Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów
Tło w css - Wersja do druku

+- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl)
+-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www)
+--- Dział: xHTML, CSS, JavaScript (https://www.webmastertalk.pl/forum-xhtml-css-javascript)
+--- Wątek: Tło w css (/thread-tlo-w-css)

Strony: 1 2 3

Tło w css - siwy206 - 05-07-2010

Hej mam problem chciałbym z kilku obrazków zrobić tło strony ponieważ dostałem layout od grafika i podzieliłem sobie go na obrazki i chciałbym zrobić to jako tło strony. Czy jest taka możliwość w css ?

RE: Tło w css - Dhofca - 05-07-2010

Nie. Potnij tak, żeby był jeden obrazek na tło.

RE: Tło w css - siwy206 - 05-07-2010

A da się w ogóle tak pociąć ?

RE: Tło w css - Dhofca - 05-07-2010

Jasne, pokaż screena layoutu to ktoś Ci doradzi jak pociąć.

RE: Tło w css - kawunia - 06-07-2010

witam
podepnę się pod temat bo też chodzi mi o tło
otóż zakładam sklep internetowy
i chciałabym do kazdej zakładki w menu przypisać inne tło
i chciałam spytać czy ktoś zechciałby mi pomóc bowiem nie znam się na tych sprawach
z góry sliczne dzięki
pozdrawiam Smile

RE: Tło w css - Pedro84 - 06-07-2010

(06-07-2010, 00:28)kawunia napisał(a): witam
podepnę się pod temat bo też chodzi mi o tło
otóż zakładam sklep internetowy
i chciałabym do kazdej zakładki w menu przypisać inne tło
i chciałam spytać czy ktoś zechciałby mi pomóc bowiem nie znam się na tych sprawach
z góry sliczne dzięki
pozdrawiam Smile

Ale pomóc w czym? Ludzie, weźcie We się nauczcie pytać, do szkoły chyba każdy chodził, nie?

przecież napisałam że chcę do kazdej pozycji w menu podłaczyć inne tło
napisałam w dziale CSS
więc ludzie zacznijcie myśleć
chyba chodzi o kod CSS a konkretnie o atrybut tła do kategorii w menu

ps. szkołę skończyłam dawno, nie jestem jakimś smarkaczem a na wszystkim się znac nie muszę

to jak może ktoś pomóc?

ps próbowałam coś zdziałać przy pomcy Firebug dla Firefox odczytując kod z innego sklepu ale jakos sobie nie radzę - pewnie dlatego ze się na tym nie znam

RE: Tło w css - Dhofca - 06-07-2010

"do każdej zakładki w menu"
Naprawdę nic nie można z tego wywnioskować. Chodzi o to, żeby każda podstrona (?) miała inne tło czy o to, żeby każdy przycisk w menu miał inne tło?
Podaj linka i powiedz o co dokładnie chodzi. Pedro ma rację, nie wiadomo o co ci chodzi więc jeżeli oczekujesz pomocy to tłumacz dokładniej o co chodzi i się tak nie unoś, bo wcale nie masz racji.

RE: Tło w css - Pedro84 - 06-07-2010

(06-07-2010, 01:34)kawunia napisał(a): przecież napisałam że chcę do kazdej pozycji w menu podłaczyć inne tło
napisałam w dziale CSS
więc ludzie zacznijcie myśleć
chyba chodzi o kod CSS a konkretnie o atrybut tła do kategorii w menu

ps. szkołę skończyłam dawno, nie jestem jakimś smarkaczem a na wszystkim się znac nie muszę

to jak może ktoś pomóc?

ps próbowałam coś zdziałać przy pomcy Firebug dla Firefox odczytując kod z innego sklepu ale jakos sobie nie radzę - pewnie dlatego ze się na tym nie znam

Nie twierdzę, że musisz się znać na wszystkim, bo nikt się nie zna. Naprawdę.

Ale nie zachowuj się jak typowy internetowy troll, ok? Co do "zacznijcie myśleć", no właśnie, zacznij. Ja wiem, że gorąco. Wiem, że nie każdy na forach siedzi i zna zasady jakie na nich panują, ale do jasnej skąd my mamy cokolwiek wiedzieć?

Dla każdej zakładki inne tło? Możesz nadać klasę dla każdej, ale skąd mam wiedzieć jaką masz strukturę? Jak je tworzysz? Wiesz, kulę szklaną gdzieś zgubiłem...

Daj przynajmniej kod a najlepiej wraz z URLem.

mamy na sklepie menu
przykładowo składa się z:
A
B
C
i teraz po kliknięciu na wybór produktów z menu A ma być np tło z koniem
z B ze słoniem
a z C z żyrafą
to tak przykładowo
ogólnie chodzi o sklep www.picollo.eu
będzie to dla bizuterii
tylko dla biżuterii
Pan od pomocy technicznej napisał mi coś takiego:
"Można w źródle strony lub jakimś dodatkiem do przeglądarki który
ułatwia odnalezienie elementu np. Firebug dla Firefox

Potem style możecie przypisywać w postaci:

#category_item_29 {color: #000000}
#category_item_30 {color: #FFFFFF}

itd."

Jednak jako ze naprawdę na CSS nie znam się to też nie mogę tego złożyć do całości
sklep jest na platformie etrade pro
i oprócz normalnych ustawień typu tło i inne graficzne jest zakładka dodatkowy CSS
i tylko tam ogę dodac jakiś kod żeby to zrobić
jeśli ktoś chciałby mi pomóc i spróbować to zrobic tyko ze zamiast dla grafiki to dla kolorów to dam dostęp do panelu admina dopiero co do nowo powstałego sklepu - też go będę rozwijać i w tym nowo powstałym chciałym zrobić podobnie z menu ale tutaj zamiast grafiki były by odcienie zieleni dla tła przypisane do każdego odnośnika w menu (sklep będzie ze środkami odchudzajacymi itp.).
Tylko pytanie czy ktoś chce spróbowac to zrobić Smile
ps. Pedro84 przepraszam że tak zareagowałam na twój post ale uwierz że poczułam sie jak smarkula ( w pierwszym oście głównie chodziło mi o to czy ktos zechce mi pomóc), a mam swój wiek Smile

no i odczytałam przy pomocy tej wtyczki ze i kategoria w moim menu to:
category_item_2
zrobiłam tak:
category_item_2 { background-color: #FF1493}
ale to nie działa
pewnie nie jeden się tu usmieje ze mnie ale naprawdę porszę o wyrozumiałość
to wszystko jest robione metoda prób i błędów
Smile
ps. kolor przypadkowy jest