![]() |
[WWW] Konfiguracja konta pocztowego - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: [WWW] Konfiguracja konta pocztowego (/thread-www-konfiguracja-konta-pocztowego) |
[WWW] Konfiguracja konta pocztowego - Soultimer - 08-05-2015 Witam! Posiadam domeny w nazwa.pl oraz serwer pocztowy w OVH, którym zarządza firma, z jaką współpracuję. W Nazwa.pl mam wykupiony pakiet MAXIPoczta - wspomniana firma skonfigurowała to tak, ze przekierowała domenę na adres IP w OVH i zaznaczyła w opcjach również przekierowanie na pakiet pocztowy. Efekt jest taki, że działa i poczta i domena, czyli strona internetowa, która tam stoi. Jednakże gdy chcemy wysłać e-mail z domeny / serwera, która jest postawiona na OVH - i tam jest skonfigurowany osobny pakiet pocztowy - dostajemy komunikat: Nie można wysłać wiadomości. Ustawienie dla serwera poczty wychodzącej > [SMTP] może wymagać konfiguracji. Aby znaleźć ustawienia serwera > dla „l”, skontaktuj się z dostawcą usługi > e-mail. > > Temat 'test' > Błąd serwera: 511 > Odpowiedź serwera: 511 sorry, no mailbox here by that name (#5.1.1 > - chkuser) > Serwer: '' > Identyfikator błędu w programie Poczta usługi Windows Live: 0x800CCC79 > Protokół: SMTP > Port: 25 > Zabezpieczenie (SSL): Nie Na inne konta e-mail poczta działa bez problemu. Zewnętrzna firma twierdzi, ze jest to błąd po stornie nazwa.pl i że wymaga to przeniesienia pakietu pocztowego na ich serwer w OVH, bo inaczej to nie zadziała. Chciałbym wiedzieć, czy takie działanie jest faktycznie konieczne? Nie orientuję się aż tak dobrze w tych tematach. RE: [WWW] Konfiguracja konta pocztowego - webmaz - 08-05-2015 1) Z twojego opisu wnioskuję, że masz przekierowaną obsługę poczty w domenie na serwery nazwa.pl z których powinna być realizowana wysyłka a chcesz wysyłać z OVH ? Popraw mnie jeżeli źle to zrozumiałem 2) Podaj nazwę domeny której dotyczy ta sytuacja 3) Jeżeli to możliwe wyślij pełny nagłówek wiadomości zwrotnej jaką otrzymujesz przy próbie wysyłki RE: [WWW] Konfiguracja konta pocztowego - Soultimer - 11-05-2015 (08-05-2015, 17:56)webmaz napisał(a): 1) Z twojego opisu wnioskuję, że masz przekierowaną obsługę poczty w domenie na serwery nazwa.pl z których powinna być realizowana wysyłka a chcesz wysyłać z OVH ? Popraw mnie jeżeli źle to zrozumiałem Sprawa wygląda tak: mamy dwie strony, które stoją na serwerze OVH. Na nazwa.pl wykupiliśmy pakiet MAXIPoczta oraz dwie domeny, które prowadzą do stron na OVH. Zgodnie z sugestią firmy zewnętrznej - całość została skonstruowana tak, że w panelu nazwa.pl tak jedna jak i druga domena ma ustawione przekierowanie na adres IP, ma też zaznaczoną opcję "Przekieruj na mój pakiet pocztowy". Tak według zewnętrznej firmy jak i samego nazwa.pl - będzie to działać. I owszem, działa tak strona jak i pakiet pocztowy, jednakże na trzeciej domenie, gdzie poczta została zainstalowana na OVH - nie da sie wysłać ani odebrać e-maili z MAXIPoczty - problem ten nie występuje Dostaję taką wiadomość przy próbie wysyłki: Nie można wysłać wiadomości. Ustawienie dla serwera poczty wychodzącej [SMTP] może wymagać konfiguracji. Aby znaleźć ustawienia serwera dla „l”, skontaktuj się z dostawcą usługi e-mail. Temat 'test' Błąd serwera: 511 Odpowiedź serwera: 511 sorry, no mailbox here by that name (#5.1.1 - chkuser) Serwer: '' Identyfikator błędu w programie Poczta usługi Windows Live: 0x800CCC79 Protokół: SMTP Port: 25 Zabezpieczenie (SSL): Nie |