Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Oprogramowanie (https://www.webmastertalk.pl/forum-oprogramowanie)
+--- Wątek: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) (/thread-joomla-%C5%BCenujacy-wynalazek)

Strony: 1 2

Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 17-11-2009

Witam, nosze sie z zamiarem zbudowania swojego sklepu internetowego, nawet już częśc zrobiłem. Więc postanowiłem sięgnąć do oprogramowania Joomla 1.5 i co? Zażenowałem sie maxymalnie....

Na stronie joomli wszędzie napisane jak to wszystko ładnie pięknie zrobić stronke i wogóle to 5 minut, porshe korzysta z joomli bo da sie strone na moduły podzielić i każdy moduł wyłączć kiedy się chce niczym warstwy projektu w photoshopie i nie trzeba znać HTML i wogóle co dopiero CCS PHP itd...

Sobie myśle, no kurde fajna sprawa.
(kiedyś facet od infy nam pokazywał jak prosto zrobić strone internetową, wystarczyło wejść na jakieś www zalogować sie do CMS a następnie tylko klikać, galeria? bach i jest, banner? bach i jest. Czcionka? Dosłownie niczym wystawianie aukcji allegro 5 minut i szkielet strony gotowy i pokolorowany czcionki dobrane galeria działa system komentaży działa wszystkie rozmiary i parametry strony dobrane, ramki itp rzeczy. Wystarczy przekopiować kod i sobie pozmieniać ewentualnie np w kodzie HTML. całkiem fajne to było i o niebo skuteczniejsze jak program typu Front Page który chyba nawet niema miejsca w muzeum za swą jakość)

No dobra oglądam kurs iKOD o robieniu strony interenetowej i co? K**** mać!!! Czy me oczy mogą kłamać? Gość który robił stronke nawalał wszystko kodem, dosłownie pisał wszystko wstawiał skrypty PHP jechał HTMLem i CCSem na 150 linijek kodu a potem pokazywał jak wszystko ładnie pięknie wrzucić do folderu i zalogować sie do strony joomli aby tylko móc sobie jednym przyciskiem zmieniać zawartość strony...
Żenada... to po to kożystam z joomli nawalać 150 linijek kodu? Czy aby uniknąć kodowania za pośrednictwem PHP CCS i javascript?

No totalna żenia... Po to ładuje wszytstko do joomli żeby potem sobie za pośrednictwem dwóch kliknięć dodać bądź usunąć element? Ok gdybym nie znał kodu bardzo przydatne. Ale żeby stwożyć strone musze nawalić 150 linijek kodu żebym mógł sobie potem wyłaczyc dowolny segment? Skoro znam kod to bez problemu wstawie sobie co chce i zmienie zmieniając treść jednego znacznika <div> czy innego... Wiec po co mi ta joomla skoro znam kod???????

Ok myśle sobie, może ten autor to jakiś ciemniak bo i akcent ma zagraniczny, dobra postanawiam zainstalować sobie joomle na kompie(zajeło mi to pół dnia łącznie z przeszukaniem neta i tak jest z większośćią ludzi którzy instalowali takie cuda po raz pierwszy, nikt nie napisał jak to zrobić skutecznie, wszędzie jakieś braki w każdej instrukcji)
Odpalam joomle i co? Stek nieczytelnych nie logicznych rzeczy bez opisu, to nie był CMS który miał być łatwy w obsłudze jak pisano na początku w tych hipokrytycznych reklamach, to nie CMS który nam pokazywał gość od infy, gdzie można zrobić stronke w 15 minut.
Żadnych ciekawych modułów do dodania, dodawanie jakieś nie domyślne, chciałem sobie dodać formulaż dodawania produktów do bazy danych, nigdzie tego nie znalazłem, w zasadzie to nic nie znalazłem, nie znalazłem nawet opcji jak ustawić kolor czcionki na stronie.... Nie mówiąc już o wdrożeniu wyszukiwarki w bazie danych czy menu, 10cioma kliknięciami powiedzmy.

Czy nie mam gdzieś racji? Według mnie joomla to totalne gówno, spodziewałem sie jakiś skryptów które można dodać jakiś szablonów które można szybko stwożyć i bardzo dużej możliwości edycji poszczególnych elementów na stronie. Przykładowo 20 opcji co do samego edycji samego tekstu. Czy wy też potwierdzacie moją myśl że joomla to darmowy CMS który słyży jedynie do zarabiania pieniędzy na kursach szkoleniowych? Jak odniesiecie sie do mojej wypowiedzi?

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - KowR - 17-11-2009

Tak, by podpiąć szablon (unikalny projekt graficzny) musisz go zakodować -> XHTML i CSS, a następnie podpiąć pod joomle - tak jest w każdym systemie zarządzania treścią? Po co? By dodawanie podstron odbywało się z przeglądarki, a nie by kopiować plik i edytować go notatnikiem by zmienić 2 słowa. Smile

Czy joomla to gówno? Wiesz co? To strasznie dziwna sprawa... Jedni się nią zachwycają, a inni traktują jak śmieć - wiele agencji korzysta z niej i mają się dobrze.

Jeżeli akurat Tobie ona nie odpowiada to proponuję napisać własny system zarządzania treścią, który by sprostał twoim oczekiwaniom, lub jeżeli nie potrafisz - zleć jego napisanie. Smile W tedy będziesz miał tak jak tylko chcesz.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - sunpietro - 17-11-2009

Tak jak mój przedmówca wspomniał, pewnie w kursie był opisany sposób jak stworzyć własny szablon strony, to raz.
Dwa, każdy system CMS musi być odpowiednio przygotowany, mieć zainstalowane pożądane komponenty i moduły, aby mieć odpowiednią funkcjonalność.
Trzy, opisy instalacji Joomla! które spotkałem, zawierały wszystkie potrzebne mi informacje.
Cztery, nie powstał jeszcze CMS wszystkomający.
Pięć, sam pracuję na Joomla! i uważam że to super system.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - Labsta.com - 17-11-2009

W jakiś sposób system zyskał sobie popularność, kiedyś miałem z nim nawet styczność. Bardzo dziwi mnie Twój opis, gdyż znam prawdziwe blondyny co go obsługują bez problemu. Tak jak pisze sunpietro "nie powstał jeszcze CMS wszystkomający". Chyba nie do końca zrozumieliśmy Twoje intencje.

BTW moim zdaniem Joomla to ociężały i dziwny stwór - to fakt. Ogólnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego i nie ważne czy to CMS, scyzoryk czy HiFi. Osobiście jeśli już muszę wybieram Wordpress-a, niby system blogowy, ale potrafi robić różne rzeczy. Jeśli chodzi o rozwiązania komercyjne, jestem zwolennikiem dedykowanych i minimalistycznych rozwiązań. Nie ma co się oszukiwać, tak jak mówi Rodi, jeśli chcesz mieć coś pod siebie to musisz sam to sobie napisać lub zlecić.

Jeszcze inną sprawą jest to, że jak zaczynasz pracować z czymś nowym to musisz to poznać. Jak się przesiądziesz z Visty na Leoparda to też nie będziesz wiedział o co kaman.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 18-11-2009

[/b]
(17-11-2009, 18:30)Labsta.com napisał(a): BTW moim zdaniem Joomla to ociężały i dziwny stwór - to fakt. Ogólnie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego i nie ważne czy to CMS, scyzoryk czy HiFi. Osobiście jeśli już muszę wybieram Wordpress-a, niby system blogowy, ale potrafi robić różne rzeczy. Jeśli chodzi o rozwiązania komercyjne, jestem zwolennikiem dedykowanych i minimalistycznych rozwiązań. Nie ma co się oszukiwać, tak jak mówi Rodi, jeśli chcesz mieć coś pod siebie to musisz sam to sobie napisać lub zlecić.

W zasadzie CMS potrzebny był mi do tego aby np zerżnąc jakieś rozwiazania i je sobie przerobić pod własny użytek.. No po to chyba jest CMS żeby (jak sam autor tekstów na stronie joomli pisał) żeby napisać stronę BEZ UMIEJĘTNOŚCI PROGRAMOWANIA. Chciałem wejść na stronę kliknąć niby "dodaj galerię z motywami flash" a następnie zerżnąć kod i przekleić ta galerie do siebie i dostosować do własnych potrzeb. No w pierwszym CMSie z jakim miałem styczność to było możliwe.

Jak ktoś ma kontakt do tych co pisali te głupoty na stronie joomli to niech się do nich zwróci żeby to naprawili i napisali prawde a nie marketingowe gówno, przez tych baranów zmarnowałem pół dnia, aby tylko się przekonać (jak zapewniali "że stwożę stronę bez znajomości kodu") że dzięki joomli zrobie conajwyżej strone główną nie dodając niczego...

I to jest ten ból skoro to ma być takie jak w opisie to niech wwalą tam wszystkie mozliwe dodatki i wtedy to roztłumaczą.

Znacie jakieś inne CMS które mogą spełnić moje oczekiwania?
[b]

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - sunpietro - 18-11-2009

Joomla ma swój specyficzny framework PHP, którego nie da się bezproblemowo przekopiować do innych rozwiązań.
Na stronie Joomla! piszą prawdę i nie ma sensu obrażać twórców tamtych tekstów.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - BeamBear - 18-11-2009

maciekmoto, wybacz szczerość... ale czego się spodziewałeś? Czy jak kupisz sobie BMW i wyjmiesz z niego silnik, a potem wstawisz do budowanego w garażu perpedasa to Ci całość pojedzie? Wątpię. To, że silnik od kosiarki możesz sobie wsadzić w dowolne urządzenie i łatwo do niego doczepić kółka, to nie znaczy, że z każdym silnikiem Ci tak pójdzie.

Joomla to kompletne rozwiązanie, a nie zbiór przypadkowych skryptów spiętych razem w jedną paczkę. Osobiście mam do niej kilka zastrzeżeń, głównie jeśli chodzi o instalację i wstępną konfigurację. Ale nawet przez moment nie powstała w mojej głowie myśl, żeby brać na żywca rozwiązanie z joomli i próbować je zastosować gdzie indziej. Zaciukałbym się bez potrzeby.

Jeśli to jest twoja metoda pracy - podejrzeć, skopiować i przerobić, to naprawdę znajdziesz od groma pojedynczych i jednocześnie zaawansowanych skryptów galerii. I nie musisz wylewać wiadra pomyj na joomlę i jej twórców. HotScripts - http://www.hotscripts.com/category/php/scripts-programs/image-galleries/ - ponad 500 galerii. A wpisując w Google - php gallery with flash elements - dostajesz ponad 370 tysięcy wyników, z czego ten pewnie Cię zainteresuje - http://weblog.bergersen.net/archives/2004/06/flash_and_php_photo_gallery.html

A że straciłeś pół dnia? Trudno - na tym polega zdobywanie doświadczenia w pisaniu stron - nieraz siedzi się nad jakimś skryptem czy frameworkiem całymi dniami, żeby w efekcie stwierdzić, że to nie to i szuka się dalej.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 20-11-2009

(18-11-2009, 20:28)BeamBear napisał(a): maciekmoto, wybacz szczerość... ale czego się spodziewałeś? Czy jak kupisz sobie BMW i wyjmiesz z niego silnik, a potem wstawisz do budowanego w garażu perpedasa to Ci całość pojedzie? Wątpię. To, że silnik od kosiarki możesz sobie wsadzić w dowolne urządzenie i łatwo do niego doczepić kółka, to nie znaczy, że z każdym silnikiem Ci tak pójdzie.
Jeśli to jest twoja metoda pracy - podejrzeć, skopiować i przerobić, to naprawdę znajdziesz od groma pojedynczych i jednocześnie zaawansowanych skryptów galerii. I nie musisz wylewać wiadra pomyj na joomlę i jej twórców.

Nie wybaczam szczerości bo niema czegoSmile Chyba każdy mówi co myśli.

Podałem konkretne zastrzeżenia do joomla a nie zebrałem konkretnego zaprzeczenia ich ale dobra wsumie i tak mi to zabrało za dużo czasu i szkoda o tym debatować.

Mianowicie nie chodzi mi o skryp galerii bo tu akurat się domyśliłem, to był tylko przykład. Chodzi mi o znacznie bardziej zaawansowane skrypty typu Panel dodawania produktów do bazy danych, to juz nie tak prosto znaleźć bo jak narazie mi się to nie udało. To coś takiego jak PHPmyAdmin tyle że po zalogowaniu się na strone. Logujesz się i masz panel. Zaznaczasz wpisujesz wartości i produkt dodany.

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - sunpietro - 20-11-2009

taki panel dodawania produktów, to jestem w stanie sam napisać w krótkim czasie

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 21-11-2009

Ja niestety nie potrafie tego zrobić... Bo chce żeby był po zalogowaniu dostępny dopiero, żeby było autonumerowanie, żeby można było potem pod tą baze dodać wyszukiwarkę.