![]() |
Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript) +--- Wątek: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ (/thread-link-aktywny-nie-do-konca-aktywny) |
RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - hieroshima - 03-06-2011 Strona galeria.htm <li>Głowna</li> <li class="aktywny">Galeria</li> <li>Linki</li> <li>kontakt</li> Strona kontakt.htm <li>Głowna</li> <li >Galeria</li> <li>Linki</li> <li class="aktywny">kontakt</li> styl.css .aktywny {color: #00ccff;} RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Filuper112 - 03-06-2011 Nie rozumiem... Chodzi Ci o podstrony? RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Ancik - 03-06-2011 Tak jak powyżej napisał kolega, ustawiasz na podstronie index.html <li class="active">home</li>, potem ustawiasz w css kolor tekstu dla .active {color:... jaki tam chcesz;} i tyle. Na iinnych podstronach np. kontakt.html przekładasz klasę active do <li>kontakt</li> i analogicznie na reszcie podstron. Dzięki temu na każdej podstronie masz styl przypisany innej zakładce (i to właśnie ona ma wtedy inny kolor). Wybacz niespójność mojej wypowiedzi, ale jestem nieco zmęczony ![]() RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - hieroshima - 03-06-2011 no nie wiem jak mam CI to inaczej wytłumaczyć... myślałem, że już jaśniej się nie da. Całą strukturę CI pokazałem jak ma wyglądać RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Filuper112 - 03-06-2011 No dobra ale jak ja mam podstrony w php na zmiennych... To nie ma zbytnio mozliwosci aby zrobic to w ten sposob RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Pedro84 - 03-06-2011 (03-06-2011, 11:17)Filuper112 napisał(a): No dobra ale jak ja mam podstrony w php na zmiennych... To nie ma zbytnio mozliwosci aby zrobic to w ten sposobNo i? Sprawdzasz podstronę = zgadza się => dodajesz klasę. RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - hieroshima - 03-06-2011 jak nie ma jak jest ![]() ![]() RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - neoh - 04-06-2011 (03-06-2011, 01:46)Filuper112 napisał(a): No i zrobilem tak i nic... Dalem w HTML do linkow dalem class="link" i dalem w css .link a:active{background-color:#00ccff;} No i właśnie znowu popełniłeś ten sam błąd. Tam nie ma być ":active"... Jak zrobiłeś menu na liście nieuporządkowanej (<ul>) to poprostu tworzysz klase i przypisujesz ją do <li>. Następnie w CSS robisz ".link{background-color: #00ccff}" i załatwione... Wogóle tak pozatym jak byś wkleił kod HTML i CSS to by było szybciej bo tak to niewiem co kombinujesz O.o RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - hieroshima - 05-06-2011 przecież tworzysz klasę więc odwołujesz się do klasy czyli . przecież w moim przykładzie, który Ci przedstawiłem napisałem Ci również jak w cssie odwołać się do tej klasy. Wszystko masz w moim poście.... RE: Link aktywny nie do konca aktywny ;/ - Filuper112 - 12-06-2011 Witam ponownie... nadal ten sam blad. Podam kod do strony odpowiedzialnej za wszystko "index.php" i podstrony index.php Kod: <!DOCTYPE HTML> podstrona: Kod: <!DOCTYPE HTML> Gdy wstawie w podstronie <li class="aktywny">Galeria</li> w stylach nadam mu kolor to powstaje mi pod menu nowy odnosnik... |