Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
ocena skryptu - błędy itd - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Projekty stron (https://www.webmastertalk.pl/forum-projekty-stron)
+--- Wątek: ocena skryptu - błędy itd (/thread-ocena-skryptu-bledy-itd)

Strony: 1 2

ocena skryptu - błędy itd - KrZych0o - 11-10-2009

Prosiłbym o ocenę strony z filmami online, chodzi mi dokładnie o skrypt jakie są błędy i co ewentualnie poprawić

www.films.ayz.pl

RE: ocena skryptu - błędy itd - Marcin - 12-10-2009

Za dużo nie ocenię bo musiałbym się zarejestrować Wink. Póki co polecam zrobić przyjazne linki.

RE: ocena skryptu - błędy itd - KrZych0o - 12-10-2009

myślałem nad tym, ale nie da się tego zastosować do całego serwisu

RE: ocena skryptu - błędy itd - KowR - 12-10-2009

Jak nie jak tak? Wink

RE: ocena skryptu - błędy itd - Marcin - 13-10-2009

Przyjazne linki zrób chociaż tam gdzie mają zaglądać roboty wyszukiwarek.

RE: ocena skryptu - błędy itd - BeamBear - 13-10-2009

Da się da - .htaccess i drobne przerobienie skryptów i już masz friendly links.

Dwie moje uwagi - po pierwsze - odnośnie rejestracji. Po grzyba pytać o maila, skoro nie przesyłasz linków potwierdzających rejestrację? Osobiście mam adres, na którym rejestruję się zawsze żeby zobaczyć różne wynalazki, więc mi to dynda, ale dla normalnych internautów? Mało to dzieci, które dla jaj rejestrują się z bardzo zabawnymi mailami (typu [email protected]) lub podając adresy swoich kolegów? Wprowadź to zabezpieczenie dla własnego spokoju (mniejsza szansa na bałagan w bazie) i spokoju wszystkich nieświadomych. Dalej odnośnie rejestracji - skoro już się zarejestrowałem mogę chcieć się wyrejestrować. Nigdzie nie ma opcji usuń konto. Że nie wspomnę o edycji podanych danych.

Druga uwaga - prawnych kwestii kilka. Po pierwsze - gdzie jest regulamin korzystania z serwisu? Gdzieś wypadałoby opisać politykę prywatności wobec userów i podanych przez nich danych. Poinformować o możliwości edycji przez nich ich danych oraz usunięcia tychże w dowolnym momencie, że nie wspomnę o sposobie powyższych. Po drugie - mam nadzieję, że podpisałeś umowę z ZAIKSem. Zamieszczanie linków lub osadzonych odtwarzaczy na jednej stronie do treści objętych prawami autorskimi, bez zabezpieczenia interesów właścicieli tych praw jest karane. I nie ma tu znaczenia, że nie Ty zamieszczasz te filmiki. Są na twojej stronie - Ty je udostępniasz - Ty odpowiadasz (vide: ThePirateBay - też teoretycznie nie udostępniali plików, a jedynie informację gdzie można takowe znaleźć i polecieli). W ZAIKSie jest komórka, która zajmuje się wyszukiwaniem tego typu stronek i naliczaniem opłat od ich administratorów.

Tyle ode mnie. A! I jeszcze jedno - dodaj do opcji wyszukiwania jakiś komunikat kiedy użytkownik wpisze coś czego w bazie nie masz. Teraz pojawia się po prostu pusta strona.

RE: ocena skryptu - błędy itd - KrZych0o - 13-10-2009

a jeśli nie mam z tego zysków to też muszę mieć umowę z ZAIKSem ?

RE: ocena skryptu - błędy itd - Marcin - 13-10-2009

Hmm chyba po prostu nie wolno Ci publicznie udostępniać (odtwarzać) utworów, które nie są Twojego autorstwa. Czy pobierasz za to opłatę czy nie to nie ma znaczenia. Przykładowo radia słuchasz za free, ale radio płaci tantiemy.

RE: ocena skryptu - błędy itd - BeamBear - 13-10-2009

Niestety tak. Parę lat temu miałem podobny pomysł, z tym, że dotyczący anime. Zanim jednak w ogóle cokolwiek zacząłem robić, wszedłem sobie na stronę ZAIKSa. Poczytałem i pomysł padł zanim w ogóle na dobre wykiełkował. W świetle prawa nie ma znaczenia, czy czerpiesz zyski z udostępniania czy nie. Naruszasz czyjeś prawo autorskie. A to dotyczy zapewnienia autorowi danej twórczości tantiem za jego wysiłek twórczy. Autora nie obchodzi czy Ty coś na tym zarobisz czy nie. On chce zarobić, bo też prawda jest taka, że seriali i filmów niemal nikt nie kręci dla czystej rozrywki. Jedni kopią rowy, inni tworzą filmy.

Małą pociechą jest fakt, że ZAIKS jest nomen omen błogosławieństwem dla tych, którzy chcą się taką działalnością zająć zgodnie z prawem. Normalnie musiałbyś się dogadać z każdym z twórców z osobna. A tak - ZAIKS robi to za Ciebie. O ile dobrze pamiętam cała procedura - w uproszczeniu - wygląda tak, że zgłaszasz się do nich, podajesz adres strony, ilość użytkowników w miesiącu i ilość odsłon. Na tej podstawie ZAIKS wyznacza Ci miesięczny abonament. Płacisz i już możesz legalnie udostępniać pliki. Ale uprzedzam - nawet dla małych stronek to kwoty idące w setki i tysiące złotych.

RE: ocena skryptu - błędy itd - KrZych0o - 13-10-2009

istnieją już dużo większe strony z tymi filmami i jakoś im jeszcze nikt nic nie zrobił