Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Projekty stron (https://www.webmastertalk.pl/forum-projekty-stron)
+--- Wątek: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera (/thread-wiarygodno%C5%9Bc-obrazu-strony-www-otwieranej-z-komputera)

Strony: 1 2 3 4

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - kmd - 26-05-2011

Pedro84, chodzi o tą czepliwość. Przecież wiadomo mi, że chodzi o serwer. Ale widać nadal moja wypowiedź nie jest jasna. To wytłumaczę łopatologicznie:

Załóżmy, że:
Koleżanka, która założyła temat zainstalowała u siebie na komputerze (localhost) serwer. Apache, PHP, MySQL. Napisała stronę i wszystko hula. I teraz zastanawia się czy strona będzie się wyświetlać u innych tak samo jak u niej. Więc odpowiadam.
Za wygląd (HTML + CSS) odpowiadają przeglądarki, za obsługę skryptów zainstalowane na serwerze biblioteki. Zatem u niej jakiś skrypt może chodzić (na localhoście), ale np. na źle skonfigurowanym serwerze niekoniecznie.

Chcecie się dalej czepiać? Przecież wiadomo, że nie ruszy skryptów PHP bez serwera.

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - basia21 - 26-05-2011

Panowie, teraz to ja nie bardzo rozumiem.

Mam gotową stronę główną biblioteki, ale nie chcę jej jeszcze publikować.
Używam wyłącznie kodu HTML dodając do niego CSS. Po prostu tyle na razie umiem. Mogę później dodać jakiś plik w języku JavaScript. Języka PHP nie użyję, bo nie znam. I nie zamierzam od razu sięgać zbyt wysoko.
Nie chodzi mi o to, czy moja strona u każdego użytkownika wyświetli się tak samo, bo wydaje mi się, że to już niekoniecznie musi być moja wina. No - chyba że jednak tak (?) Mnie w tej chwili na szkolnym komputerze też nie wszystko z sieci prawidłowo się wyświetla, bo po formacie mam wgrane na razie tylko podstawowe programy.
Chodzi mi o to, czy ja tworząc stronę mogę - na podstawie tego, co widzę - wnioskować, że robię to prawidłowo, bo przecież na czymś w tej pracy muszę się oprzeć.
Gdzie więc mam ten niedokończony jeszcze projekt umieścić?
Gdzie zobaczę jego prawdziwy obraz: w podglądzie edytora (wątpię ), w przeglądarce, kiedy za jej pomocą po prostu otwieram plik index.html, albo raczej w przeglądarce, ale otwierając plik z lokalnego serwera. Czy też taką gwarancję daje mi tylko umieszczenie strony od razu w sieci?

Pytam o wiarygodność tego obrazu, ponieważ początkowo obraz w edytorze różnił się od tego widzianego przez przeglądarki. W podglądzie edytora wszystko otwierało się prawidłowo. W pliku otwartym za pomocą zainstalowanych na komputerze przeglądarek miałam poziomy odstęp pomiędzy nagłówkiem a resztą i niechciany margines po lewej stronie strony. We wszystkich czterech przeglądarkach (IE, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome ) obraz wyświetlał się z tym samym błędem. Błąd wreszcie znalazłam. Poprawiłam. Teraz, stosując wszystkie trzy metody, plik wyświetla się tak samo – prawidłowo.
Ale już sam fakt istnienia tej różnicy mnie trochę zaintrygował. Nie chciałabym nieprzyjemnie się zaskoczyć pod koniec pracy, gdyby okazać się miało, że po opublikowaniu strony widzę zupełnie coś innego. Myślę, że rozumiecie, o co mi chodzi...

A jeśli już publikować, to zapytam jeszcze, czy po założeniu konta np. na cba.pl (może proponujecie jakiś inny hosting? ) zamieszczona tam prawidłowo zbudowana strona ma prawo wyświetlić się inaczej z jakiegoś innego powodu? Czy chcąc opublikować stronę napisaną tak jak wyżej, muszę coś jeszcze doinstalować (jakąś bibliotekę ), „dokleić” coś do mojego katalogu, coś skonfigurować, żeby to wszystko prawidłowo działało?

Powtarzam, uczę się tego wszystkiego od podstaw, więc nie miejcie mi za złe niesprecyzowanego opisu. Nawet w tej chwili nie wiem dokładnie, jak krok po kroku wygląda sama publikacja strony w Internecie, stąd wolałabym ją tworzyć na razie lokalnie, ale nie wiem, czy to ma sens.

Pozdrawiam Smile
basia21

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - hieroshima - 26-05-2011

szczerze mówiąc to nie chciało mi się czytać tej całej wiadomości Tongue przyznaje się bez bicia Tongue. Jak używasz tylko HTML i CSS to spokojnie nie czytaj tych wywodów wyżej Tongue na temat serwera i obsługi PHP. Wszystkim będzie się wyświetlać tak jak Tobie na przeglądarkach które sprawdzasz. Oczywiście zakładam, że każdy ogląda strone np. w Firefoxie 4 albo w IE 9 Tongue. BO w IE 6 to wiesz... Tongue może sobie pomarzyć że zobaczy porządną stronę, ale to nie twoja działka. Spokojnie twórz co tworzysz Wink

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - basia21 - 26-05-2011

Dzięki, żeś się przyznał. Przynajmniej szczery jesteś. To przeczytaj chociaż koniec, bo tam też o coś zapytałam. Krótko napisałam, to wdaliście się w owe wywody sprowadzając mnie do punktu wyjścia. No cóż, nie będzie to może zbyt ambitne dzieło, ale od czegoś trzeba zacząć, a najlepiej od początku. Może z biegiem czasu coś dołożę, np. jakieś rozsuwane menu z użyciem skryptów… Może czegoś się tam jeszcze douczę. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. A budowę strony traktuję raczej jako przyjemność nie obowiązek, więc apetyt rośnie podwójnie.
A na razie - to chyba się jednak nie pochwalę tym dziełem. Nie będzie czym.Sad
Ale cieszę się Smile, że mogę spokojnie tworzyć. Nie od razu Kraków zbudowano…

PozdrawiamSmile
basia21

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - hieroshima - 26-05-2011

nie nic nie musisz Wink tylko na darmowym hostingu doklejają reklamy, także wyprzedam kolejne pytanie Tongue nie masz wpływu na reklamę Tongue będzie się wyświetlać są hostingi darmowe bez reklam ale podobno cba sobie chwalą więc nie będę CI truł o różnych darmowych hostingach. Przecież i tak on ma służyć tylko do testówWink

Nie trafiłeś.Tongue Wiem, że doklejają i wiem, że nie mam na to wpływu. Na początek może być darmowy. Ale jeżeli strona będzie dobrze funkcjonować, to wolałabym płatny. Następne pytanie: Gdzie najtaniej, ale równocześnie w miarę przyzwoicie? Co myślisz o cba.pl? Włąściwie nikt mi nie polecił. Tak sobie wyguglałam. Smile

basia21

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - kmd - 28-05-2011

cba.pl to darmowy hosting.
Płatnych w internecie jest mnóstwo. Myślę, że warto wpisać w wyszukiwarce, tani hosting stron i wybrać sobie coś dla siebie, przy okazji sprawdzając opinie tu na webmastertalk.pl oraz na forum webhostingtalk.pl
Ja korzystam z usług firmy laohost.pl i sobie chwalę, naprawdę nie mam na co narzekać.
Co do wyświetlania HTML i CSS, to jak napisał hieroshima to już zależy od przeglądarki internetowej. Jeśli sprawdzałaś jak strona się wyświetla na różnych przeglądarkach i wszystko wygląda w porządku, to nie masz czego się obawiać. Inna sprawa, jeśli ktoś korzysta ze starych wersji przeglądarek, ale na to nie masz żadnego wpływu.
Jeśli ciekawa jesteś poprawności kodu HTML, to możesz skorzystać z walidatora: http://validator.w3.org/
A tak poza tym, możesz wrzucić stronę na cba.pl my wejdziemy zrobimy zrzuty ekranu i wkleimy - zobaczysz czy każdy z nas widzi stronę tak jak powinien Wink

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - basia21 - 29-05-2011

Dziękuję za kolejną odpowiedź. Smile Na razie sprawdzam sobie poprawność kodu w edytorze. Czy taka walidacja jest wystarczająca? Używam edytora kED. Na cba.pl jestem co prawda zarejestrowana, ale jeszcze nie skorzystałam z ich usług, jeszcze nic tam nie zamieściłam...

Pozdrawiam
basia21

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - Pedro84 - 29-05-2011

(29-05-2011, 21:17)basia21 napisał(a): Dziękuję za kolejną odpowiedź. Smile Na razie sprawdzam sobie poprawność kodu w edytorze. Czy taka walidacja jest wystarczająca? Używam edytora kED. Na cba.pl jestem co prawda zarejestrowana, ale jeszcze nie skorzystałam z ich usług, jeszcze nic tam nie zamieściłam...

Pozdrawiam
basia21
Nie używaj edytorów do sprawdzania wyświetlania strony - powinnaś używać przeglądarki.

RE: Wiarygodność obrazu strony www otwieranej z komputera - basia21 - 29-05-2011

Samą stronę otwieram za pomoca przeglądarek lub z lokalnego serwera, ale tworząc ją w edytorze sprawdzam w nim co jakiś czas poprawność dokumentu. Poprawiam jakieś niedomknięte znaczniki itd. Czasem pojawia mi się tego typu ostrzeżenie.

basia21