynczy znacznik musi też miec zamknięcie. Akapit zamykasz tak </p> ponieważ ma znacznik otwierający, a ponieważ <br/> go nie ma to traktujemy go jak otwierający i zamykający w jednym. Tyle że jak użyję <br></br> to też będzie działać, więc nie w tym sęk RE: <br></br> vs <br /> - Dhofca - 19-02-2010 Wystarczy sprawdzić: Kod: Pojedyńczy br <br /> Działa Ci ponieważ wstawiając <br></br> przeglądarka interpretuje tylko <br>, a pomija </br>, bo takiego znacznika po prostu nie ma. Dlatego właśnie robi Ci poprawnie jedną przerwę. ![]() Aby najprościej to zrozumieć to zauważ, że znaczniki, które się otwierają i zamykają 'mają coś w sobie', np. Kod: <strong>To co tutaj jest wpisane zostanie pogrubione.</strong> A znacznik <br /> przenoszący do nowej linijki nic w sobie nie zawiera więc cyk i jest. ![]() RE: <br></br> vs <br /> - dziamber - 19-02-2010 Bo tu chodzi o walidacje a nie o działanie, jak masz jeszcze jakieś konstruktywne uwagi to czekam jak nie to zamykam wątek RE: <br></br> vs <br /> - survi91 - 19-02-2010 Rozumiem, że tak to powinno być, tylko chodzi mi o to że ktoś kiedyś wymyślił że trzeba napisać kod <br/> a nie <br></br> i dlaczego ? Czy jest jakis powód czy tak po prostu ? RE: <br></br> vs <br /> - ery - 19-02-2010 Wiesz co trochę zaczynasz tu snuć filozofię, są pewne zasady których trzeba się trzymać np na drzewo nie powiesz marchewka, bo dawno temu ktoś to nazwał drzewem. W XHTML, jest znacznik <br /> i to tyle inaczej go nie możesz zapisać. Inaczej zawsze będzie to błędny zapis. RE: <br></br> vs <br /> - Marcin - 19-02-2010 Powody: 1. Znacznik zamykający i otwierający w jednym powoduje, że kod zajmuje mniej bajtów na dysku serwera. 2. Sam <br /> czyli break stosuje się do ręcznego przejścia do kolejnego wiersza. Nie można między znacznik <br /> wstawić żadnej treści czy innej zawartości więc z semantycznego punktu widzenia stosuje się po prostu <br />. |