![]() |
[CSS] Konflikt stylów... - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: [CSS] Konflikt stylów... (/thread-css-konflikt-stylow) Strony:
1
2
|
RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Oki, biorę się do roboty ![]() Dzięki za wiele odpowiedzi i zastosuje się do Waszych wskazówek. Zaraz pewnie się odezwę czy działa czy nie ![]() Pozdrowienia. P.S. Oczywiście jak wszystko zadziała da punkty ![]() RE: [CSS] Konflikt stylów... - razorskate - 22-11-2009 Spoko, czekamy. Jeśli nie ruszy, coś spróbujemy wymyślić ![]() RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Część sukcesu jest ponieważ styl pierwszego menu teraz w połowie ma inny styl. Tzn. nie moge na przykład ustalić w: Kod: #menu_poziome { height: 40 } bo albo pierwsze przjemie drugie, albo drugie pierwsze. Podobnie jest z kolorem pierwszym tła, natomiast drugi kolor (po najechaniu lpm) podświetla się na kolor odpowiedni w obu przypadkach. Jest jeszcze pare parametrów które się gryzą... Między innymi ułożenie czcionki i to, że w menu poziomym przyciski powinny się dopasowywać do tekstu, a nie tak jak w pionowym mieć stałą szerokość. Kod jest w sumie taki sam jak poprzednio... dorzucić coś? RE: [CSS] Konflikt stylów... - Labsta.com - 22-11-2009 Wiesz co, najlepiej będzie jak wkleisz cały kod html i css. No i tak jak mówiłem, przeczytaj jeszcze raz podstawy selektorów. Dodawaj też jednostki do wymiarów np. px //edit: Serio naucz się tych selektorów i zrozum dziedziczenie, bo ten styl poprawisz na forum, ale zaraz będą kolejne i kolejne kłopoty. To jest taki fundament CSS bez którego daleko nie zajedziesz. RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Oki, to ja jeszcze poczytam trochę, pobawię się i jeżeli nie da rady to jutro coś tu skrobne. Tym czasem dzięki za pomoc i pewnie do sklikania jutro ![]() P.S. Punkty dałem Waszej trójce ![]() RE: [CSS] Konflikt stylów... - razorskate - 22-11-2009 Właśnie na tym polega CSS, bez tego daleko się nie zajedzie ![]() Czyli do usłyszenia jutro, jeśli coś nie ruszy czekamy na cały kod, wtedy jest całość dużo łatwiej ogarnąć ;] Pozdrawiam. RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Witam Was ponownie ![]() Piszę ponieważ po wczorajszej lekturze i pobawieniu się kodem udało mi się zrobić wszystko jak należy. Podam przykład kodu, który zamieniłem, żeby wszystko działało. Wcześniej było tak: Kod: #menu_poziome ul a:link, ul a:visited {przypisywanie cech} A zamieniłem na: Kod: #menu_pionowe ul W sumie niewielka różnica, a tak wiele znaczyła. Zbytnio chyba byłem przyzwyczajony do programowania chociażby w C#, tam wystarczy pod jedną zmienną, obiektem napisać wszystkie deklaracje i w ogóle nie trzeba powtarzać... Czas się przestawić ![]() Dzięki jeszcze raz za pomoc. P.S. Jeszcze pytanko. Waszym zdaniem (jako Praktyków) lepiej jest mieć wszystko w jednym arkuszu stylów czy np. rozbijać sobie na poszczególne pliki typu: menu_poziome.css, menu_pionowe.css, szablon.css itp.? RE: [CSS] Konflikt stylów... - Labsta.com - 22-11-2009 Moim zdaniem lepiej mieć w kilku jeśli projekt jest duży. Tak jak Ci napisałem często używam master.css, w którym łączę arkusze i nadaje podstawowe właściwości. Dodatkowo Często dzielę komentarzami arkusz na "rozdziały" np. 1. top, 1.1. logo, 1.2 main_menu, 2. content, 3. sidebar, 3.1 sidebar_menu... Odpowiadają one elementom użytym w dokumencie html. Po co? Często trzeba po jakimś czasie edytować arkusz, dodać nowy element itd. Wtedy jest łatwiej. Jest wiele patentów na organizacje arkuszu, ale grunt to logiczny podział i organizacja. Z czasem wypracujesz własny. RE: [CSS] Konflikt stylów... - razorskate - 22-11-2009 Ja także rozbijam na kilka arkuszy, robię to najczęściej tak: 1. Tworzę główny styl i w nim umieszczam wszystko dotyczące "podstawowego" wyglądu strony; 2. Tworzę style dla poszczególnych, najważniejszych elementów strony, np. form_style.css , menu_style.css itp. (Kilkanaście takich styli mam zapisane "na stałe", i korzystam z nich przy większości projektów, kopiuję sobie wtedy tylko pojedyncze arkusze, wprowadzam drobne poprawki, i w ten sposób oszczędzam sporo pracy ![]() 3. Skopiowane arkusze umieszczam za pomocą znaczników @import w oddzielnym pliku styli np. import_styles.css (tak jak to pisał Labsta.com). Dzięki temu praca staję się dużo łatwiejsza, i jeśli np. musisz coś wyedytować to wiesz, w którm arkuszu, i nie musisz nic szukać. Trzeba jednak pamiętać o tym, że zbyt dużo arkuszy może doprowadzić do spowolnienia czasu ładowania strony ( Często dłużej trwa nawiązanie połączenia z serwerem, niż samo przesłanie pliku. . .) Pozdrawiam, Mikołaj. RE: [CSS] Konflikt stylów... - Toman87 - 22-11-2009 Dzięki za sugestie ![]() Będę się do nich stosował. Pozdrowienia ![]() |