![]() |
Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML (/thread-problem-ze-stworzeniem-ciezkiej-strony-w-html) Strony:
1
2
|
Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - lud-mac - 18-05-2013 Witam wszystkich, mam problem ze stworzeniem ciężkiej (dla Was nie) strony w HTML. Muszę zrobić ją według następujących punktów: wszystkie elementy są wyśrodkowane, tło strony ma jednolity, wybrany przez Ciebie kolor, logo jest utworzonym przez Ciebie obrazkiem z przezroczystym tłem o szerokości 500 punktów, na stronie HTML obrazek powinien mieć szerokość 400 punktów, tabela ma szerokość 600 punktów, krawędzie niewidoczne, lewa kolumna ma szerokość 300 punktów, w prawej, górnej komórce znajdują się kilka zdjęć rzeczy, będące jednocześnie odnośnikami do następujących (wymiary miniaturek 100 szerokości i 110 wysokości) Wszystkie te wymienione wyżej podpunkty muszą być wklepane w CSS. Muszę mieć to zrobione na poniedziałek. Dla Was to 5-10 minut roboty. Chodzi mi o same polecenia. Resztę sam dopasuję. Byłbym dozgonnie wdzięczny i chętnie jakoś za bezcenną pomoc odwdzięczyłbym się. Pozdrawiam. RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - Kartofelek - 18-05-2013 Gdybyś lepiej to opisał to taka strona rzeczywiście zajmuje z 5min roboty. Namąciłeś z tą tabelą. Z tego co zrozumiałem to masz zrobić galerię na tabeli? RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - lud-mac - 19-05-2013 Tak. Dobra postaram się lepiej: wszystkie elementy są wyśrodkowane, tło strony ma jednolity, wybrany przez Ciebie kolor, logo jest utworzonym przez Ciebie obrazkiem z przezroczystym tłem o szerokości 500 punktów, na stronie HTML obrazek powinien mieć szerokość 300 punktów, tabela ma szerokość 800 punktów, krawędzie niewidoczne, lewa kolumna ma szerokość 500 punktów,w prawej, górnej komórce znajdują się zdjęcia różnych aparatów (jedno pod drugim), będące jednocześnie odnośnikami do następujących elementów docelowych (tu nazwy stron). Miniaturki znajdujące się w prawej kolumnie mają jednakowe wymiary: szerokość – 115, wysokość – 100. Obrazków nie należy skalować, wymiary powinny być wymuszone za pomocą CSS.Wszystkie parametry elementów strony HTML proszę określać za pomocą odpowiednio utworzonych stylów CSS (w nagłówku strony). Chyba obszerniej się tego nie dało ![]() RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - Kartofelek - 20-05-2013 Eh. Gdyby ten twój opis był dobry, wtedy od razu byś dostał gotowca na ten egzamin czy co to tam masz. Ja zrozumiałem tylko że ta strona jest wycentrowana i ma jakiś kolor tła. Potem już nie rozumiem. "tabela ma szerokość 800 punktów," jaka tabela? Ta strona jest na tabeli? "lewa kolumna ma szerokość 500 punktów,w prawej, górnej komórce znajdują się zdjęcia różnych aparatów" Mam rozumieć że ta tabela ma 4 komorki, ale lewa strona jest scalona (2 komorki polaczone w jedno)? "Obrazków nie należy skalować, wymiary powinny być wymuszone za pomocą CSS." No to przecież to jest skalowanie. Ah już wiem. Nie nalezy skalować w programie graficznym? O kurde! RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - Kartofelek - 20-05-2013 Mnie uczono żeby atrybuty img podawać. Sporo osób ich nie podaje i z tego wynikają potem problemy. Chociażby obliczanie wysokości w Chrome i podobnych. Poza tym wrzuć sobie 50 zdjeć na stronę, nie ustawiaj im wymiarów i patrz jak ładnie strona jeździ po ekranie w miarę jak przeglądarka wczytuje kolejne zdjęcia. Ps. Masz rację. Wymiary CSS mają większą moc. I bardzo dobrze, bo gdyby tego nie było to by cały responsive leżał. RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - lud-mac - 21-05-2013 Słuchajcie, ale ja tak dostałem to napisane. Na dowód zdjęcie: http://iv.pl/images/38156576172625859417.png . Jeśli wy tego nie rozumiecie, to co dopiero mówić, o takich laikach jak ja. Dobrze, że termin przesunął się na środę. Uff... Byłbym wdzięczny, gdybyście mnie jakoś nakierowali. Podali, co, kiedy, gdzie, i jak mam użyć. PS. Ta tabela ma wyglądać tak: http://iv.pl/images/79891183500013985947.png Pozdrawiam serdecznie. RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - ILIES - 21-05-2013 może coś takiego Ci pomoże: strona.html Kod: <html> Kod: body{ RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - lud-mac - 21-05-2013 W tym lewa górna, prawa dolna itd. mam dać linki do zdjęć? I w tym "th class" muszę dać słowa określające strony, "left", "right"? A które miejsca mam uzupełnić? Przepraszam, że tak pytam, ale jestem totalnym laikiem. PS. I coś z tych poleceń mi tabela nie wychodzi. RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - lud-mac - 22-05-2013 Złączyłem to do kupy, ale jest problem, bo tło jest szare zamiast białego, a tabela nie ma obrysowanych ram. Wiecie, o co chodzi? RE: Problem ze stworzeniem ciężkiej strony w HTML - ILIES - 22-05-2013 zmien w style.css Kod: body{ |