![]() |
Jeśli pole z formlarza puste to... - Wersja do druku +- Forum Webmastera, HTML, CSS, PHP, MySQL, Hosting, Domeny - Forum dla Webmasterów (https://www.webmastertalk.pl) +-- Dział: Technologie internetowe - tworzenie stron WWW (https://www.webmastertalk.pl/forum-technologie-internetowe-tworzenie-stron-www) +--- Dział: Programowanie, Bazy danych (https://www.webmastertalk.pl/forum-programowanie-bazy-danych) +--- Wątek: Jeśli pole z formlarza puste to... (/thread-je%C5%9Bli-pole-z-formlarza-puste-to) Strony:
1
2
|
Jeśli pole z formlarza puste to... - tinware - 21-07-2009 Jeśli pole z formlarza puste to... to nie chce dodawać całego wpisu. Skrypt na bazie mysql. Czy ktoś jest w stanie poprawić tak skrypt, żeby w momencie gdy dane pole nie jest wypełniane, do bazy zapisało się jako tekst: "Nie podano danych". Oto skrypt: Kod: $ksywaqq = addslashes(htmlspecialchars ($_POST['ksywa'])); To na przykładzie wycinek formularza księgi gości, skrypt można zobaczyć pod adresem: Kod: http://www.djtinware.netii.net/?go=guest_book Prosiłbym o poprawienie kodu, gdyż sam nie jestem w stanie, bo niewiem o co chodzi... Proszę o pomoc ![]() RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - KowR - 21-07-2009 Tam gdzieś musi być if, a ten wycinek kodu nam nic nie mówi. Musisz dać więcej. ;] RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - tinware - 21-07-2009 Na stronie jesli link dodaj wpis, który zaprowadza nas do: ?go=guest_book_add i to właśnie jego zawartość: Kod: if ($_GET['go'] == 'guest_book_add') { Zapisywanie odbywa się pod adresem: ?go=guest_book_save a jego kod to: Kod: if ($_GET['go'] == 'guest_book_save') { I tutaj po sekundzie czyli już po zapisaniu jestesmy zawracani znowu na wyswietlanie wpisów. Oczywiście jakieś 1000 linijek przed mamy include, który łączy nas z baza mysql ![]() Skrypt działa bez zarzutnie, ale chce dodać do niego tą możliwość, że jeśli nie wypełnia sie danego pola w formularzu, na stronie pojawi się napis: Nie podano danych tego pola, oczywiscie cala reszta sie doda oprocz tego pola (zamiast niego ten napis). I tak chce zastosować do wszystkich pól... O ile dobrze wiem polega to na tym ze np. Kod: if // cos tam, cos tam. jesli nie podasz pola to... RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - KowR - 21-07-2009 Kod: if(!empty($_POST['ksywka']) && !empty($_POST['www']) && !empty($_POST['email']) && !empty($_POST['gg']) && !empty($_POST['tresc'])) { Powinno działać. RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - tinware - 21-07-2009 Yhym to jest kod na to aby wypelnic koniecznie wszystkie pola. Ale ja potrzebuje bardziej kodu, ktory jesli dane pole nie zostanie wypelnione to skrypt je pominie a w chwili obecnej podczas nie podania jakiego kolwiek z pola wpis nie zostaje wogole dodany. Twoj kod mi sie przyda bo zrobie pola obowiazkowe (ksywa, tresc) i nie obowiazkowe (email, gg), ale nie kazdy wpisujac sie podaje email i gg np. a taki wpis wtedy nie zostaje dodawany, a powinien sie dodac poprostu bez pol emaila i numeru gg RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - Labsta.com - 21-07-2009 Przy zapisie pola nieobowiązkowe zamień z $_POST['gg'] na zmienne np. $nr_gg. Zrób warunek że jeśli $_POST['gg'] jest pusty to $nr_gg='brak danych' a jak niepusty to $nr_gg= $_POST['gg'] RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - Poju - 21-07-2009 (21-07-2009, 19:22)rodi napisał(a): Jeśli ktoś w polu formularza zostawi spacje, to taka wartość ' ', przejdzie pomyślnie tą weryfikację. Propomuje dodać przed tym fukcje trim() do każdej zmiennej przesłanej przez formularz. RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - tinware - 21-07-2009 Troche się nie zrozumieliśmy. Dziękuje Rodiemu za kod który mi się bardzo przydał, ale drugą część skryptu używam do Cms-a, w ktorym mam np. dział z mp3 i mam tam rekordy $mp3_1 $mp3_1 ... $mp3_20 i jak wpisać w panelu administracyjnym w formularzu mam 20 pól i pod tym button Dodaj. Jest tych 20 pól a przy danym wpisie mam 15 mp3-ójek przy czym 5 pól zostanie wolnych = mój wpis sie nie doda! A ma się dodać! 15 mp3 + 5 napisów: Brak danych. Poprostu gdy dane okno nie jest wypełniane, skrypt zapisuje wpis z pustym polem, a podczas wyswietlania jego poprostu pomija to pole stosujac napis: Brak Danych. Jak potrzeba skryptu wyswietlania to prosze: Kod: if ($_GET['go'] == 'guest_book') { oczywiscie wczesniej jest include ktory laczy skrypt z baza RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - Poju - 21-07-2009 Pokaż, strukturę bazy danych. To chyba nie skrypt odnośnie części z mp3. RE: Jeśli pole z formlarza puste to... - tinware - 21-07-2009 (21-07-2009, 23:27)Poju napisał(a): Pokaż, strukturę bazy danych. To chyba nie skrypt odnośnie części z mp3. Co masz na myśli, rodzaje pól które zrobiłem ? Jeśli chodzi o baze to zrobiłem sobie plik, żeby pozniej nie mieć problemu w razie zmiany bazy. Oto on na tabele: Guest_Book : Kod: CREATE TABLE `Guest_Book` ( |