![]() |
błąd w kodzie? - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: błąd w kodzie? (/thread-blad-w-kodzie--5597) Strony:
1
2
|
RE: błąd w kodzie? - Kartofelek - 28-12-2010 Z ciekawości spojrzałem na ten twój kod. Dopiero po chwili skapowałem się (patrząc na screena), że menu jest po lewej stronie. Czemu więc div ten nie nazywa się np "menu" a "1". Inna sprawa o której pisali powyżej. Zupa tagowa. Czemu np menu jest w h1? Używasz tesz center, a przecież to html4, więc to także błąd. Dużo zmian trzeba by zamienić - właściwie trzeba by od początku pociąć. Strukturę dokumentu pokazywałem w którymś z ostatnich postów Kod: <div class="container"> Spokojnie możesz ją tutaj zastosować. Osobiście pewnie bym pociął tak, że cała góra była by jedną H1, potem był miał niższy div w którym było by menu, obok content i z prawej strony te obrazki, które mógł bym wyżej wynieść za pomocą ujemnego margnesu lub absolutnej pozycji. RE: błąd w kodzie? - mikim160 - 28-12-2010 Cytat:Czemu więc div ten nie nazywa się np "menu" a "1"a co to za roznica ? Cytat:Używasz tesz center, a przecież to html4, więc to także błąd.Ok pozmieniam Cytat:Czemu np menu jest w h1?Nie wiem o co tutaj chodzi , co ma nagłóek do diva Cytat:<div class="main">zuważyłem że ludzie stosuja tą formę deklaracji divów jest to oczywiście to samo co: Cytat:<div id="4">? Cytat:Osobiście pewnie bym pociął tak, że cała góra była by jedną H1, potem był miał niższy div w którym było by menu, obok content i z prawej strony te obrazki, które mógł bym wyżej wynieść za pomocą ujemnego margnesu lub absolutnej pozycji.Z tego wnioskuje, że każdy element innego typu( tekst , obrazek) wrzucać do innego diva? align="rodzaj"> tak jak w przypadku tabel? I ostatnie pytanko - dlaczego dreamweaver pokazuje że kod jest poprawnie zbudowany? CZego mam użyć zamiast center? RE: błąd w kodzie? - Kartofelek - 28-12-2010 Twoje pytania pokazują jasno, że nie wiesz zupełnie co to jest semantyka kodu. Jeszcze raz przytoczę ci mój kawałek kodu: Kod: <div class="container"> A teraz w twoim zapisie: Kod: <center> Widać różnicę? To teraz szybko wstaw menu w odpowiedniego diva. Którego? No tego, w którym ma być menu ![]() Sementyka to gramatyka pisania. Jeżeli h1 oznacza "tytuł, nagłówek", to wsadzanie w nią tylko menu strony jest błędem semantycznym. Powinien znaleźć się tam nagłówek strony lub jej tytuł w formie jak najbardziej dostępnej - czyli tekstowej. Oczywiście potem zmieniasz go tak, by wyglądał tak jak ty chcesz, ale od tego jest CSS. Czyli zamiast Kod: <h1> lepiej zrobić tak: Kod: <h1>Tytuł strony</h1> A czemu ul zamiast div? Bo menu to zazwyczaj lista linków. Lista = ul/ol. Czyli pasuje jak ulał. Ale to też kolejna regułka z gramatyki html ;] Jeżeli np <br> oznacza złamanie linii, to wykorzystywanie <br><br> do robienia odsępu jest błędem. Teoretycznie przy mocno statycznej stronie nie będzie to miało super wielkiego znaczenia. W końcu <br><br> wyglada tak samo jak np margin-top:20px; ale wystarczy drobna zmiana na całej stronie, być zaczął wyrywać sobie włosy z głowy. Kilka lat temu tak samo się dziwiłem czemu niektóre znaczniki nie pasują w niektóre miejsca. Teraz nie wyobrażam sobie takiego utrudniania życia przez "gotowanie" tagowej zupy. Ciężko polecić mi coś konktrenego - jakiegoś tutka. W polskim necie jest śmiech na sali. Mało która wypozycjonowana strona coś dobrze tłumaczy. RE: błąd w kodzie? - mikim160 - 28-12-2010 czyli nie wrzucać listy do diva? RE: błąd w kodzie? - Pedro84 - 28-12-2010 (28-12-2010, 15:31)mikim160 napisał(a): czyli nie wrzucać listy do diva?A po co? RE: błąd w kodzie? - Kartofelek - 28-12-2010 Lista tak samo jak div jest elementem blokowym czyli ma wszystkie jego właściwości. Nie ma takiej potrzeby, chyba że w szczególnych przypadkach. |