![]() |
prosty problem, ale dziwny ! - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: prosty problem, ale dziwny ! (/thread-prosty-problem-ale-dziwny) |
RE: prosty problem, ale dziwny ! - kubamisiura - 07-01-2011 (07-01-2011, 03:57)Ancik napisał(a): Dziwne. Skoro twierdzisz, że na dysku wszystko jest czytane przez przeglądarkę normalnie, i po przerzuceniu na serwer grafika nie jest odczytywana, mimo że ścieżki do plików graficznych i ich formaty są poprawne to dziwne. Odpaliłem twoją stronę w firebugu. Zrób to samo a zobaczysz problem. Dziwi mnie tylko fakt, że na dysku wyświetlane jest pozytywnie, chociaż spotkałem się już z przypadkami, gdzie po przerzuceniu strony na serwer działy się naprawdę dziwne rzeczy zobacz teraz wczesniej mialem strone wrzucona na katalog test i tu byly indexx.html i katalog menu gdzie byl katalog ze zdjeciami i plik css. przerzucilem to na glowna strone serwera i poprawilem adresy. logo sie poprawilo zobacz: www.smfoto.pl/index2.html ale dalej tło sie nie wyswietla. czy plik css musi byc w tym samym katalogu co index.html? bo przerzucilem do wspolnego ale jest dalej to samo. RE: prosty problem, ale dziwny ! - Ancik - 07-01-2011 Nie, naturalnie że nie musi. Ważne jest, abyś podał dobrą ścieżkę. Pamiętaj, że jeśli CSS jest w innym katalogu to może byc tak, że przy podawaniu lokalizacji musisz najpierw wyjśc z katalogu w którym jesteś (tzn jest plik CSS), a dopiero potem wejśc do /images/nazwazdjecia.gif. Wyobraź sobie taką sytuacje. Struktura plików na twoim serwerze wygląda tak. Masz index.html, folder "images" i folder "css". Logicznie w "css" jest plik CSS a w "images" są zdjęcia. W tej sytuacji, podając ścieżkę do grafiki z pliku CSS, ścieżka musi wyglądac tak: body { background: url(../images/nazwaZDJECIA.GIF)}. Rozumiesz? RE: prosty problem, ale dziwny ! - kubamisiura - 07-01-2011 (07-01-2011, 04:23)Ancik napisał(a): Nie, naturalnie że nie musi. Ważne jest, abyś podał dobrą ścieżkę. Pamiętaj, że jeśli CSS jest w innym katalogu to może byc tak, że przy podawaniu lokalizacji musisz najpierw wyjśc z katalogu w którym jesteś (tzn jest plik CSS), a dopiero potem wejśc do /images/nazwazdjecia.gif. wgralem teraz plik css na glowny katalog czyli body{ background: url("tloczarne.jpg") repeat; } i dalej lipa spojrz. Juz nie wiem co zle robie RE: prosty problem, ale dziwny ! - Ancik - 07-01-2011 Zrób tak, żeby w tym samym katalogu był plik CSS i tloczarne.jpg. Wtedy w CSS zapisz taką deklarację: body{background: url("tloczarne.jpg") repeat;} i napisz mi czy działa. RE: prosty problem, ale dziwny ! - kubamisiura - 07-01-2011 (07-01-2011, 04:53)Ancik napisał(a): Zrób tak, żeby w tym samym katalogu był plik CSS i tloczarne.jpg. Wtedy w CSS zapisz taką deklarację: body{background: url("tloczarne.jpg") repeat;} i napisz mi czy działa. no własnie tak probuje i nie dziala a jak wstawie body { background: #191919; } to podmienia na kolor czyli widzi tą sentencje. Cos jest z plikami i nie wiem co a nazwa pliku jest ta sama i w tym samym katalogu (07-01-2011, 04:28)kubamisiura napisał(a):(07-01-2011, 04:23)Ancik napisał(a): Nie, naturalnie że nie musi. Ważne jest, abyś podał dobrą ścieżkę. Pamiętaj, że jeśli CSS jest w innym katalogu to może byc tak, że przy podawaniu lokalizacji musisz najpierw wyjśc z katalogu w którym jesteś (tzn jest plik CSS), a dopiero potem wejśc do /images/nazwazdjecia.gif. wyglada ne to jakby serwer nie czytal plikow graficznych a czyta. moze musi sie przeladowac? http://www.smfoto.pl/tloczarne.jpg tu jest moje tlo oryginalnie i jak klikne w link to powinno sie wyswietlic. A sam zobacz ze nie czyta tla. probowalem tez dodac tlo do innych divow w kodzie i nie idzie. na kompie widzi a serwer lezy. KAPLICA RE: prosty problem, ale dziwny ! - Ancik - 07-01-2011 Po kliknięciu w Twój link wyświetla mi się to: Niepoprawny login lub hasło. Przejdz do Panelu Klienta i spróbuj ponownie. RE: prosty problem, ale dziwny ! - kubamisiura - 07-01-2011 (07-01-2011, 05:14)Ancik napisał(a): Po kliknięciu w Twój link wyświetla mi się to: Niepoprawny login lub hasło. Przejdz do Panelu Klienta i spróbuj ponownie. juz dziala. Słuchaj banalna sprawa w kodzie mialem plik tloczarne.jpg a na serwerze wrzucony nie wiem dlaczego tloczarne.JPG dlatego nie widzial zdjecia. DZIEKI wielkie za poswiecony czas. teraz mozesz zajrzec www.smfoto.pl/index2.html dobranoc RE: prosty problem, ale dziwny ! - Ancik - 07-01-2011 hehe widziałem, że problem musiał leżec w ścieżce, nazwie pliku lub rozszerzeniu. Pozdrawiam ![]() RE: prosty problem, ale dziwny ! - kubamisiura - 07-01-2011 (07-01-2011, 05:36)Ancik napisał(a): hehe widziałem, że problem musiał leżec w ścieżce, nazwie pliku lub rozszerzeniu. Pojawił sie kolejny dziwny problem. mianowicie z odczytem kodu albo polsich liter. dziwnie sie zachowuje tylko w firefoxie w załaczniku screen. Nadmieniam ze w kodzie nie ma tych dziwnych liter nad logiem. RE: prosty problem, ale dziwny ! - Pedro84 - 07-01-2011 Kodowanie pliku na tfu-8 jest? |