![]() |
Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( (/thread-problem-z-ciasteczkami-cookies-w-php) Strony:
1
2
|
Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - AveCXV - 20-05-2009 Witam. Mam Problem z Ciasteczkami w PHP v. 4.3.11 . Mam prosty skrypt.. który ma zapamiętywać jakiś wyraz. No i jak się łatwo domyśleć nie działają mi. ![]() Kod PHP: <?php Wyskakują mi błędy typu: Notice: Use of undefined constant imie - assumed 'imie' in J:\xitami-25\webpages\new_solution\news\ciasteczko_proba.php on line 4 Notice: Undefined index: imie in J:\xitami-25\webpages\new_solution\news\ciasteczko_proba.php on line 4 Notice: Use of undefined constant imie - assumed 'imie' in J:\xitami-25\webpages\new_solution\news\ciasteczko_proba.php on line 14 Notice: Undefined index: imie in J:\xitami-25\webpages\new_solution\news\ciasteczko_proba.php on line 14 Żeby było zabawniej . odpaliłem drugi system gdzie mam zainstalowanego innego parsera php. A dokładniej krasnala z php 4.3.9 i tam ten sam skrypt działa po prawnie. Co gorsza. Info php . jest identyczne. Za wyjątkiem „PHP Variables” bo tego tam nie wyświetla. W jednym systemie ciasteczka mi działają A drugim nie Czy wie Ktoś czemu tak jest. Bo ja już wymiękam. Po prostu zabrakło mi pomysłów . Jak To naprawić (Zrobić żeby działało.) w PHP 4.3.11 mam tak.: Directive Local Value Master Value session.cookie_domain no value no value session.cookie_lifetime 0 0 session.cookie_path / / session.cookie_secure Off Off session.use_cookies On On session.use_only_cookies Off Off W tym info – php są takie dane których nie było w popdzenim. Wiec nie miałem możliwości ich porównać. HTTP_COOKIE pma_collation_connection=utf8_general_ci; pma_charset=iso-8859-1; pma_lang=pl-utf-8; pma_theme=original A W PHP Variables mam tak. _COOKIE["pma_collation_connection"] utf8_general_ci _COOKIE["pma_charset"] iso-8859-1 _COOKIE["pma_lang"] pl-utf-8 _COOKIE["pma_theme"] original _SERVER["HTTP_COOKIE"] pma_collation_connection=utf8_general_ci; pma_charset=iso-8859-1; pma_lang=pl-utf-8; pma_theme=original _ENV["HTTP_COOKIE"] pma_collation_connection=utf8_general_ci; pma_charset=iso-8859-1; pma_lang=pl-utf-8; pma_theme=original Proszę, HELP ME i . ![]() RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - Labsta.com - 20-05-2009 Spróbowałbym $_POST['imie'] i $_COOKIE['imie']. Tak na oko. RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - AveCXV - 27-05-2009 Na Samym wstępie chciałem podziękować za pomoc. ![]() Już umiem utworzyć ciasteczko. i odczytać z niego zmienną. Ale mam jeden malutki jeszcze problemie. Wydawało mi się ze to są zmienne. A ja chciałem Po utworzeniu ciasteczka. Z jakaś wartością móc modyfikować Zawartości tej zmiennej. (w ciasteczku ) Bez konieczności Tworzenia Nowego ciasteczka. Czy też ponownego nad pisywania całego ciasteczka. Bo to by chyba oznaczało ze „setcookies” znowu musi być na początku to deklarować. ![]() Nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem o co mi biega. Chodzi mi o to ze jak mam już ciasteczko z jakaś wartością. To chciał bym módź ją modyfikować. Na bieżąco. Czy da się to zrobić jak ta to jak? Po prosił bym o jakis przykład. Zapisywania nowej wartości zmiennej w już istniejącym ciasteczku. Ja potraficie to pomóżcie mi. RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - DoGeR - 27-05-2009 Nie trzeba setcookies na początku deklarować jeżeli w php.ini ustawisz output_buffering = On ![]() RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - BlueMan - 07-07-2009 Podepnę się pod ten temat... . Kod PHP: if ( isset($_GET['typ']) && in_array($_GET['typ'],$hash_type) ) { I dopiero po ponownym odświeżeniu strony (nie koniecznie z przesyłanie $_GET[typ] ciasteczko da się odczytać... Co jest nie tak? RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - Labsta.com - 07-07-2009 Wcale nie masz błędu, tak działają ciacha, wiąże się to z wysyłaniem ich w nagłówkach przed html. Dlatego trzeba odświeżyć. RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - BlueMan - 07-07-2009 Ale jak przez JS odczytuję ciacho to odczytuje mi od razu normalnie - bez odświeżenia strony... . Da się więc z poziomu PHP bez odświeżenie odczytać ciacho? RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - KowR - 07-07-2009 Nie... Tylko poprzez AJAX i przesłanie do PHP dopiero... RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - Labsta.com - 07-07-2009 Wydaje mi się, że może być pewien trik, ale ręki sobie nie dam odciąć. Chodzi o bufory, bo skoro można tylko tym sposobem wysyłać ciacha w środku dokumentu to i może można odczytać. Jednak nigdy tego nie testowałem, Prościej chyba bezie js, jeśli to z buforami wogóle by zadziałało. P.S. na dowód cytat z manuala PHP: Cytat:Częste pułapki: RE: Problem z Ciasteczkami (Cookies) w PHP.:( - BlueMan - 08-07-2009 O jakie bufory ci chodzi? (07-07-2009, 21:23)Labsta.com napisał(a): Wcale nie masz błędu, tak działają ciacha, wiąże się to z wysyłaniem ich w nagłówkach przed html. Dlatego trzeba odświeżyć.To jest dla mnie logiczne i zrozumiałe. Zero uwag nie mam do tego, bo jest to logiczne :] Dziwi mnie tylko to, że w jednej linijce tworzę ciasteczko, a w linijce poniżej nie mogę go odczytać... . To jest dla mnie bez sensu zrobione ![]() Odczytywanie w JS oczywiście nie spełnia moich potrzeb... musiałem to obejść poprzez: Kod PHP: if ( isset($_GET['typ']) && in_array($_GET['typ'],$hash_type) ) { ![]() |