![]() |
[CSS] Konflikt stylów... - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: [CSS] Konflikt stylów... (/thread-css-konflikt-stylow) Strony:
1
2
|
[CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 21-11-2009 Witam! Przeglądnąłem google wzdłuż i wszerz jednakże nie znalazłem rozwiązania mojego problemu. Jestem początkującym webmasterem, może lepiej webpadawanem. Problem jest taki, że chcę zrobić na swojej stronie dwa menu: pionowe, poziome i przypisać im inne style. Próbowałem na rożne sposoby, klasy również nie wypaliły. Te dwa rodzaje menu umieszczam oczywiście w osobnych divach. Style są dobrze zrobione, ponieważ testuje kod z kursów obecnych na necie. Po przypisaniu stylów (mam dwa osobne pliki menu_poziome.css i menu_pionowe.css) to "drugie" menu zawsze dziedziczy cechy tego ostatnio wpisanego. Moje pytanie jest następujące: Jak mogę przypisać poszczególne style do poszczególnych elementów, tak aby nie dziedziczyły cech kolejnych? Wina może nie jest tu samych plików, tylko sposobu przypisania. Przypuszczam, że rozwiązanie nie jest trudne dla specjalistów, ale jak na razie po całym dniu prób, ja nie mogę do niego dotrzeć. Dzięki za pomoc i pozdrawiam. RE: [CSS] Konflikt stylów... - Mafialy - 21-11-2009 To nie lepiej zrobić plik style.css i w pliku html dać : Kod: <div id="menupoziome"> odsyłacze </div> A potem dać w style.css Kod: #menupoziome a { ?? RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 21-11-2009 Zaraz przetetuję ![]() ![]() Dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam. RE: [CSS] Konflikt stylów... - Mafialy - 21-11-2009 RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Spróbowałem w ten sposób co napisałeś powyżej. Ogólnie to wszystko jest na swoim miejscu, ale styl pierwszego menu, został znowu "przejęty" przez styl drugiego... Kod: <div id="MENU_POZIOME"> W identyczny sposób jest dla MENU_PIONOWEGO. Natomiast kod w index.htm wygląda następująco: Kod: #MENU_POZIOME { Podobnie jest dla MENU_PIONOWE tylko troszkę inna wizualizacja. Jakieś pomysły? RE: [CSS] Konflikt stylów... - Mafialy - 22-11-2009 To może np Kod: #Menu_poziome ul li { ? ?? A i chyba powinno być Kod: margin-left: 153px; czy width: 500px; ![]() RE: [CSS] Konflikt stylów... - Labsta.com - 22-11-2009 Pokaże Ci pewne rozwiązanie, zadziała pod warunkiem, że masz poprawne arkusze. Robisz tak: w sekcji head dajesz: Kod: <link href="master.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" /> W master.css robisz import dodatkowych arkuszy. Przykładowy plik master.css Kod: /*- Import Stylesheet -*/ //edit: -używaj małych liter w nazwach id i class, bo to standard -tak jak pisze mafialt samo ul=wszystkie listy, a #menu_poziome ul oznacza tylko listy w #menu_poziome -powtórz sobie podstawy selektorów CSS -następnym razem wklejaj kod, to szybciej pójdzie RE: [CSS] Konflikt stylów... - razorskate - 22-11-2009 Sądzę, że znam rozwiązanie. Zmień w CSS na to: Kod: #MENU_POZIOME { Analogicznie robisz menu pionowe. Dzięku zwiększeniu precyzji w CSS docierasz dokładniej do każdego elementu. Mam nadzieję, że mnie zrozumiałeś. Pozdrawiam, Mikołaj. --Edit-- Sorki, Mafialt, ale długo pisałem posta, i nie zauważyłem, że dałeś taką samą odpowiedź. Przepraszam ![]() RE: [CSS] Konflikt stylów... - Mafialy - 22-11-2009 weź tak jak napisał razorskate RE: [CSS] Konflikt stylów... - razorskate - 22-11-2009 Musisz zmienić nie tylko ul i li , ale wszystkie odnoszące się do danego menu. Zobacz w moim opoście poprzednim . Pozdrawiam. |