![]() |
Struktura strony oraz CSS - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Struktura strony oraz CSS (/thread-struktura-strony-oraz-css) |
Struktura strony oraz CSS - ygt - 22-11-2009 Witam ! Jestem newbie jeśli chodzi o składanie grafiki do html-a czy pisanie css, mam zapytanie chciałem jako tło strony internetowej ustawić tapete .. owszem udało mi się ale jest ona dość ciężka tj: dużo zajmuje sama tapety , i chciałem pociąć ją na pasy żeby szybciej się ładowała no i pojawił się problem bo nie mam pojęcia jak to ugryźć , z tego co czytałem to wchodzi opcja tylko za pomocą CSS próbowałem zrobić jakiś arkusz styli ale za cholere nie wiem co dalej .. jeśli ktoś ma chwilkę wolnego i może to jakoś łopatologicznie zobrazować będe bardzo wdzięczny. tapete pociołem na 10 pasków poziomych. Podam kody do danych plików może ułatwi to komuś czytanie tego mojego bałaganu htmlowego style.css body { background-color: #FFFFFF; background-image: url(""); background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed; background-position: 0cm 10cm; } #1 { background-image: url("images/bg_02.jpg"); background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed; background-position: 0cm 10cm; height: 100%; width: 100%; } #2 { background-image: url("images/bg_02.jpg"); background-repeat: no-repeat; background-attachment: fixed; background-position: 0cm 10cm; height: 132px; width: 1920px; } index.html <html> <head> <title>Test na stylach</title> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> </head><br> <body> <div id="1"> <div id="2"> </div> </body> </html> i teraz nie wiem jak zrobić aby dodać kolejne części jedna pod drugą... RE: Struktura strony oraz CSS - razorskate - 22-11-2009 Hmm... A nie lepiej by było zmniejszyć rozmiar tej tapety? Np. w IrfanView . Jeśli koniecznie chcesz ciąć sądzę, że lepiej by było pociąć na pionowe pasy, i dodać 10 divów w html-u i w css podać deklaracje tła (Ale przy takim sposobie musiałbyś się trochę pomęczyć odpowiednio zagnieżdżając divy itp, umieszczając treść...): Html: Kod: <div id="bg_1"> CSS: Kod: #bg_1 { Według mnie, najlepiej bybyło jednak po prostu zmniejszyć rozmiar tepety, bo w tym rozwizaniu, niepotrzebnie zawalasz css i html, przez co kod staje się coraz mniej optymalny, a zaczyna się robić ociężały. . . Mam nadzieję, że ruszy ;] Pozdrawiam, Mikołaj. RE: Struktura strony oraz CSS - ygt - 22-11-2009 Jeśli chodzi o rozmiar tapety to mogę ją zmienić tyle że sama strona nie będzie posiadać wiele więcej treści , będzie to raczej strona wizytówka .. tyle że chciałem aby strona była wyświetlana poprawnie w najczęściej używanych rozdzielczościach.. stąd myślałem że skoro jako źródło umieszczę tapetę 1650x1080 to będzie też ona wyświetlana przy mniejszych rozdzielczościach.. chyba że to nie ma jedno z drugim nic wspólnego (znalałem program sizer który obrazuje dane okno np: przeglądarki w różnych rodz. i na jego podstawie widziałem jak wygląda strona w innych rozdziel. razorskate zrobiłem tak jak mi podałeś jednak strona jest pusta ![]() HTML: <html> <head> <title>Mój dokument</title> <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" /> </head> <body> <div id="bg_1"> </div> <div id="bg_2"> </div> <div id="bg_3"> </div> <div id="bg_4"> </div> <div id="bg_5"> </div> <div id="bg_6"> </div> <div id="bg_7"> </div> <div id="bg_8"> </div> </body> </html> STYLE.CSS body { #bg_1 { background-image: url("images/bg_01.jpg") no-repeat; } #bg_2 { background-image: url("images/bg_02.jpg") no-repeat; } #bg_3 { background-image: url("images/bg_03.jpg") no-repeat; } #bg_4 { background-image: url("images/bg_04.jpg") no-repeat; } #bg_5 { background-image: url("images/bg_05.jpg") no-repeat; } #bg_6 { background-image: url("images/bg_06.jpg") no-repeat; } #bg_7 { background-image: url("images/bg_07.jpg") no-repeat; } #bg_8 { background-image: url("images/bg_08.jpg") no-repeat; } } RE: Struktura strony oraz CSS - ygt - 22-11-2009 ma ktoś może jakiś pomysł lub wizje co tu jest nie tak ? pozdrawiam RE: Struktura strony oraz CSS - razorskate - 22-11-2009 Dlaczego w CSS body jest tak dziwnie zrobione? Kod CSS: Kod: #bg_1 { W css nie zagnieżdżasz tak w stylach, to nie html ![]() Co do zmiany rozmiaru nie chodziło mi o rozdzielczość, tylko o rozmiar fizyczny. Ściągasz program Irfan View włączasz, i kolejno: (piszę z głowy, więc może się nieco róznić) 1.Klikasz plik --> Open --> Wybierasz plik tapety --> dajesz OK 2.Klikasz plik/obraz (nie wiem dokładnie, zobaczysz jak włączysz ![]() 3. Jako format podajesz PNG, i po wybraniu formatu dajesz w tym samym oknie konwersja/stropień konwersji i dajesz na 9 (na maxa). 4. Zapisujesz plik, tapeta jest już zmniejszona ![]() Pozdrawiam, Mikołaj. RE: Struktura strony oraz CSS - ygt - 23-11-2009 Co do body CSS to wklepałem tak jak mi podałeś ![]() Ale mniejsza z tym już doszedłem jednak nie jest to co chciałem uzyskać tapeta ma "stroke" wokoło biały lub czarny w zależności od koloru tła.. więc postanowiłem pójść za twoją drugą radą i zmniejszyłem w PS rozdzielczość i jakość kompresji jednak efekt prawie identyczny z 150 kb jest 80 ale nadal treść się wczytuje a za chwile wskakuje tło (irytujące troszke bo psuje cały efekt ..) nie wiem jak to ugryźć ... myślę nad jakimś preloaderem ale czy to jest wykonalne to nie wiem.. pozdrawiam i dziękuje za pomoc ! (23-11-2009, 04:43)ygt napisał(a): Co do body CSS to wklepałem tak jak mi podałeś RE: Struktura strony oraz CSS - razorskate - 24-11-2009 Psuje efekt i tego raczej nie zmienisz. . . Kiedy tak wolno się ładuje, warto pomyśleć, czy ta tapeta jest koniecznie potrzebna, jeśli odpowiedź będzie twierdząca, przemyśl czy nie da się wytrzymać z takim czasem ładowania... Ogólnie, im mniejszy rozmiar pliku, tym lepiej. Pozdrawiam, Mikołaj. ![]() |