Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Rozbudowany katalog firm - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Pozostałe (https://www.webmastertalk.pl/forum-pozostale)
+--- Dział: Wylęgarnia projektów (https://www.webmastertalk.pl/forum-wylegarnia-projektow)
+--- Wątek: Rozbudowany katalog firm (/thread-rozbudowany-katalog-firm)

Strony: 1 2

Rozbudowany katalog firm - Marys - 22-02-2011

Witam,
ostatnio wpadło mi trochę gotówki i tak się zastanawiałem nad otwarciem sklepu internetowego i z ciekawości chciałem przejrzeć ewentualnych dostawców. Oczywiście skorzystałem z wujka google, gdzie wpisywałem różne frazy, ale szczerze mówiąc nie znalazłem żadnych konkretów. Pomyślałem sobie w tedy o rozbudowanym (chodzi bardziej od strony zaplecza i wyszukiwania) katalogu firm. Głównie moje poszukiwania opierały się na importerach, producentach i hurtowniach (hurtowniach, które biorą towar prosto od producenta lub importera), niestety ciężko dotrzeć do tych firm. Myślę, że jakby otworzyć taki katalog z dobrymi warunkami i odpowiednią reklamą to bym się przebił przez innych, jeszcze można byłoby np. nawiązać współpracę z regionalnymi katalogami (np. www.trojmiasto.pl).
Słucham waszych opinii? Smile

RE: Rozbudowany katalog firm - www.skrypty.pro - 24-02-2011

Ja uważasz,że przebijesz się przez innych to może warto rozpocząć realizację swojego pomysłu.

RE: Rozbudowany katalog firm - R_Rafalsky - 01-03-2011

Przebić się z oklepanym tematem jest ciężko. Zbyt duża konkurencja. Dużo wysiłku i czasu będzie to kosztować jednak warto próbować. Zawsze jestem zdania, że lepiej robić coś niż siedzieć i marudzić Smile

RE: Rozbudowany katalog firm - promujący - 18-03-2011

Spróbować możesz, ale pamiętaj, że w tej kwestii jest baaardzo duża konkurencjaWink

RE: Rozbudowany katalog firm - tomek - 29-10-2011

Szczerze powiem Ci tak... nie pakuj się w to.
Ostatnio skończyłem taki projekt katalogu firm. Koszty reklamy są przeogromne... a inwestor po prostu nie wyrabia. Konkurencja jest bardzo duża i jedynie jak da się na tym zarobić to dzwonić do firm i sprzedawać wpisy po 150 - 300 zł do katalogu. Co wydaje się dużo ale na tle rynku taki wpis mimo wszystko jest tani. No i co ważne trzeba dzwonić bo inaczej ten pomysł nie wypali. Jeśli będziesz miał z 4 osoby które będą dzwoniły po firmach i proponowały taką usługę spokojnie zarobisz w przeciwnym wypadku nie dasz rady chyba, że jesteś milionerem. To takie zdanie w pełni z doświadczenia .

RE: Rozbudowany katalog firm - urlsite - 30-10-2011

Stworz konkretny projekt. A mianowicie postaw katalog na dobrym serwerze w miare wysoki page rank, dobrze podlinkowany i moderowany. Nie patrz na konkurencje tylko zacznij byc konkurencyjny. Zrob jakas profesjonalna skorke czyli za okolo 400 zlotych, dobry skrypt od generala za 150 zl i po krzyku. Ale nikt w nowym katalogu nie zaplaci Ci takich sum jak napisal kolega wyzej wiec nastaw sie na wpisy od 5 do 10 zlotych. Warunkiem jest, ze katalog bedzie dobrze moderowany i linkowany. Mam kilka katalogow stron ale sam chce postawic pierwszy dla firm i juz nawet zaczalem pozycjonowac domene. Skrypt czeka na serwerze a skorka jest w produkcji wiec calosciowo katalog bedzie dostepny dopiero za kilka dni. http://www.spisfirm.com.pl

RE: Rozbudowany katalog firm - tomek - 30-10-2011

(30-10-2011, 06:08)urlsite napisał(a): Stworz konkretny projekt. A mianowicie postaw katalog na dobrym serwerze w miare wysoki page rank, dobrze podlinkowany i moderowany. Nie patrz na konkurencje tylko zacznij byc konkurencyjny. Zrob jakas profesjonalna skorke czyli za okolo 400 zlotych, dobry skrypt od generala za 150 zl i po krzyku. Ale nikt w nowym katalogu nie zaplaci Ci takich sum jak napisal kolega wyzej wiec nastaw sie na wpisy od 5 do 10 zlotych. Warunkiem jest, ze katalog bedzie dobrze moderowany i linkowany. Mam kilka katalogow stron ale sam chce postawic pierwszy dla firm i juz nawet zaczalem pozycjonowac domene. Skrypt czeka na serwerze a skorka jest w produkcji wiec calosciowo katalog bedzie dostepny dopiero za kilka dni. http://www.spisfirm.com.pl

Ty w tym momencie mówisz o katalogu stron a nie katalogu firm. Firmy sie nie bawią w dodawanie za 5 czy 10 zł. Możesz twierdzić, że nikt nie zapłaci ale ja z doświadczenia wiem, że zapłaci i to tysiące firm. Jedynym warunkiem jest kontakt bezpośredni a nie liczenie na to, że ktoś z firmy wejdzie i doda ją do katalogów. W firmach nie ma zazwyczaj osób za to odpowiedzialnych więc albo wykupują promocję swojej firmy w innej firmie albo właśnie nakręcają się przez telefon.

Chyba kompletnie nie znasz rynku. Panorama firm za wpis specjalny bierze od 4 - 6 tyś złotych za zwykła wizytówkę 600 zł tak samo jest z dziesiątakami innych katalogów.

RE: Rozbudowany katalog firm - urlsite - 30-10-2011

Ty w tym momencie mówisz o katalogu stron a nie katalogu firm. Firmy sie nie bawią w dodawanie za 5 czy 10 zł. Możesz twierdzić, że nikt nie zapłaci ale ja z doświadczenia wiem, że zapłaci i to tysiące firm. Jedynym warunkiem jest kontakt bezpośredni a nie liczenie na to, że ktoś z firmy wejdzie i doda ją do katalogów. W firmach nie ma zazwyczaj osób za to odpowiedzialnych więc albo wykupują promocję swojej firmy w innej firmie albo właśnie nakręcają się przez telefon.

Chyba kompletnie nie znasz rynku. Panorama firm za wpis specjalny bierze od 4 - 6 tyś złotych za zwykła wizytówkę 600 zł tak samo jest z dziesiątakami innych katalogów.
[/quote]

Firmy zazwyczaj zlecaja katalogowanie webmasterom a jak wiemy nie wszyscy sa uczciwi i wiekszosc tych fachowcow nawet nie wnosi oplat za wpis tylko probuja dodac za friko i z powielanym opisem. Spam jak nic. Polskie firmy nie stac na placenie uczciwych podatkow czy odpowiednich pensjii a dopiero co na konkretna reklame. A propos panoramy firm to jest przykladem badziwia jakich wiele w sieci. Jakbym mial brac jakis przyklad to z YellowPages.pl.

RE: Rozbudowany katalog firm - tomek - 31-10-2011

Cytat:Firmy zazwyczaj zlecaja katalogowanie webmasterom a jak wiemy nie wszyscy sa uczciwi i wiekszosc tych fachowcow nawet nie wnosi oplat za wpis tylko probuja dodac za friko i z powielanym opisem. Spam jak nic. Polskie firmy nie stac na placenie uczciwych podatkow czy odpowiednich pensjii a dopiero co na konkretna reklame. A propos panoramy firm to jest przykladem badziwia jakich wiele w sieci. Jakbym mial brac jakis przyklad to z YellowPages.pl.

Nie zaprzeczę może i badziewia ale ważne, że zarabia. Gdyby Polskich firm nie byłoby stać na opłacenia podatków itd... to by nie istniały. Nie wiem co starasz się mi wmówić ale masz prawo mieć swoje zdanie. Wiem jak to działa i wiem, że firmy wyciągają na tym tysiące złotych ze sprzedaży telemarketingowej. I co jak co ale nie zmienisz mojego zdania i nie wmówisz mi, że większość firm nie stać na reklamę. Pracuję w tym i uwierz mi że stać o ile wiesz do jakiej grupy docelowej chcesz trafić a to podstawa w pisaniu jakiegokolwiek biznes planu jeśli rozmawiamy tu o zarobku a nie o katalogu co daje 300zł/mc

RE: Rozbudowany katalog firm - grzesio-czesio - 31-10-2011

Konkurencja duża i każdy chce zarobić. IMHO jest kilka wyjść:
1 zrobić katalog regionalny np tylko firmy zarejestrowane w trójmieście
2 postawić katalog za darmo, reklamować, moderować linkować, zarabiać na reklamie z czasem i łapać kontakty pod właściwy biznes
3 dać normalny, wywalić w pyte kasy na reklamę i czekać aż się zwróci

Dla mnie opcja 1 lub 2 (szczególnie jak jakiś branżowy by miał być)