Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Literatura - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: Literatura (/thread-literatura)

Literatura - ach88 - 23-09-2009

Witam,
Proszę o polecenie dobrej książki o CSS, w której nacisk nakładany jest na optymalizację strony do różnych przeglądarek.

ew. linki do artykułów na ten temat

znajomość zew. akruszów stylów jako tako mam,
moją najsłabszą stroną jest optymalizacja stron do różnych przeglądarek, różnice i podobieństwa.

będę bardzo wdzięczny za pomoc

pozdrawiam

RE: Literatura - Leja - 24-09-2009

Polecam tą książkę widziałem ją jest "dobra" Tongue
[Obrazek: cssppw.jpg]
ja uczyłem się z tej ale tam jest bardzo mało o CSS tylko namiastka tego co tam jest...
[Obrazek: twowww.jpg]

RE: Literatura - dziamber - 24-09-2009

Ja polecam CSS Nieoficjalny podręcznik. Dzięki niej solidnie nauczyłem się CSS

RE: Literatura - ach88 - 24-09-2009

Super, bardzo wam dziękuję.

Zależałoby mi jeszcze na kilku wskazówkach odnośnie
optymalizacji kodu do różnych przeglądarek, czy w tych książkach znajdę informację na ten temat?

RE: Literatura - dziamber - 24-09-2009

W tej mojej jest kilka hacków na IE

RE: Literatura - Leja - 25-09-2009

zerknij też na te hacki

Cytat:Triki CSS

Ze względu, iż nie wszystkie przeglądarki równie dobrze interpretują standardy, opracowane przez organizacje W3C, należy poznać parę trików, które pomogą nam uzyskać ten sam efekt wizualny strony internetowej w popularnych przeglądarkach.

Największą niekompatybilnością i ignorowaniem standardów cechuje się Internet Explorer (w trybie quirks-mode) i to głównie z myślą o tej przeglądarce stosuje się tak zwane hack'i.
Hack 1

width: 200px; /* IE */
min-width: 250px;

Powyższy hack stosuje się, gdy szerokość bloku dla IE ma być mniejsza niż dla przeglądarek, które poprawnie obsługują style CSS.
Hack 2

width: 200px !important;
width: 250px; /* IE */

Ten hack umożliwia ustawienie dla IE większej szerokości bloku niż dla przeglądarek, które poprawnie obsługują style CSS.
Hack 3

height: auto !important;
height: 300px; /* IE */
min-height: 300px;

Taka konstrukcja zapewnia elementowi minimalną wysokość oraz automatyczną zmianę wysokości gdy danych wewnątrz bloku jest więcej.
Hack 4

float: left;
width: 200px;
display: inline;

Nadanie atrybutu float czyniącego element "pływającym" powinno być powiązane z podaniem szerokości bloku oraz ze sposobem jego wyświetlania. Ustawienie display: inline zamiast display: block zapewnia, że margin-left lub margin-right będzie poprawnie interpretowane przez IE.

Pozdro..

RE: Literatura - ach88 - 27-09-2009

Ok kupiłem sobie nieoficjalny podręcznikWink mam nadzieję, że mnie nie zawiedzieWink