![]() |
Problem ze skryptem logowania - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Początkujący webmaster (https://www.webmastertalk.pl/forum-poczatkujacy-webmaster) +--- Wątek: Problem ze skryptem logowania (/thread-problem-ze-skryptem-logowania) Strony:
1
2
|
Problem ze skryptem logowania - neneth - 08-10-2010 Witam, mam problem ze skryptem logowania, a jestem początkującym webmasterem, więc proszę o wyrozumiałość. Mianowicie chodzi mi o to, że gdy się próbuję zalogować, to cały czas wyskakuje mi komunikat "Nie jesteś zalogowany". Oto te pliki: plik conn.php Kod: <?php oraz plik login.php Kod: <?php RE: Problem ze skryptem logowania - R_Rafalsky - 08-10-2010 Masz dwa sprawdzenia zalogowania Kod PHP: if ($_SESSION['login'] > 0) { Drugi: Kod PHP: if ($_SESSION['login'] != "login") { Te rzeczy warto by poprawić. RE: Problem ze skryptem logowania - Pedro84 - 08-10-2010 Używaj BBCode! Poza tym: Kod: $_SESSION['login']=$konto; A potem to sprawdzasz: Kod: if ($_SESSION['login'] > 0) { RE: Problem ze skryptem logowania - neneth - 11-10-2010 Witam, dziękuję za podpowiedź. Poprawiłam skrypt i teraz wygląda następująco: login.php Kod PHP: session_start(); a plik conn.php tak: Kod PHP: session_start(); Proszę o jakieś wskazówki, jeśli jest jakiś błąd, wytłumaczenie go i zamianę wierszy kodu na poprawny. I jeśli to możliwe, to proszę podać mi polecenie, przekierowania po zalogowaniu na stronę główną serwisu. Plik główny strony to index.php . RE: Problem ze skryptem logowania - R_Rafalsky - 11-10-2010 Kod PHP: die("Wyst?pi? b??d"); Przekierowanie robisz tak: Kod PHP: header("Location: index.php"); RE: Problem ze skryptem logowania - neneth - 11-10-2010 Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze pytanie, gdzie mam wkleić wiersz przekierowania? Przekierowanie robisz tak: Cytat:header("Location: index.php"); I pytanie 2. jakiego kodu mam użyć, aby wszystkie komunikaty zwrotne ukazywały się na stronie głównej (index.php) w miejscu formularza (komunikat: "Jesteś zalogowany") lub w przypadku gdy ktoś nie jest zalogowany, żeby wyświetlał się komunikat: "Nie jesteś zalogowany" nad lub pod formularzem. Chciałbym również, aby to logowanie mogło być zapami8ętanie przez komunikat "zapamiętaj mnie". Będę wdzięczny za pomoc. RE: Problem ze skryptem logowania - Pedro84 - 11-10-2010 Tam gdzie chcesz zrobić przekierowanie! Pomocy nie szukasz, zero cholera inwencji! RE: Problem ze skryptem logowania - R_Rafalsky - 11-10-2010 Człowieku wszystkiego za Ciebie nie zrobimy. Masz przecież sesję, która pamięta logowanie każdego użytkownika z osobna. Wystarczy ją wykorzystać. Na dowolnej stronie sprawdzasz sesję kto jest zalogowany i wyświetlasz komunikat. Zwykły if nic więcej ![]() RE: Błąd w skrypcie logowania - prośba o pomoc - neneth - 12-10-2010 Witam, zmieniłem trochę kod, ale dalej nic się nie zmienia. Po zalogowaniu mam białe okno i nic więcej. Wkleję jeszcze raz kod i może ktoś pomoże mi go naprawić do końca. plik conn.php Kod PHP: <?php plik login.php Kod PHP: if (isset($_POST['konto']) and isset($_POST['password']) ) Z góry dziękuję za pomoc. RE: Problem ze skryptem logowania - R_Rafalsky - 12-10-2010 Najpierw przekonwertuj pliki na UTF-8 bez BOM za pomocą Notepad++ (Format -> Konwertuj na UTF-8 bez BOM) Często pusta strona jest wynikiem nieprawidłowego kodowania, a u Ciebie te złe kodowanie widać. I pokaż źródło pliku strona_glowna.php |