![]() |
[CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa (/thread-css-html-budowa-strony-dla-fotografa) |
[CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - whiskey111 - 06-01-2016 Witam, Moje doświadczenie w budowaniu stron jest raczej podstawowe (kiedyś zrobiłem kilka) a od kiedy po raz ostatni zrobiłem stronkę minęło ładnych parę lat. Przez ten czas na masowy użytek weszły smartfony, tablety i inne niesamowite wynalazki. Chciałbym się Was zapytać w jaki sposób budować CSS strony (ogólny szablon w załączniku) aby poprawnie wyświetlała się na różnych urządzeniach, rozdzielczościach. Pamiętam, kiedyś był zwyczaj, że robiło się stronę w kilku popularnych rozdzielczościach. Czy wciąż jest to poprawne podejście ? Czy może dzisiaj stosuje się bardziej dynamiczne dopasowanie rozmiaru, w zależności od rozdzielczości ? Jeżeli ktoś miałby linka do pewnego rodzaju "good practice" odnośnie budowania stron w oparciu o najnowszy html/css. Proszę jednak wziąć pod uwagę, że moja strona to najbardziej prosty z możliwych schematów i staram się wykonać ją bez zbędnych "fajerwerków" ;-) Z góry bardzo dziękuję za pomoc. RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - grzesio-czesio - 07-01-2016 Generalnie to masz do wyboru RWD albo stworzenie wersji mobilnej. Google przychylniej patrzy na RWD, a i chyba jest to wygodniejsze dla adminów więc w tym kierunku by trzeba raczej podążać. Poszukaj sobie informacji o projektowaniu stron responsywnych. RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - whiskey111 - 07-01-2016 OK, wygląda to ciekawie. Jeżeli ustawię wstawianym miniaturkom zdjęć konkretny rozmiar to też zostaną one odpowiednią zwiększone/zmniejszone, w zależności od potrzeb ? RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - karol0 - 22-03-2016 Wygląda całkiem nieźle. Wersja moblina to dobry pomysł, większość ludzi posada smartfona, trzeba im ułatwiać przeglądanie stron na tych urządzeniach. RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - kazek019 - 29-03-2016 (07-01-2016, 03:46)whiskey111 napisał(a): OK, wygląda to ciekawie. Jeżeli ustawię wstawianym miniaturkom zdjęć konkretny rozmiar to też zostaną one odpowiednią zwiększone/zmniejszone, w zależności od potrzeb ? Wydaje mi się, że tak. RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - Boguś777 - 30-03-2016 No napewno tak będzie, w zależności od potrzeb będą odpowiednio zwiększone/zmniejszone. RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - Lukaszek79 - 31-03-2016 No jest to wręcz logiczne RE: [CSS] [ HTML] Budowa strony dla fotografa - pocahontas - 22-09-2016 Jedna prosta zasada - czym prostsza strona tym prostsza RWD ![]() Jak sobie porobisz dużo boksów i niedziwności to potem Cię to przeszkoli. |