![]() |
[mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie (/thread-mysql-odczyt-danych-z-bazy-danych-niepoprawne-zapytanie) Strony:
1
2
|
[mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Poju - 27-08-2009 Hej, Mam problem z stworzeniem zapytania. Mój schemat bazy danych to: zlecenia_main --- id --- miejsce --- opis --- jezyk_id --- zleceniodawca_id --- kraje_id --- miejsce_kraj --- galeria zlecenia_kraje id kraje jezyk_id zlecenia_jezyk id jezyk zlecenia_zleceniodawca id zlecenia kraje_id // kolumna narazie nie czynna Pobieram zapytania poleceniem: Kod: SELECT zm.id, zm.miejsce, zm.opis, zz.zlecenia, zk.kraje Chciałbym do tego jeszcze pobrać 'miejsce_kraj' (kolumna z id tabeli zlecenia_kraje) z tabeli zlecenia_kraje ale przy dodatniu tego do polecenia nie znajduje krajów wszystkich, tylko te gdzie są równe. Jak mam poprawić zapytanie ? RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - KowR - 27-08-2009 Hmmm? Jak złączasz tabele to zamiast where dla zz.id = zm.zleceniodawca_id stosuje się ON ![]() RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Poju - 27-08-2009 Kod: SELECT zm.id, zm.miejsce, zm.opis, zz.zlecenia, zk.kraje, zm.miejsce_kraj Poprawiłem zapytanie, które wcześniej już stosowałem, a wcześniej wkleiłem stare. Chodzi mi o to że teraz otrzymuję ID w miejsce_kraj. A chce je zastępić krajem z kolumny zk.kraj opisową nazwą, niż ID kraju. RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - KowR - 27-08-2009 tam obok selectu w zm.miejsce_kraj dodaj zm.miejsce_kraj AS miejscekraj i przy wypisaniu używaj miejscekraj - zrobisz alias tego. RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Poju - 27-08-2009 Kod: SELECT zm.id, zm.miejsce, zm.opis, zz.zlecenia, zk.kraje, zm.miejsce_kraj AS miejscekraj Rodi, z tego co zrozumiałem zapytanie miałem poprawić tak. Jednak powoduje ono błąd: Cytat:#1054 - Unknown column 'miejscekraj' in 'on clause' I tak w tym zapytaniu odwołuje się do tej samej tabeli, tylko przez alias. Pewnie nie zrozumiałem o co Ci chodziło. RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Marcin - 01-09-2009 Z tego co widzę to pole w bazie masz miejsce_kraj a nie miejscekraj RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Poju - 01-09-2009 (01-09-2009, 02:11)Marcin napisał(a): Z tego co widzę to pole w bazie masz miejsce_kraj a nie miejscekraj Poprawiłem zapytanie: Kod: SELECT zm.id, zm.miejsce, zm.opis, zz.zlecenia, zk.kraje, zm.miejsce_kraj AS miejsce_kraj Aczkolwiek sql zwraca mi ciągle ID tego pola zamiast nazwy kraju z tym ID. Przykład: Kod: id miejsce opis zlecenia kraje miejsce_kraj RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Marcin - 03-09-2009 No pobrało Ci Włochy. Chciałbyś jeszcze id tego kraju? Jeśli tak to przecież id kraju przekazujesz w WHERE. W pierwszym przykładzie miałeś przypisane to do zmiennej $jezyk. Napisz co konkretnie chcesz pobrać ![]() RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - Poju - 03-09-2009 Chce pobrać nazwę kraju według ID z kolumny miejsce_kraje. Oddało mi wynik '1' zamiast nazwy kraju. RE: [mysql] odczyt danych z bazy danych - niepoprawne zapytanie - KowR - 03-09-2009 daj tak zm.miejsce_kraj AS miejscekrajunazwa i odwołaj się przy wypisaniu $row['miejscekrajunazwa '] |