![]() |
Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych (/thread-witam-potrzebuje-pomocy-przy-bazie-danych) |
Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych - masqlin - 18-10-2009 Witam, Jestem tu nowy i to mój pierwszy post ![]() ![]() Jestem początkującym webmasterem i zwracam się do kolegów z większym doświadczeniem o pomoc. Otóż tworzę portal. Wszystko już wykończyłem, ale nie mam jeszcze serca ![]() Chodzi mi o to aby: 1. Stworzyć formularz, gdzie odwiedzający mają: wybrać kategorię, wpisać swoje dane, zamieścić link do swojej strony, krótki opis (ograniczona ilość znaków) i załadować mały obrazek (określony rozmiar), potwierdzić to wszystko kodem z obrazka, który sam się generuje, wpisać Tagi (patrz punkt 3). 2. Wszystkie dane wędrują do bazy danych (jakiej i jak ją zrobić?) i wyświetlane są na stronie w formie listy (wpisy od najnowszego do najstarszego). 3. Stworzyć wyszukiwarkę, która wyszukuje osoby na podstawie tagów i wyświetla pasujące pozycje od najnowszej do najstarszej. Do tego wszystkiego żeby można było jeszcze ręcznie modyfikować tę listę. Proszę o pomoc w napisaniu kodu lub jakieś instrukcje. Będę BARDZO WDZIĘCZNY! Pozdrawiam, z wyrazami szacunku: Michał. RE: Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych - kancik - 18-10-2009 na początek nie ten dział ! nono jakie wymagania ! pomogę a raczej nakieruje w tych kwestiach które potrafie ![]() ad1 Formularz rejestracji ![]() Kod PHP: <fieldset style='padding:20px; width:300px;border: 1px solid #708080;'><legend>:: rejestracja ::</legend> ![]() ![]() Kod PHP: $ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR']; Kod PHP: <tr> ![]() AD2 tworzysz tabelke w SQL czyli np przypscmy Kod PHP: CREATE TABLE `user` ( ![]() a wedrowanie do bazy to zbierasz z formularza dane poprzez $_POST i wpisujesz tak Kod PHP: $rejestruj = mysql_query( ![]() Kod PHP: $user = mysql_query("SELECT * FROM user ORDER by id DESC"); wyszukiwarke no to formularz w ktorym wpisujesz cos i kazesz szukac w bazie tagów czy takie cos wystepuje. TO tak na szybko napisałem ![]() aha no modyfikowanie ręcznie czyli taki admin chyba tak myślę ![]() no czyli wyświetlasz userów czy tam kogo Kod PHP: while ( $licznik = mysql_fetch_array( $npuser )) ![]() przechwytuje je potem i szukam w bazie tego kogos np i od razu wyswietlam formularz edycji. Kod PHP: $id = $_GET['id']; Kod PHP: $id = $_GET['id']; pomogłem na tyle ile powinienem to były takie drogowskazy a dalej musisz jechać sam ![]() RE: Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych - kancik - 19-10-2009 ale szczerze portal a jesteś początkujący ;> no nie najlepiej :p to odważnych świat należy ![]() mnie to tylko wkurza walidator !!!!!!!!!!!!!!!! RE: Witam. Potrzebuję pomocy przy bazie danych - KowR - 19-10-2009 Hmmm...? A gdzie walidacja wprowadzanych danych? ^^ A potem się dziwicie, że wam brud robią na stronie. ;] |