Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster)
+--- Wątek: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? (/thread-jaki-program-najlepszy-do-html-xhtml)

Strony: 1 2

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Kartofelek - 29-04-2011

Ależ to jest oczywiście nie prawda!

Pisząc kolejny setny z rzędu projekt bardzo dużo rzeczy chcesz pisać z automatu (np automatycznie wypełniane style, czy podobne "templatki"). Podobnie chcesz unikać błędów, trzymać się standardów itp. I choć część z tego to tylko twoja wiedza i uwaga, to cała reszta zależy od środowiska w którym piszesz.
Równie dobrze można by powiedzieć, że po co pisać w nawet takim notepad++, skoro można w notepad.

Przykładów można wymieniać miliony, tylko po co. Każdy pewnie z was chciałby czasami mieć dobre wyszukiwanie w całym projekcie, podgląd używanych klas, czy np takich pierdół jak metod i właściwości które daje załączona biblioteka (np jquery czy nasza własna). A dodając do elementu class czy chciałbyś nie musieć pamiętać czy była to klasa super_duper_kotek, czy może super_duper_plotek? Jeżeli program sam nam podpowie odpowiednią = plus dla niego.

Osobiście np często piszę w notepad++. I nie rzadko gdy wrzucę ten sam projekt w phpStorma, okazuje się że z prawej strony pokazuje mi pełno "czerwieni i żółci" (co oznacza literówki, błędy składniowe, semantykę na którą z lenistwa nie zwróciłem uwagi itp).

Baaardzo często wstawiam na strony grafikę. Zawsze chciałem by program miał tak podstawową funkcję jak podpowiadanie mi nazwy grafiki (np images/koter.jpg) ale i jej atrybutów. Wiecie, że praktycznie żaden program tego nie ma?! Poza phpStorm :} Ctrl + spacja = dziękujemy.

Haha. Nie chcę żeby to brzmiało jako reklama, ale po prostu dla mnie dla frontwndu lepszego nie ma. I używałem aptany, i dreamveawera, i używam notepada, pspada, editplusa itp - i każdy z nich miał jakieś babole albo był nie intuicyjny/wolny.

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Nicorrtiss - 30-04-2011

A czy ktoś używa czegoś takiego jak Pajączek? Bo w sumie od niedawna go mam i całkiem fajnie się pisze (tez poprawia błędy składni, automatycznie uzupełnia kody, ma FTP i dużo innych ciekawych rzeczy-o których jeszcze nie wiem Smile

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Kartofelek - 30-04-2011

Pajączek jest spoko. Mocno przebajerzony, mało ergonomiczny, ale ma fajne sprawdzanie pisowni + reszta to kwestia przyzwyczajenia. Ogólnie taki program bez nowinek, ale ujdzie.

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - glohard - 06-05-2011

A co sądzicie o Komodo Edit albo Agger Web Edytor ?

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Pedro84 - 06-05-2011

IMO Netbeans lepszy.

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - geforce - 06-05-2011

(06-05-2011, 18:33)Pedro84 napisał(a): IMO Netbeans lepszy.

Nie mogę się z tą opinią zgodzić.
Od lat używam NetBeans'a i jest to niestety bardzo wolne rozwiązanie, dodatkowo implementacja CSS jest nie kompletna np. o pseudo-selektorach można zapomnieć .... osobiście wszyscy polecają mi przejście na Eclipse'a ale jakoś nie umie się przyzwyczaić ;-)

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Pedro84 - 06-05-2011

(06-05-2011, 19:18)geforce napisał(a):
(06-05-2011, 18:33)Pedro84 napisał(a): IMO Netbeans lepszy.

Nie mogę się z tą opinią zgodzić.
Od lat używam NetBeans'a i jest to niestety bardzo wolne rozwiązanie, dodatkowo implementacja CSS jest nie kompletna np. o pseudo-selektorach można zapomnieć .... osobiście wszyscy polecają mi przejście na Eclipse'a ale jakoś nie umie się przyzwyczaić ;-)
Jak siedzisz na maszynie z 512 RAMu to się nie dziwię Wink

No Netbeans demonem szybkości to nie jest, Eclipse jest tutaj tak samo wolne i tak samo szybkie. Wszyscy polecali PHPStorm - wydajnościowo różnic nie zauważyłem żadnych (maszyna developerska dość potężna).

Jeśli chodzi o IDE, to jest jak z opinią. A z opinią jest jak z dupą. Każdy ma własną. Poza tym - nie oszukujmy się - często górę biorę osobiste preferencje i tego się nie zmieni.

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - joker - 22-06-2011

A co myślicie o kED2140? Ja dopiero zaczynam zabawe w tworzenie stron i na razie tylko tego używam, jak byście go porównali z innymi?

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - nd_macias - 22-06-2011

Ja używam Notepad++ na co dzień i tyle w temacie, a jak masz kasę do wywalenia to możesz ją śmiało wywalać na Dreamweavera - raczej nie pożałujesz.

RE: Jaki program najlepszy do HTML/XHTML? - Storm - 27-06-2011