![]() |
Pływające MENU - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Pływające MENU (/thread-plywajace-menu) |
Pływające MENU - agent_lolek - 26-11-2009 [/size][/font][font=Times New Roman][size=medium] Witam wszystkich. Jestem tu całkiem nowy więc proszę o wyrozumiałość ![]() Piszę gdyż rozpoczołem naukę z "kodem" CSS i natknołem się na pewną przeszkode, a mianowicie chodzi mi o to jak stworzyć poziomą belkę MENU, która poruszała by się wraz z przewijanym tekstem (chodzi mi o to, żeby MENU zawsze było na wieszchu. Nie wiem czy wogóle da rade to zrobić z poziomu HTML-a i CSS (może potrzebuje kodu JavaScript ?) W kodzie HTML wygląda to tak: <div id="menu"> <!--belka pozioma z funkacja menu--> <ul> <li><a href="#">Strona Główna</a></li> <li><a href="#">Inna Podstrona</a></li> <li><a href="#">Inna Podstrona</a></li> <li><a href="#">Inna Podstrona</a></li> <li><a href="#">Inna Podstrona</a></li> </ul> </div> a w kodzie CSS tak: #menu{ background: #fff url(images/pasek.jpg) no-repeat; width:auto; height:33px; margin-bottom:0px; margin-top: 20px; } #menu ul { list-style: none;} #menu li { float: left; padding-left:20px; padding-top:5px; font-weight: bold; font-size: 14px; } #menu a { display: block; line-height: 20px; padding: 0 8px; color: #fff; font-weight: bold; } #menu a:hover { background: #fff; color: #294b9d; } Kombinowałem z opcją bachgraund-attachment: scroll oraz fixed , ale zabrnołem w ślepy zauek. Proszę niech ktoś mi pomoże. Z góry dziękuje za podpowiedź. Pozdrawiam. RE: Pływające MENU - Leja - 26-11-2009 nie ma czegoś takiego jak bachgraund-attachment: scroll oraz fixed jest background RE: Pływające MENU - agent_lolek - 26-11-2009 tzn chciałem napisać backgraund-attachment: scroll; lub backgraund-attachment: fixed; oczywiscie wątek ten chcialem umiescic w kodzie css RE: Pływające MENU - KowR - 26-11-2009 Wystarczy: position: fixed; top: Xpx; left:Xpx; Gdzie pod X wstawiasz wartości PX np. 20 ![]() RE: Pływające MENU - Leja - 26-11-2009 Hehe ![]() ![]() RE: Pływające MENU - agent_lolek - 27-11-2009 Dzięki wielkie za pomoc i szybką odpowiedź ![]() Wszystko działa tak jak chciałem. pozdrawiam. RE: Pływające MENU - agent_lolek - 27-11-2009 UPS Przed wczesna radość, ta bekla pozioma z MENU owszem przesuwa się, ale niestety chowa się POD tekstem, a chciałbym zeby byla nad tekstem (tzn. podczas przewijania zasłaniała tekst) kombinowałem jak to zrobić ale się pogubiłem. pomocy... ![]() pozdrawiam RE: Pływające MENU - KowR - 27-11-2009 opatul go w diva z: position:absolute i dodaj z-index:100; Albo bez diva nadaj z-index:100 - ale tak nie wiem czy będzie działać. RE: Pływające MENU - agent_lolek - 28-11-2009 dzieki chłopaki za współprace ![]() jest tak jak mialo byc, wszystko dziala poprawnie pozdrawiam |