Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Projekty stron (https://www.webmastertalk.pl/forum-projekty-stron)
+--- Wątek: Wygląd systemu Mac OS X na stronie (/thread-wyglad-systemu-mac-os-x-na-stronie)

Strony: 1 2

Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Dombas - 31-08-2011

Witam,
Mam trochę nietypowe pytanie: Czy Apple ma jakiś patent na wygląd swoich systemów Mac OS X?

Jestem w trakcie pisania CMSa i chciałem zastosować wygląd rodem z "leoparda". Zastanawiam się czy w majestacie prawa mogę stworzyć panel admina wyglądem zbliżony do ich OSów. Oczywiście nie będę tak bezczelny żeby skopiować żywcem grafiki Big Grin Mają bardzo miłe dla oka efekty i chodzi mi bardziej o wygląd menu głównego (kolory, gradienty, cienie, zaokrąglenia etc.), przycisków w podobnym stylu, okienek itd. Elementy graficzne takie jak np. ikonki stworzę sam lub skorzystam z darmowych i może je trochę przerobię pod siebie.
Z góry dzięki za zainteresowanie tematem.

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - hieroshima - 31-08-2011

na styl raczej patentów nie ma Wink ważne żebyś grafik nie zerżnął w 100% i będzie ok Wink

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Kartofelek - 31-08-2011

ta nie ma. a ostatnia afera z samsungiem-apple? :} na wszystko znajdzie się patencik.

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Pedro84 - 31-08-2011

Ma.

@hieroshima - są, są, można w niezłe problemy wpaść.

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Dombas - 31-08-2011

(31-08-2011, 15:34)Pedro84 napisał(a): Ma.

na prawdę? O kurde to ten świat jest już całkiem idiotyczny Tongue to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeszcze by kolega Dombas miał problem i zwaliłby na mnie Tongue Smile przepraszam

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Pedro84 - 31-08-2011

(31-08-2011, 19:47)hieroshima napisał(a):
(31-08-2011, 15:34)Pedro84 napisał(a): Ma.

na prawdę? O kurde to ten świat jest już całkiem idiotyczny Tongue to przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jeszcze by kolega Dombas miał problem i zwaliłby na mnie Tongue Smile przepraszam

Jest i nic na to nie poradzimy. Wszelkie patenty, licencje, prawa autorskie - to jest baaardzo grząski grunt - moża wpaść w niezłe szambo.

no tak, ale żeby mieć patent/ licencje na STYL ? Tongue to już jest przesada trochę...

RE: Wygląd systemu Mac OS X na stronie - Dombas - 31-08-2011

(31-08-2011, 20:38)hieroshima napisał(a): no tak, ale żeby mieć patent/ licencje na STYL ? Tongue to już jest przesada trochę...
Dokładnie, niedługo będą patenty na wszystko.
A to menu co wrzuciłem? Nie jest identyczne, tylko przypomina.
MS płacił coś Apple za wygląd visty i 7 w których wzornictwo wg mnie baaaardzo przypomina os x (szklane ozdóbki, cienie itd.)? Nie sądzę, a to przecież firmy konkurujące czego nie można powiedzieć o mnie i firmie Apple Big Grin

moim zdaniem za takie coś nie powinno być żadnych problemów. Ale ja chyba najmniej wiem jeżeli chodzi o ten temat z wypowiadających się tutaj Smile