![]() |
[SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie (/thread-solved-kodowanie-znakow-w-bazie) Strony:
1
2
|
[SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - gskola - 17-10-2009 Pany... poczytajta chwile... Jest baza danych. Są w niej newsy i takie tam duperele. Cała baza danych ma ustawione kodowanie utf8_unicode_ci Oprócz tego pole, w którym znajduje się treść newsa, oraz pole mające tytuł newsa mają ustawiony system porównywania utf8_unicode_ci informacja naglowkowa to: Kod: <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8" /> ok już mi się udało, wystarczyło dodać: $zmienna = mysql_query('SET NAMES utf8'); przed zapytaniem do bazy. A nie wie ktoś może, dlaczego jeśli jest najprostsze zapytanie: SELECT * FROM news to wybiera mi wszystko, orpócz pierwszego wiersza ? i jak tamu zaradzić w wypadku wypisywania danych za pomocą pętli while ? RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - kancik - 17-10-2009 no a jak wyswietlasz to z bazy ? ja to robie tak np i hula Kod PHP: <? RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - gskola - 19-10-2009 no a ja to robie dokladnie tak samo, i wyswietla wszystko lasnie, ale bez pierwszego wiersza z bazy. dziwne... wiem ;p no ale zawsze moge mieć po prostu jakiś niepotrzebny wpis na początku bazy i wsio RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - kancik - 19-10-2009 a pokaz kod jak wyswietlasz ![]() RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - gskola - 20-10-2009 Kod: $zapytanie = mysql_query("SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT 5"); kurde... jednak to nie tak jak do konca myslalem... przy wysietlaniu ZAWSZE brakuje najnowszego wiersza (najpóźniej dodanego). jakby to byl najstarszy wiersz to pol biedy, ale z tym musze sobie poradzic. Wie ktos moze dlaczego ? I przy okazji, moze to cos da, jesli daje LIMIT 5, tak jak np. w tym wypadku wyżej, to zawsze wyświetla tylko 4. Nigdy nie ma tego najnowszego (bo sortowanie jest wedlug daty, ktora ustawiona jest na CURRENT_TIMESTAMP) RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - Labsta.com - 20-10-2009 Może Kod: "SELECT * FROM news ORDER BY id DESC LIMIT 0, 5" RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - kancik - 20-10-2009 ja to sobie stronicuje newsy pokażę ci cały mój plik bo nie mam czasu wyodrębnić ( szkoła ;/ ) Kod PHP: function wyswietl() ![]() RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - gskola - 20-10-2009 Już próbowałem wcześniej ustalać na LIMIT 0 , 5 i nie działa dalej. No pojęcia żadnego nie mam czemu tak... kancik też średnio mam czas na robienie takich rzeczy aktualnie przez szkołe ;> ehh... poniżej screen z phpmyadmin ![]() tak wygląda struktura bazy - specjalnie nowa utworzona... nic nie pomogło przy zapytaniu: SELECT * FROM newsy wyswietla jeden wpis na dwa. wiec nie wiem gdzie moze lezec przyczyna No masakra, zredukowałem co mogłem. Stworzyłem specjalnie nową stronę, a oto jej treść: Kod: <?php totalne minimum i wyświetla tylko jednego newsa tego pierwszego dodanego RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - Labsta.com - 20-10-2009 Kod: <?php Z góry mówię, że piszę z pamięci i zwykle działam obiektowo. Mam nadzieję że nic nie pomyliłem. RE: [SOLVED]Kodowanie znaków w bazie - gskola - 20-10-2009 Poprawiłem i na taki sposób, choć to praktycznie to samo, dodałem linijkę, którą pominąłeś ($wiersz = mysql_fetch_assoc($wpisy)); i uwaga uwaga... NIE DZIAŁA no kurdeee dodam tylko cenną wskazówkę: ciągle dzieje się to samo. Porobiłem nawet najprostsze bazy ktore maja tylko pole id tytul i tresc i nawet kiedy chce sie odwolac zapytaniem: SELECT * FROM newsy WHERE id='X' to i tak mi to nie działa. Znaczy się wówczas nic się nie wyświtla. linijka o ktorej mowilem jest wlasnie nieprawidlowa, sprawia cale zamieszanie ($wiersz = mysql_fetch_assoc($wpisy)) po usunieciu jej juz wszystko dziala jak nalezy ! dzieki wielkie chlopaki |