![]() |
usunięcie wyrazu z komórki tabeli - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: usunięcie wyrazu z komórki tabeli (/thread-usuniecie-wyrazu-z-komorki-tabeli) |
usunięcie wyrazu z komórki tabeli - harvester2001 - 19-08-2013 Witam Natrafiłem na mur pisząc kalendarz z imprezami. Założenia: User może się zapisać na imprezę. Kod PHP: $sql="UPDATE calendar SET event_who = '$who2, $who' WHERE event_d=$day AND event_m=$month AND event_y=$year"; $who - obecny user (identyfikowany po sesji) Zapis w bazie wygląda tak : Kod: id | event_d | event_m | event_y | event | event_who Problem: Nie wiem jak usunąć usera (np. tomek) z danego wydarzenia pozostawiając resztę userów w spokoju. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuje z góry i pozdrawiam ![]() RE: usunięcie wyrazu z komórki tabeli - msx83 - 19-08-2013 Wydaje mi się, że rozsądnym rozwiązaniem jest pobrać userów, Kod PHP: $sql = "SELECT event_who FROM calendar WHERE id=1"; Kod PHP: ... Kod PHP: $sql = "UPDATE calendar SET even_who = $who WHERE id=1"; Wydaje mi się, że Twój problem polega na tym, że prowadzisz zły zapis userów, poniewarz co jeśli zapisze się dwóch userów o imieniu Tomek? Nawet za pomocą "Regular Expression" bedziesz miał poroblem z usunięciem jednego z nich, no chyba, że chcesz się bawić w ręczny zapis imion użytkowników. Zamiast imion zapisz ID usera, wtedy napiszesz sobie prosty skrypt, który pozwoli Tobie na usunięcie usera, ale równierz userowi pozwoli na wypisanie się z wydarzenia. No chyba, że ktoś zna inne rozwiązanie to chętnie poczytam. Pozdrawiam RE: usunięcie wyrazu z komórki tabeli - harvester2001 - 19-08-2013 Cytat:Wydaje mi się, że Twój problem polega na tym, że prowadzisz zły zapis userów, poniewarz co jeśli zapisze się dwóch userów o imieniu Tomek? Nawet za pomocą "Regular Expression" bedziesz miał poroblem z usunięciem jednego z nich, no chyba, że chcesz się bawić w ręczny zapis imion użytkowników. Tak właśnie myślałem, że już na samym początku strzeliłem sobie w kolano. Mógłbyś mi tylko łopatologicznie podpowiedzieć jak przefiltrować informację jak już będę operował id userów, bo jestem lekko zielonkawy w te klocki. Zakładając że teraz wszystko będzie wyglądało tak :[/quote] Kod PHP: $who = "1, 2, 3, 4"; Oczywiście bardzo dziękuję za pomoc ![]() RE: usunięcie wyrazu z komórki tabeli - msx83 - 19-08-2013 Hej, najprościej to: Kod PHP: $who = "ania, tomek, marta, hubert"; I tak samo w przypadku User ID Z tym, że najlepiej to chyba w jakiejś funkcji zamknąć np: Kod PHP: function filtrowanie($who, $nr) { RE: usunięcie wyrazu z komórki tabeli - Engine - 20-08-2013 Np. id usera który się wypisuje z imprezy: $id_user = '2, ' zapytanie do mysql: Kod: UPDATE calendar SET even_who = REPLACE(even_who, $id_user, '') WHERE id=1 RE: usunięcie wyrazu z komórki tabeli - harvester2001 - 20-08-2013 Engine Bardzo dziękuję za pomoc, jak zwykle działa świetnie ![]() msx83 Dzięki wielkie, dzięki twoim sugestiom wpadłem na dobry pomysł ![]() |