![]() |
Od kuchni :D - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Prowadzenie serwisu i promocja (https://www.webmastertalk.pl/forum-prowadzenie-serwisu-i-promocja) +--- Dział: Domeny (https://www.webmastertalk.pl/forum-domeny) +--- Wątek: Od kuchni :D (/thread-od-kuchni-d) Strony:
1
2
|
Od kuchni :D - jelen885 - 17-08-2009 Witam! Jak pewnie już wiecie zajmuję się bardziej stroną estetyczną strony niż tymi wszystkimi MySQL-ami, hostingami, domenami. Nadszedł jednak czas bym spróbował i tego, bo już mi się trochę nudzi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() RE: Od kuchni :D - KowR - 17-08-2009 www.az.pl -> wybierasz domenę -> sprawdzasz czy jest wolna (system az sam to sprawdzi) -> wpisujesz swoje dane (przy rejestracji) -> klikasz dalej -> płacisz za domenę -> po kilku chwilach masz kupioną domenę. Następnie wchodzisz w Direct Admina na hoście (np. DA) -> dodajesz nowo zakupioną domenę. Wchodzisz w panel az.pl. Zmieniasz DNSy domeny. Czekasz, aż DNSy się przeładują (około 24 godziny). Cieszysz się swoim adresem. To tak w skrócie. Zażyj w FAQ az.pl tam wszystko pisze! RE: Od kuchni :D - jelen885 - 17-08-2009 ok, dzięki ![]() ![]() a do Ciebie rodi - powiedzmy, że mam domenę, to co dalej, możesz objasnic bo niezbyt zozumiałem ![]() ![]() RE: Od kuchni :D - DoGeR - 17-08-2009 Gdy masz już domenę, kupujesz serwer - dostawca serwera daje Ci DNSy - wpisujesz je w ustawieniach domeny. Logujesz się do panelu(najczęściej DA/Cpanel) - dodajesz nową domenę(wpisujesz jej adres) tworzy Ci się katalog na serwerze - logujesz się na FTP wrzucasz do niego pliki itp. RE: Od kuchni :D - KowR - 17-08-2009 jelen885 - widzę, że chcesz mieć stronę... A ty w ogóle jesteś totalnie zielony. Pewnie nawet HTMLa nie znasz, a co dopiero PHP by zrobić artykuły. Czy nie lepiej zainwestować i zlecić komuś zrobienie takiej strony? Czy łatwa jest edycja takiej strony? To zależy czy coś potrafisz. Dla mnie np. jest bajecznie prosta. Po za tym my za Ciebie nie będziemy pisać strony. Zleć to komuś lub samemu naucz się HTMLa, CSSa, JSa, PHP i MySQL. Dopiero jak będziesz miał błędy to możemy Ci powiedzieć gdzie i co spaprałeś. A do tego czasu zapomnij o tym! ![]() RE: Od kuchni :D - jelen885 - 17-08-2009 no mniej więcej chodzi mi o to ![]() ![]() ![]() ![]() teraz juz lepiej wytłumacz jak komus zlecic i ile to kosztuje oczywiscie ![]() RE: Od kuchni :D - DoGeR - 17-08-2009 No bez przesady... Tłumaczyć Ci jak komuś coś zlecić...? Dział Webbazar - piszesz temat i opisujesz co chcesz, cenę podadzą Ci na PW. Albo skorzystaj z czegoś gotowego. Prostą ładną stronę można założyć na skrypcie Wordpress instalacja samego skryptu jak i wtyczek jest bajecznie prosta. Pozdrawiam RE: Od kuchni :D - jelen885 - 17-08-2009 dobra mniej więcej rozumiem ![]() ![]() 1. zakup domeny (np. home.pl, nazwa.pl) 2. kupuję serwer (jeszcze nie wiem gdzie, proszę o podpowiedzenie gdzie najlepiej) 3. Ustwaiam wszystkie potrzebne rzeczy 4. Mam już stronkę i mogę ją zacząc edytowac na włąsny sposób albo zlecic wykonanie komuś szkieletu strony Dobrze? A ty rodi się tak nie bulwersuj bo nie każdy ma 20 lat i 6-7 lat doświadczenia ![]() RE: Od kuchni :D - sc53 - 17-08-2009 Ja polecam serwerownie "ovh.pl". A domenę i serwer wybrać w jednej firmie bo później będziesz musiał przenosić / przekierowywać DNS domeny z jednej firmy do drugiej. Po wykupie serwera i domeny dostaniesz hasła do ftp. Po wejściu na ftp będziesz mógł wgrać pliki. RE: Od kuchni :D - KowR - 17-08-2009 A ja polecam az.pl można tam kupić domenę + wieczne konto. ![]() jelen885 - no tak. ![]() |