Formularz kontaktowy - Wersja do druku
+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych)
+--- Wątek: Formularz kontaktowy (/thread-formularz-kontaktowy)
|
Formularz kontaktowy - gouson - 08-10-2009
Witam
Zrobiłem formularz kontaktowy, lecz nie wyświetla się on na stronie. Czy mógłby ktoś rzucić okiem na składnię i sprawdzić co jest nie tak??
Kod PHP: <?php if ((empty($_POST['tresc']) or empty($_POST['imie']) or empty($_POST['tel'])) and !empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz
echo "<form method="post" class="contact_form">
Imię i Nazwisko:<input name="imie" type="text" class="field1"><br/> Telefon kontaktowy:<input name="tel" type="text" class="field1"><br/>
Treść zapytania:<textarea name="tresc" cols="" rows="" class="field2"></textarea><br/>
<input name="submit" type="submit" class="send_btn" value="Wyślij"> <input name="reset" type="reset" class="reset_btn" value="Wyczyść">
</form>";
// lub w przypadku nie wypełnienia formularza do końca
echo "<p class="komunikat">Proszę wypełnić wszystkie pola formularza!</p>";
} elseif (empty($_POST['tresc']) or empty($_POST['imie']) or empty($_POST['tel']) and empty($_POST['submit'])) { // wyświetlamy formularz echo "<form method="post" class="contact_form">
Imię i Nazwisko:<input name="imie" type="text" class="field1"><br/> Telefon kontaktowy:<input name="tel" type="text" class="field1"><br/>
Treść zapytania:<textarea name="tresc" cols="" rows="" class="field2"></textarea><br/>
<input name="submit" type="submit" class="send_btn" value="Wyślij"> <input name="reset" type="reset" class="reset_btn" value="Wyczyść">
</form>"; }
// sprawdzamy, czy zmienne przesłane z formularza nie są puste
elseif (!empty($_POST['tresc']) && !empty($_POST['imie']) && !empty($_POST['tel'])) {
// jeżeli powyższy warunek jest spełniony tworzona jest wiadomość // zmienna $message zawiera treść wiadomości $message = "Treść zapytania:n$_POST[tresc]nImię i nazwisko: $_POST[imie]nTelefon kontakowy: $_POST[tel]"; // zmienna $header zawiera przede wszystkim adres zwrotny $header = "From: $_POST[imie]"; // funkcja mail() za pomocą której wiadomość zostanie wysłana @mail("[email protected]","Wiadomosć ze strony FIT-MANAGER","$message","$header") or die('Nie udało się wysłać wiadomości'); // wyświetlenie komunikatu w przypadku powodzenia echo "<p class="komunikat">Wiadomość została wysłana poprawnie!</p>"; }
?>
RE: Formularz kontaktowy - BeamBear - 08-10-2009
błąd masz w w instrukcjach echo - używasz w nich cudzysłowów i jednocześnie między nimi też umieszczasz cudzysłowy, bez / przed nimi. Php nie wie zatem, który cudzysłów ogranicza instrukcję echo, a który jest zwykłym tekstem. Zatem - albo pisz tak - echo '<a href="">link</a>' albo przed każdym cudzysłowem, który nie jest zamknięciem instrukcji echo wstaw - /
RE: Formularz kontaktowy - KowR - 08-10-2009
A nie łatwiej zamiast
echo "formularz";
dać
echo 'formularz';
? ;]
RE: Formularz kontaktowy - gouson - 09-10-2009
Witam
Dzięki za rady, formularz wyświetla się tak jak chciałem, lecz to nie koniec problemu:/ Skrypt chyba nie działa tak jak chciałem, tj nie wysyła maila do mnie ze strony oraz nie wyświetlają się komunikaty, jeśli pola są nie wypełnione oraz po wysłaniu wiadomości. Proszę o pomoc...
Pozdrawiam
RE: Formularz kontaktowy - BeamBear - 09-10-2009
A to z kolei pewnie jest wina tego, że znaczniku <form> nie dodałeś atrybutu action - jeśli twój skrypt wysyłania maila zapisany jest w pliku formularz.php to atrybut ten musi wyglądać tak <form action="formularz.php">. Bez tego nie wiadomo dokąd mają być posłane dane odebrane z formularza.
RE: Formularz kontaktowy - KowR - 09-10-2009
Nie prawda, action="" może być pusty, jeżeli wszystko znajduje się w 1 pliku <form action=""> Nastąpi przeładowanie pliku i wykonanie ifa jeżeli $_POST[''] będzie miał wartość.
RE: Formularz kontaktowy - BeamBear - 09-10-2009
no patrz... tego nie wiedziałem zawsze dodaję action, ale dobrze wiedzieć, że tak też zadziała mój błąd, sorry
|