Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: Oprogramowanie (https://www.webmastertalk.pl/forum-oprogramowanie)
+--- Wątek: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) (/thread-joomla-%C5%BCenujacy-wynalazek)

Strony: 1 2

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - KowR - 21-11-2009

Poucz się PHP po tygodniu będziesz w stanie samemu to zrobić.

Jeżeli Ci się nie chce? To zleć to komuś...

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 21-11-2009

(21-11-2009, 01:45)rodi napisał(a): Poucz się PHP po tygodniu będziesz w stanie samemu to zrobić.
Jeżeli Ci się nie chce? To zleć to komuś...

Chce mi się, po to to piszę żeby sie nauczyć programowania stron WWW. Tylko problem w tym, że każdy kto naucza PHP jedzie definicjami a nie tłumaczy jak krowie na rowie...

Abstrachując Smile od kursu HTML i CSS dostepnego w necie powiem że gość napisał odnośnie CSS powiedzmy 200 stron tekstu żeby uświadomić jedną zasadę którą wystarczy pokazać na przykładzie:
<head>
<style>
#miniaturka {określasz parametry ze spisu: 0;}
</style>
</head>

<body>
<text id="miniaturka"/>
</body>
I tak ze wszystkim a do tego spis jaka komenda odpowiada za co i gdzie co stosować.
Nic wiecej nie potrzeba. Uczyłem sie tego całego CSS i HTML, 3 miesiące a jestem w stanie to wyłożyć komuś kto nie miał z tym do czynienia w przeciągu godziny!! Nawet przez GG. I gwarantuje że będzie umiał!! Więc jak mam sie szybko nauczyć PHP skoro żaden kurs nie jest w stanie zrobić tego maxymalnie efektywnie, no może nie znam wszystkich i polecicie mi jakiś nieskomplikowany? Te 3 miesiace zeszło mi sie na zapamietywaniu zbędnych rzeczy do których i tak bym doszedł drogą dedukcji. Np bym wiedział co to selektor jak bym posługiwał sie biblioteką komend dostępną w necie żeby twożyć już składnie CSS które juz nauczyłem sie stosować na powyższym przykładzie, nawet nie wymagającym znajomości polecenia selektor, lecz gdybym wiedział co to selektor na samym początku nauki wiedziałbym jak go zastosować w kompilacji z HTML.

Próbowałem sie nauczyć tego PHP ale gówno z tego... motam sie po środku i nic z tego nie wychodzi. Nawet nie wiem jak to funkcjonuje i jak te funkcje z sobą łączyć jakieś zapytania i wogóle.... Co to wogóle jest to jakieś zapytanie... Musisz zapamietać 200 kartek logicznego tekstu żeby zrozumieć jakiś przykład. Ja jestem dyslektykiem i niestety mam problem z zapamiętywaniem długich rozwiązań. Mi trzeba tłumaczyć prosto tak żebym nie musiał pamiętać o tym np co znaczy dana definicja.
Jak autor posługuje sie fachowym słownictwem którego nie znam narazie to zamiast zapamietywać logike, mój mózg się cofa do tego co znaczy te fachowe słówko... i trace logiczny sens, i musze kuć od nowa i znowu od nowa a to naprawde doprowadza do furii bo jeden z drugim nie potrafili napisać nieskomplikowanego kursu PHP...

W necie nie ma dobrych kursów PHP. Zainwestuj w książkę - będziesz miał 800 stron tekstu z przykładami + gotowymi ubogimi rozwiązaniami.

www.helion.pl

RE: Joomla - Żenujący wynalazek.... (?) - maciekmoto - 21-11-2009

Myślisz że dam rade ją ogarnąć w tydzień tak żebym się nauczył? Czy pisanie kodu PHP wymaga kreatywności? (Jak np osiąganie różnorakich efektów kombinatoryką w photoshopie) Czy jednak jest określony zakres zastosowań jak np w CSS?

Musisz być kreatywny... W tydzień może i pojmiesz - ale praktykę? Aby dobrze programować musisz to robić kilka miesięcy, a nawet lat. To zależy po prostu... Od twoich możliwości.