![]() |
problem z ramkami - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: problem z ramkami (/thread-problem-z-ramkami) |
RE: problem z ramkami - cayekw - 30-03-2008 kmd napisał(a):Hmm a móglbys gdzieś wrzucić stronę i dać adres, żeby można było zobaczyć jak ona wygląda? www.phasmomantis.prv.pl Jak narazie tylko strona główna. Popatrzcie odkąd ustawia się treść- od prawej strony loga, a ja chcę pod logiem. RE: problem z ramkami - kmd - 30-03-2008 Więc po kolei ![]() 1. Kod: <div align="center"><table style="width: 760px;"> 2. Dalej otwierasz nowy <tr> i <td>, ale już tego nie zamknąłeś: Powinno być tak: Kod: <tr> 3. Dlaczego komórki tabeli mają inną szerokość łącznie niż cała tabela? Tabela ma szerokość 760px; Natomiast menu ma 300px, a treść 800px. Menu powinno miec np. 160px, a treść 600px. Albo inaczej byleby mieściło się w całej tabeli (czyli nie może przekraczać 760px). RE: problem z ramkami - cayekw - 31-03-2008 Ja to jakiś ciemniak kurde jestem nie wychodzi mi... . Będziesz tak dobry i skleisz mi to w całość i tam gdzie mam wkleić logo, treść i menu to wpiszesz "logo, treść, menu" ? Byłbym okropnie wdzięczny :] Nie wiem dlaczego to mi nie wychodzi. Jak już będę miał gotowe te ramki to pójdzie chyba z górki... Texty na strone już mam przygotowane, tylko nie mam gotowego kodu indexu :/ aha. no i jakbyś mógł to żeby menu miało 300 px a treść 460 px. RE: problem z ramkami - kmd - 31-03-2008 OK, masz, powinno być teraz w miarę dobrze, chociaż zawsze można zrobić lepiej. Całość ma szerokość 800, menu 300, tresc 500. Kod: <HTML> Swoją drogą, co to za dziwna czcionka? ![]() RE: problem z ramkami - cayekw - 31-03-2008 kmd jesteś niesamowity. Lubisz pomagać n00bom chyba, ale to fajnie bo ja bym tego sam nie zaczaił. Kiedy skończę robić stronę pokażę Ci jak wyszło a to głównie twoja zasługa !! Dzięki ![]() Pościągałem sobie jakąś paczke z czcionkami i ta mi się spodobała ![]() Ps. jeszcze raz dzięki RE: problem z ramkami - cayekw - 31-03-2008 Kurde noo ... Kolejne problemy tym razem nie HTML-owe. Wrzuciłem sobie stronę z poddziałami już na serwer ( www.phasmomantis.prv.pl ) ale coś dział hodowla mi się nie otwiera, a inne mi się otwierają ... Możecie mi coś poradzić ? RE: problem z ramkami - Marcin - 31-03-2008 A plik jest na serwerze? Jeśli tak to sprawdź dokładnie rozszerzenie .html czy .htm oraz czy nie jest czasem pisane z wielkiej litery. Dodatkowo radzę Ci zmienić nazwy plików (podstron) na takie bez polskich znaków oraz bez spacji np: oferta%20straszyk%F3w.html oferta_straszykow.html RE: problem z ramkami - cayekw - 31-03-2008 Ok rozwiązałem problem- nazwa pliku była z dużej litery :] Jeszcze jedno pytanko. Wszystkie działy (oferta straszyków, hodowla) otwierają mi się na tej samej stronie a dział ogólne informacje o straszykach otwiera się w nowej karcie. Jest na to jakiś sposób ? aha jeszcze jedno: Dlaczego w explorerze nie czyta polskich znaków ;p? RE: problem z ramkami - kmd - 31-03-2008 Usuń Kod: target="_blank" rel="nofollow" Co do polskich znaków. 1. Uzywaj notepad++ do pisania stron, nie ważne czy html, php. (jest darmowy) 2. Ustaw kodowanie na UTF-8 3. Zapisz plik w formacie UTF-8 Oczywiście w notatniku podczas zapisu pliku też można to zmienić. (Zapisz jako -> Kodowanie -> UTF 8). Ale osobiście polecam Notepad++ RE: problem z ramkami - cayekw - 01-04-2008 Dzięki jesteś bardzo pomocny. Teraz już chyba pójdzie z górki, a jak coś nie wyjdzie to zapytam ![]() |