![]() |
Problem z opcja include - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Problem z opcja include (/thread-problem-z-opcja-include) Strony:
1
2
|
Problem z opcja include - kikirger - 16-07-2009 Witam wszytskich mam taki mały problem z funkcja include mam strone na div-ach i chce zeby moje podstrony wczytywały sie do srodkowego diva głównego wiem zeby zrobic index.php z kodem strony i w miejsce tego div-a co wyzej pisze w pisac jakies komendy include no i tak robie ale jeszcze nie wiem do konca jak odnosniki a href do tego zrobic w menu moim. I z tym include tez nie wiem do konca jak bo mam div-y na id menu mam tak <div id="menu"> <u> <il>tutaj wiadomo a href i inne dodatki i jak to zrobic</il> <il>tutaj wiadomo a href i inne dodatki i jak to zrobic</il> <il>tutaj wiadomo a href i inne dodatki i jak to zrobic</il> </u> </div> RE: Problem z opcja include - KowR - 16-07-2009 daj na samą góre Kod: <?php w linkach do menu daj np.: index.php?id=TWÓJ NUMER NP 1, 2,3,4 ITD. I potem w środkowym divie robisz ifa: Kod: <?php To jest tylko przykład, nic więcej! Zamiast ifów możesz użyć np. switch. Edit: P.S nie zapomnij przeskanować Twojego $_GET['id'] wyrażeniami regularnymi. Kod: function validiateID($_GET['id']) { To wyżej to też taki przykład, funkcja sprawdza czy w $_GET['id'] są tylko cyfry, jeżeli tak to nic się nie dzieje i idzie dalej, jeżeli tak to wywala Ci błąd - cała filozofia! RE: Problem z opcja include - Sajam - 16-07-2009 rodi, z całym szacunkiem, ale po kiego ch*ja ładować $_GET['id'] na samą górę? ![]() A co do metody if'ów i switch'ów to żadna nie jest do końca dobra. Lepiej zrobić includowanie zwykłe... To znaczy: zakładasz katalog na podstrony np. /podstrony/. Do index.php dodajesz funkcję: Kod: <?php Później, w divie gdzie chcesz mieć treść dajesz: Kod: <div id="tresc"><?=content()?></div> Linki tworzysz w ten sposób: index.php?id=kontakt i tworzysz dla niego plik kontakt.php w katalogu podstrony. RE: Problem z opcja include - KowR - 16-07-2009 To był chyba najbardziej łapotologiczny przykład i sposób jaki mu podałem - taki aby zrozumiał. RE: Problem z opcja include - Sajam - 16-07-2009 Jak Twój kod na sprawdzenie czy $_GET['id'] jest numeryczny to łopatologiczny przykład to ja dziękuję ![]() Wystarczy if ( is_numeric($_GET['id'])) ... Poza tym pomysł z numerkami zamiast nazw podstron jest dziwny ![]() RE: Problem z opcja include - KowR - 16-07-2009 Czy ja wiem? Zobacz w necie ile jest takich stron z numerkami, ja stosuję z pełnymi nazwami, ale jak napisałem - jest ich mnóstwo. P.S Eregi jest wygodniejsze, na prawdę... Wystarczy dodać np. a-zA-Z i inne aby z numerków zrobić normalne słowa. RE: Problem z opcja include - kikirger - 16-07-2009 ok kumam ale jeszcze jedno pytanie , podstrony mam html czy moge tak zostawic i dac include(' glowna.html') itd... czy zapisac je musze jako php ? RE: Problem z opcja include - Sajam - 16-07-2009 Możesz html ;] RE: Problem z opcja include - kikirger - 16-07-2009 ja nie wiem co j źle robie :/ zrobiłem jak mowiliście i jak sobie otwieram ten index.php w przegladarce po lewej powinien byc ten szeroki div do ktorego sie wczyta podstrona a mi nie wczytuje a to menu z prawej strony przesówa sie na lewo jakby tamtego diva nie było ale on jest w kodzie tego index.php z tym szyfrem php co mowiliscie RE: Problem z opcja include - Sajam - 16-07-2009 Pokaż kod ![]() |