![]() |
stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? (/thread-stylowanie-ul-li-dla-kazdego-z-osobna-jak) |
stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - marcin1234 - 29-12-2009 witam mam pierwszy tekst zrobiony w ul li są to punkty ... drugi zastosowanie ul li to zdjęcia bez punków ułożone obok siebie to wszystko jest w jednym dokumencie jak zrobić aby w jednym dokumencie było kilka zdefiniowanych ul li ? tak aby te pierwsze nie kolidowały z drugimi itd. RE: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - Labsta.com - 29-12-2009 Do tego służą id i class. Poczytaj sobie kursy. RE: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - stachel94 - 29-12-2009 piszesz w css #1 { jak ma wyglądać } #2 { jak ma wyglądać } a w html <ul id="1"> <li>ddd </ul> <ul id="2"> <li>fff </ul> RE: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - marcin1234 - 30-12-2009 nie o to mi chodzi chodzi o takie zapisy { .kropka ul li .kreska ul li cos tam } { .kropka2 ul li .kreska2 ul li cos tam } czy takie coś można utworzyc? RE: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - virus4 - 30-12-2009 Co to w ogóle za kod podałeś? Ja takiego czegoś nigdy nie widziałem. Opisz dokładniej o co Ci chodzi. RE: stylowanie ul li dla każdego z osobna jak? - razorskate - 30-12-2009 Stachel94 dobrze napisał. Sądzę, że chodziło tu o to, żeby dla każdej listy i jego elementu nadać inne formatowanie. Jednakowoż Marcinie1234 prosilibyśmy o dokładniejszy opis. Chyba, że chodzi Ci o to, czy można odwołać się do elementu takiego i takiego ( w tym przypadku ul lub li ) zagnieżdżonego w ten sposób. Jeśli o tym myślisz, to odpowiadam, że tak, można. Mówi się o tym "precyzja deklaracji CSS" , i dzięki niej, można bez problemu dotrzeć do danego elementu strony. Precyzja to trzycyfrowy system punktowania oparty na formacie trzech pól: a-b-c . Precyzję obliczamy następująco: 1. Policz, ile jest w selektorze identyfikatorów, i ich liczbę podstaw w miejsce a. 2. Policz, ile jest w selektorze klas, pseudoklas i innych atrybutów, a ich łączną liczbę podstaw w miejsce b. 3. Policz ile jest w selektorze nazw elementów, i ich liczbę podstaw w miejsce c. 4. Powstaje w ten sposób trzycyfrowa liczba (oczywiście jest to tylko umownie liczba, ponieważułątwia to odczyt wyników; nie należy zapominać, że można uzyskać wynik typu 0-1-12, od którego bardziej precyzyjny jest wynik 0-2-0. Precyzja to podstawa korzystania z kaskadowych arkuszy stylów. Przykład: Kod: p {font-size:12px;} W tym przypadku tekst we wszystkich akapitach będzie miał rozmiar 12 pikseli, natomiast w akapitach o klasie largetext rozmiar będzie wynosił 16 pikseli. |