![]() |
Co ludzie zamawiają - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Co ludzie zamawiają (/thread-co-ludzie-zamawiaja) |
Co ludzie zamawiają - idący_obok - 28-08-2009 Witam Chciałbym się spytać jakie są teraz "zwyczaje" dla średnich i małych serwisów www Czy małej firmie robi się stronę zamieszcza na serwerze (przekazuje pliki) i ewentualnie czasem potem cos się zmienia. Czy robi się serwis z jakimś dynamicznym działem typu nowości w firmie i klient sobie sam zamieszcza nowe oferty itp Czy teraz w norma jest budowanie serwisu w oparciu o cms (własny lub jakiś darmowy) Wiem że są różni klienci ale chodzi mi o ogólną tendencje w jakim kierunku to idzie RE: Co ludzie zamawiają - dziamber - 28-08-2009 Wiadomo że nikt nie chce fatygowac się i podmieniac pliki na ftp żeby zmienic teksty na stronie czy inne elementy, dlatego wydaje się mi że popularne są serwisy oparte na małych autorskich cms'ach. RE: Co ludzie zamawiają - idący_obok - 28-08-2009 ok jeśli mały CMS to czy taki gdzie zmienia się tylko treść i grafikę na stronie, czy taki gdzie można zakładać nowe strony /podstrony i edytować je itp Czy takie CMS gdzie można zmieniać wszystko kolory kroje pisma układ serwisu itp (bo to mi się troszkę wydaje bezsensu jeśli ktoś przy projektowaniu dobiera styl strony by było ładnie a potem dać możliwość edycji tego możne ktoś potem to popsuć) RE: Co ludzie zamawiają - dziamber - 28-08-2009 Chodzi mi o taki w którym można edytowac treśc RE: Co ludzie zamawiają - KowR - 28-08-2009 Nie no. To zależy od wymagań klienta, jeżeli serwis ma być zaawansowany to także z podmienianiem styli (szablon templatków) etc. Ale ogólnie raczej przyjęło się, że małe strony firmowe tworzy się na prostych CMSa z modułami: - newsletter (opcjonalnie) - wyszukiwarka - system nowości - system podstron (z jakimś edytorem wysiwig). - galeria - zarządzania stroną (moduł administracji) I cennik za taką www to 600 zł + VAT (zależy w tedy czy np. w systemie nowości są kategorie galerii, nowości, jak zaawansowana wyszukiwarka itp.). Większość firm posiada już gotowe moduły + system, który nimi zarządza (coś jak wordpress) więc tylko robi się templatek + wrzuca odpowiednie moduły. I strona gotowa jest w kilka dni. RE: Co ludzie zamawiają - Labsta.com - 28-08-2009 Dokładnie wszytko zależy od klienta. Jeśli aktualizuje raz na rok dwa zdania w ofercie i jedno zdjęcie to po co mu CMS? Chyba żeby naciągnąć go na koszty (np. CMS 1000zł, aktualizacja 50zł, czyli za ten 1000zł ma aktualizacji na 20lat). Moim zdaniem kobajny CMS to zło. Im mniej może zmieniać klient, tym większa sznasa, że strona będzie działać prawidłowo i będzie zgodna ze standardami. Dam tu głupi przykład: jeśli dasz poziome menu, a klient doda sobie np. 10 podstron, to albo znikną, albo rozwalą layout,bo się nie zmieszczą, więc musisz dać pionowe. Oczywiście możesz mu powiedzieć, że może dać tylko 6 podstron, tylko że takich opcji, które mogą coś spierniczyć jest xx i 5 lat będziesz mu tłumaczyć co wolno, a co nie. Na Twoje 3 pytania odpowiedziałbym tak: 1. tak 2. tak 3. zależy Ogólnie można postawić na gotowe produkty, albo szyć na miarę. Ja szyję na miarę, bo taka jest moja strategia prowadzenia biznesu. Podsumowując: W stonach dla małych firm, daje klientowi tylko odpowiednie dla jego potrzeb możliwości manipulacji stroną np. galeria, newsy, zmiana adresu, nr. tel itp. Przez to dostaje tańszy, prosty, łatwy w obsłudze i niezawodny produkt zgodny ze standardami. P.S. Jest to moje prywatne subiektywne zdanie i z góry dziękuję za udowadnianie mi innych racji ![]() RE: Co ludzie zamawiają - KowR - 28-08-2009 Hmmm... Tworząc menu poziome robi się je zawsze na wymiar + ew. rozwijane menu, aby mógł dodać podstrony do gotowych już działów, a jak chce więcej podstron to gdzieś tworzy mu się pionowe, gdzie może wrzucić ich XXXXXXXX. ![]() Labsta.com - jeżeli system jest napisany prawidłowo, dasz instrukcję obsługi (jak tego używać? nie każdy wie... jeżeli dasz instrukcję to po prostu gość będzie się jej trzymał - to tak jak z pralką czy telewizorem) - jeżeli będzie go używał źle (lub nie tak jak jest napisane) to nie ma gwarancji. I tyle... W tedy klienci dbają o tą rzecz. |