![]() |
wyciągnięcie danych - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: wyciągnięcie danych (/thread-wyciagniecie-danych) |
wyciągnięcie danych - kendry - 07-06-2013 Witam, Mam dwie table: CREATE TABLE `axent_storehouse_documents` ( `id` int(11) DEFAULT NULL, `k_idklienta` int(11) DEFAULT NULL, `wartosc` decimal(10,0) DEFAULT NULL, `wartosc2` decimal(10,0) DEFAULT NULL, `rok` text, `tr_datasprzedaz` date DEFAULT NULL, `tr_datawystaw` date DEFAULT NULL, `tr_nsr` text, `tr_fv` text, `tr_flaga` int(11) DEFAULT NULL, `zl_status` int(11) DEFAULT NULL, `k_kod` text, `tr_rodzaj` int(11) DEFAULT NULL, `lt_nrobcy` text CREATE TABLE IF NOT EXISTS `www_klienci` ( `client_id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, `kod` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `haslo` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `nazwa` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `miasto` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `kod_pocztowy` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `adres` text CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci, `telefon` text CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci, `fax` text CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci, `email` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `nip` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `zadluzenie` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `id_platnika` int(11) DEFAULT NULL, `grupa_cenowa` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `rabat` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `galanteria` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `mailing` varchar(300) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_unicode_ci DEFAULT NULL, `updated` int(11) DEFAULT NULL, `platnosc` int(11) DEFAULT NULL, `www` varchar(245) DEFAULT NULL, PRIMARY KEY (`client_id`) ) Mam dwa selecty: SELECT * FROM axent_storehouse_documents where tr_datasprzedaz = CURDATE() and wartosc=wartosc2 i SELECT DISTINCT email FROM `www_klienci`, `axent_storehouse_documents` WHERE www_klienci.nazwa=axent_storehouse_documents.k_kod Potrzebuję wybrać email gdy spełnione są warunki z tych dwóch selectów RE: wyciągnięcie danych - hieroshima - 10-06-2013 zrób relację między tymi tabelami (domyślam się, że chciałeś to zrobić bo masz w pierwszej tabeli 'k_idklienta') i wtedy normalnie robisz: Kod PHP: SELECT k.email FROM www_klienci k JOIN axent_storehouse_document a ON k.client_id = a.k_idklienta WHERE a.tr_datasprzedaz = CUREDATE() AND a.wartosc = a.wartosc2 RE: wyciągnięcie danych - kendry - 11-06-2013 Hej Dzięki za odpowiedź poradziłem sobie zapytaniem: Kod PHP: SELECT email, id, tr_fv, tr_datasprzedaz, wartosc2 FROM www_klienci, axent_storehouse_documents WHERE www_klienci.nazwa=axent_storehouse_documents.k_kod and axent_storehouse_documents.tr_datasprzedaz = CURDATE() and axent_storehouse_documents.wartosc=axent_storehouse_documents.wartosc2 ale mam jeszcze jedno pytanie, może wiesz jak napisać warunek który sprawdzałby: -jeżeli $wartosc jest pusta to pobiera sobie $wartosc2 z bazy RE: wyciągnięcie danych - Engine - 11-06-2013 w SELECT dopisz że chcesz pobrać też wartosc Kod: $zapytanie = $DB->query("TWOJE ZAPYTANIE"); RE: wyciągnięcie danych - hieroshima - 11-06-2013 bez sensu phpa do tego uzywać. Jest coś takiego w mysqlu jak ISNULL() edit: IFNULL() * nie moge posta edytować bo coś strona się rozjechała RE: wyciągnięcie danych - kendry - 14-06-2013 Super dzięki za odpowiedzi, poradziłem sobie z tym problemem. Ale mam jeszcze jedno pytanie w zapytaniu select mam warunek datasprzedaz = CUREDATE() a jak napisać żeby pobierane były wartości jeżeli datasprzedaz będzie np 7 dni po upływie tego terminu Z lekka się rozjeżdża ta strona :/ to może jeszcze raz moje pytanie: dzięki za odpowiedzi, poradziłem sobie z tym problemem. Ale mam jeszcze jedno pytanie w zapytaniu select mam warunek datasprzedaz = CUREDATE() a jak napisać żeby pobierane były wartości jeżeli datasprzedaz będzie np 7 dni po upływie tego terminu RE: wyciągnięcie danych - hieroshima - 14-06-2013 DATE_SUB (CURDATE (), INTERVAL 7 DAY) RE: wyciągnięcie danych - kendry - 17-06-2013 Super wielkie dzięki *hieroshima |