![]() |
jaka nazwa domeny? - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Prowadzenie serwisu i promocja (https://www.webmastertalk.pl/forum-prowadzenie-serwisu-i-promocja) +--- Dział: Domeny (https://www.webmastertalk.pl/forum-domeny) +--- Wątek: jaka nazwa domeny? (/thread-jaka-nazwa-domeny) |
jaka nazwa domeny? - Zawiii - 21-06-2009 Witam jako że niedługo ruszam z moja stroną i forum przyszedł czas na wybór nazwy. Tematyką mojego forum i strony będzie informatyka. Wszystko co związane z komputerami. W przyszłości chciałbym je powiązać z serwisem i sklepem komputerowym które planuje otworzyć. Jedyna nazwę którą udało mi sie wymyśleć jest TheComputerBay (w skrócie TCB). Co myślicie o tej nazwie? A może macie jakieś inne ciekawe propozycje? Będe bardzo wdzięczny ![]() RE: jaka nazwa domeny? - dziamber - 21-06-2009 Może wez pod uwagę jakąś nazwę która będzie po polsku. Ja akurat nie mam żadnego pomysłu. TheComputerBay jest troche długa i potencjalny użytkownik czy klient nie zapamięta tak długiego adresu a to negatywnie wpłynie na rozwój serwisu. RE: jaka nazwa domeny? - Zawiii - 21-06-2009 no właśnie nic sensownego nie mogę wymyśleć ![]() ![]() RE: jaka nazwa domeny? - BlueMan - 22-06-2009 To nie masz domeny firmowej? A po drugie - nie koniecznie musisz wymyśleć domenę związaną z komputerami. Wiele dobrze prosperujących stron nie korzysta z takiej zależności - profeo.pl, agito.pl, yahoo.com, google.com - czy domena mówi co można znaleźć pod nią, nie wiedząc wcześniej co w sobie kryje? RE: jaka nazwa domeny? - konserwator - 02-07-2009 Według mnie nie powinieneś się szczególnie spinać w poszukiwaniu nazwy na domenę, bo w ten sposób łatwo przekombinować (thecomputerbay.pl jest tego przykładem). Czasami absurdalna nazwa wymyślona podczas oglądania Teleexpressu może się okazać strzałem w dychę. Pomyśl też o jakiś analogiach w stosunku do sprzętu it. Powodzenia! ![]() RE: jaka nazwa domeny? - KowR - 02-07-2009 W sumie to nie koniecznie musi się to kojarzyć z IT i zawierać w nazwie IT czy KOMP czy coś podobnego. ![]() RE: jaka nazwa domeny? - pixel - 03-07-2009 Za wymyślenie nazwy czy logotypu, ludzie biorą sobie duże pieniądze ![]() ![]() RE: jaka nazwa domeny? - KowR - 03-07-2009 Nie, no, ale bez przesady. 1. Nazwa domeny musi być krótka 2. Nazwę aby było łatwo wymówić (a nie np. yqqng - bo to bezsens) 3. Nie mogą występować znaki specjalne (niby mogą, ale po co?) Tak jak napisałeś pixel, są firmy, są osoby, które biorą za to pieniądze. Niech kolega pisze propozycje a my ocenimy czy jest okej. ![]() RE: jaka nazwa domeny? - pixel - 03-07-2009 Dokładnie tak, nazwa to już marka, nie ważne czy jest firma, czy też jej nie ma. Branding albo w tym wykonaniu domyślam że raczej e-branding to istotna sprawa, chyba że robisz coś na wakacje to kup domenę www.webexe.pl (pewnie wolna) i po temacie. Ps. Nazwa nawet fajna ![]() Brand Web - Internet, Sieć, Technologia, [...] EXE - Oprogramowanie, Komputer, Software, Freeware, [...] Wiele słów kluczowych można zdefiniować ![]() |