![]() |
Stały nagłówek i stopka zmienna treść - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Stały nagłówek i stopka zmienna treść (/thread-staly-naglowek-i-stopka-zmienna-tre%C5%9Bc) |
Stały nagłówek i stopka zmienna treść - polki029 - 21-12-2009 Witam Chciałbym prosić o pomoc odnośnie mojej strony otóż... chciałbym uzyskać efekt kiedy to na mojej stronie nagłówek, menu i stopka będzie pozostawać bez zmian, natomiast po kliknięciu na poszczególne podstrony w menu będzie zmieniała się poszczególna zawartość tekstu na stronie (można powiedzieć w części zasadniczej strony). Chodzi o to ażeby po kliknięciu na odnośnik przeglądarka ciągle nie wczytywała nagłówka i stopki... Próbowałem użyć do tego php... a mianowicie czegoś takiego Kod: <?php Proszę o pomoc... RE: Stały nagłówek i stopka zmienna treść - Smertius - 22-12-2009 W czystym PHP nie uzyskasz efektu o którym piszesz, cała strona za każdym razem będzie się odświeżać. Zainteresuj się technologią AJAX. RE: Stały nagłówek i stopka zmienna treść - polki029 - 22-12-2009 hmmm... a jeśli chodzi o include ?? Jeśli w swojej stronie umieszczę coś takiego... Kod: <div id="TEKST"> RE: Stały nagłówek i stopka zmienna treść - BeamBear - 22-12-2009 zależy jaki efekt chcesz osiągnąć - jeśli (ja tak przynajmniej zrozumiałem pierwszy post) stopka i nagłówek mają pozostać bez zmian, a zmieniać się ma tylko content to robisz coś takiego Kod PHP: <?php Powyższe rozwiązanie ma jednak tą wadę, że jeśli będziesz zmieniał zawartość contentu, to przeładuje Ci się cała strona. Innymi słowy - ilekroć wywołasz index.php, niezależnie od dodatkowych parametrów, tylekroć za każdym wywołaniem index.php będzie do siebie includował na nowo header, content (z tekstem dobranym według przekazanych parametrów) i footer. Oczywiście nagłówek i stopka będą takie same, ale de facto - cała strona będzie się przeładowywać. Jeśli zaś chcesz, aby strona ładowała Ci się raz, a później zmieniał się jedynie content - pozostaje Ci skorzystać z Ajax'a. Szablon takiej strony wygląda zasadniczo identycznie, z tym, że do pliku nagłówka musisz dodać skrypt javascriptu, który będzie przekazywał dane do osobnego pliku php (pobierającego dane z bazy) i zwracał wynik do contentu (do konkretnej warstwy). Czyli upraszczając - będziesz miał takie pliki: -header.php (w którym umieszczasz skrypt javascriptu), -content.php (w którym wyświetlać będzieś treści), -footer.php -index.php (w którym zbijesz powyższe do kupy) - pobierz.php (do którego Ajaxem będziesz wysyłał dane, na podstawie których pobierze on odpowiednie treści i je wyświetli). Jest dużo tutoriali odnośnie AJAX'a, na webmastertalk też znajdziesz kilka użytecznych skryptów. |