Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 (/thread-menu-na-stronie-rozjezdza-sie-pod-ie-6)

Strony: 1 2

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - hieroshima - 03-11-2011

(02-11-2011, 20:45)babar napisał(a): 1) w co 3 firmie są xp'ki na kompach z nieaktualizowanymi IE i co im poradzisz Wink
2) Menu jest joomlowe więc pocięte jest tak jak trzeba Wink Mogę nadać wymiary w stylu tylko dla IE5. Wystarczy, że dopiszę czy muszę używać jakiś hacków typu * czy _ ?

Ad 1 a co ma wspólnego windows XP do IE 5 ? BO nie bardzo rozumiem
Ad 2 skoro wiesz lepiej że jest pocięte jak trzeba to po co w ogóle pytasz.

babar napisał(a):Ludzie nie aktualizują xp'ów bo się zamulają a poza tym aktualizacje to zło
Dziwne, że mówią to zawsze ludzie, którzy nie mają prawa do tych aktualizacji ze względu na nielegalne oprogramowanie Smile czyżby zazdrość ? By mieli legalne to by nic nie gadali o aktualizacjach tylko by się cieszyli, że ich system jest ciągle poprawiany i z każdą aktualizacją bardziej stabilny i bezpieczny.

kartofelek napisał(a):No nic. Z mojej strony wsparcia już nie dostaniesz bo takie podejście psuje rynek.
Za granicą bawią się CSS3, html5, obsługą smartfonów, tabletów itp. A u nas boją się żeby działało pod 20 letnią przeglądarką.
No proszę was...

Ja w większości projektów nie wspieram "nawet" IE 7 Tongue a jak ktoś ma z tym problem to trudno. Ja takiego klienta obsługiwał nie będę, a już na pewno się nie podpisze pod takim makaronem. Większy wstyd dla mnie niż dla klienta Tongue I na poparcie mojej słuszności podam link

http://ranking.pl/pl/rankings/web-browsers.html

Więc jak ktoś koduje strone do IE 5 czy 6 to... chyba ma za dużo czasu i za mało klientów

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - Pedro84 - 03-11-2011

(02-11-2011, 21:28)babar napisał(a): Ludzie nie aktualizują xp'ów bo się zamulają a poza tym aktualizacje to zło Wink
Taa. Czyli rozumiem, że powinniśmy w dalszym ciągu jechać na MySQL 4, Postgresie 7? Może jeszcze Firefox 1.5?

(02-11-2011, 21:28)babar napisał(a): A tak na serio to chce być kompatybilny z IE5 i wiem, że to możliwe bo parę innych szablonów mi działa a mają takie samo menu joomlowe. Spróbuję dzisiaj to co napisał Kartofelek i zobaczymy.
Tylko jedno pytanie: po co?

(02-11-2011, 20:45)babar napisał(a): 1) w co 3 firmie są xp'ki na kompach z nieaktualizowanymi IE i co im poradzisz Wink
Poradzisz: nie wspierać.

(02-11-2011, 20:45)babar napisał(a): 2) Menu jest joomlowe więc pocięte jest tak jak trzeba Wink Mogę nadać wymiary w stylu tylko dla IE5. Wystarczy, że dopiszę czy muszę używać jakiś hacków typu * czy _ ?
Nie jest pocięte jak trzeba.

Poprzednicy dobry temat poruszyli: legalności oprogramowania. Ale tu już dotykamy kwestii postrzegania piractwa w społeczeństwie, które jest, delikatnie mówiąc, skandaliczne.

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - babar - 04-11-2011

Panowie my się chyba źle zrozumieliśmy. Nie mówię tutaj, że u mnie w firmie jest pirackie oprogramowanie i z tego powodu aktualizacje są złe czy coś. Chodzi mi o zupełnie co innego. Klienci firmy, której stronę omawiamy są bardzo zróżnicowani. Są to stowarzyszenia, urzędy, firmy prywatne i nie wiadomo co jeszcze. Tak jak sami piszecie w Polsce jest mnóstwo nielegalnych systemów Microsoft a co za tym idzie na XP SP2 bez aktualizacji mają MSI6. Sam na własne oczy widzę takie rzeczy często. Właśnie to skłania mnie do tego aby moja stronka działała pod IE6.

Jasne, że mogę powiedzieć je**ć IE ale klient, który wejdzie na stronę z rozjechanym menu się odbije i pójdzie do konkurencji. Klienci są tacy łopatologiczni.. Im więcej ruchomych rzeczy na stronie, zdjęć, filmików tym lepiej.

Chętnie bym poszedł w obsługę tabletów, nowych telefonów ale po co? Jaki jest odsetek tych ludzi, którzy z tego czynnie korzystają w porównaniu do tych wszystkich Pań w gminach, które nie otworzą PDF'a a imprezy organizują raz w miesiącu. Niestety ja uważam, że nie ma u miejsca na obrażanie się. Może macie przyjemność pracować z samymi super klientami. Moja firma nie. Zapytajcie się kogoś z Silvermedia czy jak roboli projekt dla szkół i placówek oświatowych to czy zrobili to w HTML5 czy najprościej jak się dało, żeby w szkole w jakiejś dziurze mogli odpalić to na x486.

Mam nadzieję, że teraz rozumiecie moje podejście. Nie mówię, że musicie je akceptować ale w tym konkretnym przypadku chciałbym dbać o każdego Kowalskiego wchodzącego na stronę.

Wracając do dyskusji. Napisaliście, że menu jest źle pocięte. Powiedzcie coś konkretniej? Menu jest standardowo pocięte pod szablon Joomla. Nie przeze mnie z resztą tylko przez program dlatego uważałem, że jest dobrze. Wskażcie błędy, ewentualnie co mogę i jak poprawić?

Sorki jeżeli kogoś uraziłem moim podejściem. Mam firmę, zatrudniam ludzi, robię projekty i zależy mi na dobrej opinii po skończonym zadaniu. Jeżeli klient chce wejść przez żelazko na tę stronę i zobaczyć ją działającą to przecież co to dla mnie za problem mu to zrobić?

Aha co do HTML5 i CSS3 to szczerze mówiąc nie zagłębiałem się w ten temat jeszcze. Używam paru rzeczy z CSS3 i tyle. Obawiam się, że ta wersja Joomli (a na tym CMSie sie głownie opieramy) oraz jej dodatki mogły by w połączeniu w szablonem w HTML5 się zgrać. Zresztą co to za biznes, że szablon w HTML5 a content i cała reszta normalnie.

PS Facebook na 5 zapierdziela..

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - Pedro84 - 04-11-2011

(04-11-2011, 01:10)babar napisał(a): Panowie my się chyba źle zrozumieliśmy. Nie mówię tutaj, że u mnie w firmie jest pirackie oprogramowanie i z tego powodu aktualizacje są złe czy coś. Chodzi mi o zupełnie co innego. Klienci firmy, której stronę omawiamy są bardzo zróżnicowani. Są to stowarzyszenia, urzędy, firmy prywatne i nie wiadomo co jeszcze. Tak jak sami piszecie w Polsce jest mnóstwo nielegalnych systemów Microsoft a co za tym idzie na XP SP2 bez aktualizacji mają MSI6. Sam na własne oczy widzę takie rzeczy często. Właśnie to skłania mnie do tego aby moja stronka działała pod IE6.
Nikt też tego nie mówił, ale tak - generalizując - po prostu jest.

(04-11-2011, 01:10)babar napisał(a): Jasne, że mogę powiedzieć je**ć IE ale klient, który wejdzie na stronę z rozjechanym menu się odbije i pójdzie do konkurencji. Klienci są tacy łopatologiczni.. Im więcej ruchomych rzeczy na stronie, zdjęć, filmików tym lepiej.
Takiego klienta trzeba edukować. To my jesteśmy od tego, no bo kto ma to zrobić jak nie my?

(04-11-2011, 01:10)babar napisał(a): Chętnie bym poszedł w obsługę tabletów, nowych telefonów ale po co? Jaki jest odsetek tych ludzi, którzy z tego czynnie korzystają w porównaniu do tych wszystkich Pań w gminach, które nie otworzą PDF'a a imprezy organizują raz w miesiącu. Niestety ja uważam, że nie ma u miejsca na obrażanie się. Może macie przyjemność pracować z samymi super klientami. Moja firma nie. Zapytajcie się kogoś z Silvermedia czy jak roboli projekt dla szkół i placówek oświatowych to czy zrobili to w HTML5 czy najprościej jak się dało, żeby w szkole w jakiejś dziurze mogli odpalić to na x486.
Pytanie tylko: po co? To nie są klienci takiego kalibru, żeby warto się było z tym babrać moim zdaniem.

(04-11-2011, 01:10)babar napisał(a): Mam nadzieję, że teraz rozumiecie moje podejście. Nie mówię, że musicie je akceptować ale w tym konkretnym przypadku chciałbym dbać o każdego Kowalskiego wchodzącego na stronę.
Pozory, tylko i wyłącznie. Nie da się zadbać o każdego Kowalskiego, ale też takie podejście sensu nie ma.

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - Kartofelek - 04-11-2011

Dajesz prostą wersję dla starych przeglądarek.
Żadne belated dla png, żadne hoverfixy itp. Po prostu "zakur....e" info które wpoi niektórym nieukom że mają zaktualizować przeglądarkę. Jeżeli nie IE, to firefox, chrome czy podobne.

Sytuacja podobna do rozliczania pita. Nie wiesz że trzeba to zrobić? Masz problem. Przywalą ci karę 5k i się nauczysz.

Pamiętam że czytałem artykuł w którym pisało o państwach w których używanie bardzo starych przeglądarek jest równoznaczne z łamaniem prawa. I to bardzo fajnie podejście.

2) 486 - jesteś pewien że gość odpali na tym Microsoft XP SP2 wraz z obsługą Flasha i PDF? Może i jakimś cudem tak, ale jak mu to będzie działać? A na twojej stronie przeważają właśnie Flashe Smile Poza tym stare wersje IE mają baaaardzo duży problem z oboma formatami. W IE nawet otworzyć PDF to jest problem.

I tutaj właśnie są baaardzo ważne słowa Pedro:
"Takiego klienta trzeba edukować. To my jesteśmy od tego, no bo kto ma to zrobić jak nie my?"

Jeżeli stara przeglądarka - dajesz info.

Widać wyraźnie że ten temat wzbudza emocje. Nie skierowane w twoim kierunku.
Po prostu przez pacanów którzy wciąż używają starych przeglądarek większość z nas często gęsto ma 10x więcej roboty i nie może wykorzystać nawet połowy swojego potencjału. Bo sie nie da...

Osobiście nie wyobrażam sobie że ktoś serfując po współczesnym necie za pomocą IE5 nie skapnie się że coś jest "nie teges". No chyba że to taka osoba której nie polecał bym na klienta...

RE: Menu na stronie rozjeżdża się pod IE 6 - urlsite - 04-11-2011