![]() |
Tło CSS, CMS i takie tam =] - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Tło CSS, CMS i takie tam =] (/thread-tlo-css-cms-i-takie-tam) Strony:
1
2
|
Tło CSS, CMS i takie tam =] - Mikage - 02-07-2009 Witam. Od kilku miesięcy prowadzę stronę internetową - http://mortalonline.org.pl W związku z tym mam kilka próśb oraz pytań. ( Cały Topic skopiowałem z innego forum, albowiem nie chcę pisać jeszcze raz a tam nie dostaję odpowiedzi ![]() Przejdźmy do rzeczy: 1. Czy w CSS da się ustawić tak aby tło nie rozszerzało/zwężało podczas gdy osoba przeglądająca stronę ma inną rozdzielczość niż Ja ? Np. U mnie obiekt "X" wyświetla się obok lewej kolumny, natomiast u moich znajomych, w zależności jaką mają rozdzielczość ekranu pojawia się pod kolumną, bardziej na dole, lub bardziej do góry. ( Obiekt "X" podałem tylko do przykładu, oczywiście jest on wkomponowany w tło, i to całe tło zmienia wielkość ) 2. Dostałem Ofertę Autorskiego CMS za cenę od 200 do 300zł. Proste pytanie, czy warto i czy się opłaci ? ( W Cenę wliczone jest również podczepienie CMS'a pod stronę bez zmiany grafiki. ) 3. Proszę o ocenę strony, co do zmiany, co najbrzydsze etc. Pozdrawiam ![]() Shini ( A Tutaj Mikage ![]() RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - dziamber - 02-07-2009 Aby tło się nie powtarzało wpisz do css: Kod: background-repeat: no-repeat; RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - KowR - 02-07-2009 dziamber, nie rozumiem waszego toku myślenia i tak dzięki takim osobom za CMSa programiści dostają 300 zł (za siedzenie i pisanie tysięcy linijek kodu), a grafik opływa w kasie bo poklika sobie myszką i zbiera 1 tys. Dajcie sobie siana, nie psujcie rynku... Potem sami się o tym przekonacie (w większości jak dorośniecie), że to jest smutne wręcz, że dzieciak oferuje CMSa (który jest żywcem ściągnięty z książki) za 50 zł, następnie klient po czasie pisze, że ma do roboty stronę... Wypalasz mu z tekstem że chcesz 4 tys. zł + VAT, a on pisze... Nie no sorry, ale mam kolesia co zrobi mi to za 50 zł. Na tym rozmowa się urywa i stawia mu się krzyżyk na drogę. To jest swego rodzaju nie zdrowa konkurencja i dziamber nie piernicz głupot, aby się zastanawiał bo za 300 zł więcej bym mu nie napisał - a jeżeli się nie podoba to niech jedzie na darmówkach. RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - Mikage - 02-07-2009 Cytat:Aby tło się nie powtarzało wpisz do css: 1. Nie chodzi o to aby się nie powtarzało, tylko o to aby się NIE ROZSZERZAŁO ![]() 2. To zależy co mu zlecę, od tego weźmie się również dokładna cena. Cytat:dziamber, nie rozumiem waszego toku myślenia i tak dzięki takim osobom za CMSa programiści dostają 300 zł (za siedzenie i pisanie tysięcy linijek kodu), a grafik opływa w kasie bo poklika sobie myszką i zbiera 1 tys. Napisałeś się a i tak nie do końca wiadomo o co Ci chodzi ![]() CMSa, zlecę zrobić ( Rejestracja, Newsy, Zmienna grafika , Moderatorzy etc ) RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - KowR - 02-07-2009 Ja rozumiem, nie wiem jak ty. ![]() P.S Chodzi Ci o: Kod: body { Edit: można to zastąpić jedną linijką kodu ![]() RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - Mikage - 02-07-2009 Nie : ) Hmmm np. powiedzmy, że mam ludzika po lewej i prawej stronie strony : P Jak zwiększę rozdzielczość to ludziki "uciekają" na zewnątrz ![]() RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - dziamber - 02-07-2009 Chodziło mi o to, że taki mały cms może nie wystarczyc na serwis, ale lepiej zmieszac z gównem [...] RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - KowR - 02-07-2009 Mikage, wyższa szkoła jazdy ![]() Ja bym poczekał na CSS3 (aż przeglądarki w sumie zaczną go obsługiwać), a teraz bym sobie to odpuścił bo: 1. Musiał byś podzielić stronę na 3 części. 2. Zrobić uniwersalną wielkość tych chłopków (tak aby zmieścili się np. na 1024 px). 3. Wrzucić na stronę w tych boxach (np. części tabeli podzielona na %, aby to się dostosowało wszystko samemu) 4. Według mnie to zbędny bajer. :p Dlaczego zbędny bajer? Bo, zmienił bym: 1. Ten pasek na topem (jeżeli nic na nim nie ma to do usunięcia). 2. Dodał bym coś do topka (aby nie było samego napisu) 3. Urozmaicił menu w dodatki (nie wiem jak to się fachowo nazywa w świecie grafików), ale ja to nazwę ornamentami czyli zdobieniami - ogólnie wszystko tak urozmaicić. 4. Zmniejszył ilość ostatnich newsów (do 3 na stronie - bo trzeba to wszystko przewijać, bez sensu). Czyli jednym słowem zrobić coś na ten deseń - http://www.aoc.gram.pl/ . P.S Można by było wstawić jakiś flash. P.S2 Nie, nie zmieszać z gównem ... To jest do wszystkich młodych gniewnych. RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - dziamber - 02-07-2009 Sory za offtop ![]() ![]() RE: Tło CSS, CMS i takie tam =] - Mikage - 03-07-2009 Zamówiłem ![]() - System Rejestracji i Logowania. - System Newsmanów, Administratorów i Moderatorów na Stronie. - Podpięcie tego wszystkiego pod stronę. - "Archiwum" newsów. I Mam jeszcze czas aby sobie coś do jutra wymyślić ![]() Co jeszcze może się przydać ? PS: Za dodanie Shoutboxa i powiązanie go z rejestracją i logowaniem na stronie chciał 50 zł... zdzierstwo wręcz xD |